Ειδήσεις

Για τα προβλήματα της Καρδιολογικής Κλινικής του ΓΝΡ μίλησε ο Δ. Κρεμαστινός στη Βουλή-Απών ο υπουργός

Στην Ολομέλεια της Βουλής μίλησε για τα προβλήματα της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ρόδου ο Αντιπρόεδρος της Βουλής βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Κρεμαστινός. Ο Δ. Κρεμαστινός τοποθετήθηκε απόντος του Υπουργού ο οποίος δήλωσε «κώλυμα» και δεν προσήλθε στην προγραμματισμένη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης που του είχε υποβάλει ο βουλευτής για το φλέγον αυτό ζήτημα.

Ο Δημήτρης Κρεμαστινός εξέφρασε τη διαμαρτυρία του για τη μη προσέλευση των Υπουργών στον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο, ο οποίος – όπως ανέφερε – αποτελεί υποχρέωσή τους απέναντι στους Έλληνες πολίτες και τόνισε ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχει και λόγος ανώτερος και από τον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο: η ανθρώπινη ζωή.
Ο προεδρεύων της συνεδρίασης Αντιπρόεδρος Αναστάσιος Κουράκης συμφώνησε με τις επισημάνσεις του Αντιπροέδρου Κρεμαστινού και συνηγόρησε για την επίσπευση λύσης στο επείγον ζήτημα της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ρόδου.

Η συζήτηση, αναλυτικά, είχε ως εξής:
«ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, το πρόβλημα δεν είναι το γενικότερο πρόβλημα που θίξατε, όπως το έθιξε και ο κ. Παππάς, διότι ο κοινοβουλευτικός έλεγχος δεν είναι προνομία των Υπουργών, αλλά υποχρέωση. Το νομοθετικό έργο και ο κοινοβουλευτικός έλεγχος στην πραγματικότητα είναι οι ουσιαστικότερες αρμοδιότητες της Βουλής.
Βεβαίως, η Διάσκεψη των Προέδρων έχει λάβει μέτρα, τα οποία γνωρίζετε κι εσείς, όπως κι εγώ, αλλά φαίνεται ότι δεν είναι αρκετά. Δηλαδή, για παράδειγμα πρέπει ο Υπουργός να αναφέρει το κώλυμά του. Αν είναι στο εξωτερικό, αυτό είναι κατανοητό. Αν συμβαίνει κάτι με τις διεθνείς σχέσεις της χώρας, πάλι είναι κατανοητό. Αν, όμως, δεν υπάρχει ουσιαστικό κώλυμα, ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος να εκτεθεί ενώπιον της Βουλής, δηλαδή ενώπιον του ελληνικού λαού, διότι εμείς εδώ δεν εκπροσωπούμε τους εαυτούς μας. Εκπροσωπούμε κάποιες χιλιάδες ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από εμάς. Άρα, λοιπόν, αυτή η λειτουργία είναι ουσιαστική και πρέπει με κάθε τρόπο να διαφυλαχθεί.
Επίσης, ιστορικά μιλώντας σας λόγω της άλλης ιδιότητάς μου, της ιατρικής, και έχοντας επαφή με τον Ανδρέα Παπανδρέου, θα σας έλεγα ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου, όταν επρόκειτο να κάνει ανασχηματισμό της Κυβέρνησης, ένα από τα στοιχεία που λάμβανε υπ’ όψιν του ήταν κατά πόσο οι Υπουργοί είναι συνεπείς στις κοινοβουλευτικές υποχρεώσεις τους. Όταν κάποιος του έλεγε δικαιολογίες, έλεγε ότι ο κοινοβουλευτικός έλεγχος είναι βασικό στοιχείο της δημοκρατίας. Αυτό να το έχουν όλοι υπ’ όψιν τους, γιατί έτσι πρέπει να είναι.
Τώρα, εγώ δεν είμαι εδώ για να διαμαρτυρηθώ γιατί δεν λειτουργεί καλά η Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου Ρόδου. Είμαι εδώ διότι ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου και Επικεφαλής της Καρδιολογικής Κλινικής, αφού εξήντλησε όλες τις διαδικασίες τις προβλεπόμενους εκ του νόμου -δηλαδή ΔΥΠΕ, Υπηρεσίες του Υπουργείου κλπ.- έστειλε μία σειρά εγγράφων όπου αναφέρει πως αν δεν έχει το ιατρικό προσωπικό που είχε πέρσι, αυτομάτως ακυρώνεται η βασική του λειτουργία που είναι ουσιαστικά η αντιμετώπιση του εμφράγματος, δηλαδή αυτό που ο κόσμος ξέρει ως stents, αγγειοπλαστική, μπαλονάκια κλπ..
Ουσιαστικά, δηλαδή, η πιο απομακρυσμένη περιοχή της χώρας, το πιο απομακρυσμένο Νοσοκομείο είναι στο έλεος του Θεού, διότι αν κάποιος πάθει έμφραγμα, θα πρέπει να τον φέρουν στην Αθήνα με ελικόπτερο κι αν έχει κακοκαιρία και δεν μπορεί να έρθει, αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει αυτό το πράγμα.
Θα περίμενα, λοιπόν, αν μη τι άλλο, επειδή οι Υπουργοί Υγείας είναι και γιατροί, όχι με την ιδιότητά μου την ακαδημαϊκή, αλλά τουλάχιστον με την ιδιότητα του Αντιπροέδρου, να κάνουν ένα τηλέφωνο και να πουν, «Ξέρετε, έτσι έχουν τα πράγματα και έτσι πρέπει να το λύσουμε».
Γι’ αυτό, λοιπόν, σήμερα κατά κάποιον τρόπο διαμαρτύρομαι, γιατί υπάρχει κάτι που είναι παραπάνω από αυτό που λέγεται «κοινοβουλευτικός έλεγχος» που είναι η ανθρώπινη ζωή. Και με την ανθρώπινη ζωή δεν πρέπει να κάνουμε συμβιβασμούς!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Νομίζω ότι αυτή η έκκληση-απαίτηση προς το Υπουργείο για τη στελέχωση της Καρδιολογικής Κλινικής, είναι κάτι παραπάνω από δραματική και έχει έναν εξαιρετικά επείγοντα χαρακτήρα.
Τουλάχιστον, νομίζω ότι εμείς οι δύο ως γιατροί μπορούμε να πιέσουμε όσο μπορούμε το Υπουργείο Υγείας, ώστε να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για να υπάρξει ο απαιτούμενος ελάχιστος αριθμός ιατρών, προκειμένου να λειτουργήσει η Καρδιολογική Κλινική.»

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου