Για δεύτερη φορά σε διάστημα ενός χρόνου, το κλίμα εναντίον της χώρας μας στις Βρυξέλλες είναι ιδιαίτερα αρνητικό. Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι με το προσφυγικό κύμα να περνάει πρώτα από την Ελλάδα, το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως τουλάχιστον τη γνωρίζουμε μέχρι τώρα, βρίσκεται στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης. Και αυτό τρομάζει μία σειρά από αξιωματούχους στις Βρυξέλλες που καταλαβαίνουν ότι η Αθήνα, αυτή τη φορά, πρέπει να δείξει ιδιαίτερη σοβαρότητα στην αντιμετώπιση του ζητήματος, καθώς η αποτελεσματικότητά της έχει άμεση επίπτωση και στα υπόλοιπα κράτη- μέλη.
«Η Ελλάδα κρατάει το κλειδί της λύσης, είτε το θέλουμε είτε όχι» λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ». Συγκεκριμένα, η Ελλάδα έχει τρεις μήνες μπροστά της και δύο επιλογές:
• Πρώτη επιλογή να εφαρμόσει τις υποδείξεις της Ε.Ε. και να καλύψει τις ελλείψεις στην προστασία των συνόρων της, έτσι ώστε και οι χώρες που αυτή τη στιγμή έχουν συνοριακούς ελέγχους, όπως Γερμανία και Αυστρία, να τους περιορίσουν.
• Δεύτερη επιλογή να αποτύχει η εφαρμογή των υποδείξεων, η Ελλάδα να αποδειχθεί ανίκανη να προστατεύσει τα σύνορα της Ευρώπης και έτσι οι συνοριακοί έλεγχοι να επεκταθούν στις χώρες που ήδη τους έχουν αλλά και να επιτραπεί και σε άλλες να τους επιβάλουν σε καινούργια σημεία της Ε.Ε. και πολύ πιθανό να επιβληθούν και στην ίδια την Ελλάδα.
Αρα, μέσα σε τρεις μήνες, η Αθήνα θα πρέπει να ελέγξει τα σύνορά της και να αποδείξει ότι είναι ικανή να καταγράψει τους αιτούντες άσυλο, να διαχωρίσει ποιοι από αυτούς προκρίνονται και ποιοι πρέπει να επιστραφούν στις χώρες προέλευσής τους.
Το αρνητικό κλίμα για την Ελλάδα έχει δημιουργηθεί βασικά από τα πορίσματα έκθεσης ειδικών εμπειρογνωμόνων κρατών-μελών και εκπροσώπων της Κομισιόν, που επισκέφθηκαν αιφνιδιαστικά στις 10-13 Νοεμβρίου για επιτόπιους ελέγχους σταθμούς στα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα, τη Χίο και τη Σάμο. Τότε ήταν που οι Ευρωπαίοι εκπρόσωποι είδαν τη χειρότερη πλευρά της ελληνικής ανοργανωσιάς όπως εξηγεί Ευρωπαίος αξιωματούχος. «Σε εκείνο το στάδιο η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε ξεκινήσει να κάνει τίποτα», γι’ αυτό και το πόρισμα, το οποίο παραμένει απόρρητο, διαπιστώνει με σκληρά λόγια «σοβαρές ελλείψεις» και «σοβαρές υποχρεώσεις που παραμένουν παραμελημένες» σε ό,τι αφορά τη διενέργεια ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της χώρας.
Το πόρισμα αναφέρεται στην επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων αλλά κυρίως στην αδυναμία της ελληνικής πλευράς να ακολουθήσει την προβλεπόμενη διαδικασία ταυτοποίησης και καταγραφής παράτυπων μεταναστών. Για την τελευταία εκτιμά ότι δεν ακολουθείται η προβλεπόμενη διαδικασία, με αποτέλεσμα να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ασφάλειας για τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Συγκεκριμένα, οι ειδικοί παρατήρησαν ότι τα ταξιδιωτικά έγγραφα δεν ελέγχονται συστηματικά για τη γνησιότητά τους ούτε αντιπαραβάλλονται με σημαντικές βάσεις δεδομένων ασφαλείας, όπως το SIS (σύστημα πληροφοριών Σένγκεν), η Ιντερπόλ και άλλες εθνικές βάσεις δεδομένων.
Επίσης, το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή μόλις ένα hotspot από τα πέντε προβλεπόμενα λειτουργεί, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα και στην ίδια την Ελλάδα, καθώς οι πρόσφυγες δεν έχουν άλλο τρόπο φυγής από τη χώρα παρά μόνο παρανόμως. Η χώρα χρειάζεται να δημιουργήσει και να λειτουργήσει τα hotspots, καθώς εκεί θα γίνεται πρώτον καταγραφή και ταυτοποίηση των στοιχείων, ενώ επί τόπου θα γίνεται και η επιλογή των ανθρώπων που προκρίνονται για άσυλο. Αυτοί θα μεταφέρονται σε θέσεις προσωρινής υποδοχής, έως ότου νόμιμα μεταφερθούν σε άλλα κράτη-μέλη.
Ενα από τα προβλήματα που θα πρέπει να λύσει άμεσα η ελληνική κυβέρνηση είναι να βρει τις θέσεις αυτές, καθώς προβλέπεται ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι ικανή να παρέχει προσωρινή στέγη σε 50.000 ανθρώπους. Συγχρόνως οι άνθρωποι που δεν προκρίνονται για άσυλο θα ξεχωρίζονται και θα επιστρέφονται άμεσα στις χώρες τους ή στις χώρες διέλευσης.
Μόνο με τη δημιουργία των hotspot θα μπορούν και τα υπόλοιπα κράτη -μέλη να αναλάβουν με τη σειρά τους τις ευθύνες που τους αναλογούν και να αναγκαστούν να πάρουν πρόσφυγες από την Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή ο αριθμός μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία δεν ξεπερνά το ελάχιστο νούμερο των 300 από τους 160.000 που έχουν συμφωνηθεί. Τα κράτη-μέλη πολύ συχνά χρησιμοποιούν τη δικαιολογία ότι εφόσον δεν λειτουργούν τα hotspot στην Ελλάδα δεν υπάρχει και ο τρόπος να πάρουν και το ποσοστό των ανθρώπων που τους αντιστοιχεί…
Προειδοποίηση Κέρι για τις βίζες
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, προειδοποίησε την Αθήνα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις αρχές Δεκεμβρίου ότι αν δεν κάνει κάτι για να μειώσει τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό χαμένων ή κλεμμένων διαβατηρίων, τότε η Ελλάδα θα γυρίσει σε καθεστώς βίζας για την είσοδο των Ελλήνων πολιτών στις ΗΠΑ.
Η ανησυχία των αμερικανικών αρχών έχει φτάσει σε τέτοιο επίπεδο που έδωσαν διορία όχι μόνο σε Ελλάδα αλλά και σε Γαλλία, Βέλγιο, Γερμανία και Ιταλία έως την 1η Φεβρουαρίου να «κλείσουν τις τρύπες», αλλιώς θα χάσουν την πρόσβαση στο πρόγραμμα απαλλαγής βίζας. Η Ιντερπόλ έχει στοιχεία για περίπου 250.000 κλεμμένα ή χαμένα, ιρακινά και συριακά διαβατήρια και Αμερικανοί αξιωματούχοι κάνουν λόγο για επιδημία που οφείλεται στη μεγάλη αύξηση της ζήτησης από αιτούντες άσυλο αλλά και από την ανάπτυξη της τρομοκρατίας. Δεν είναι τυχαίο ότι δύο από τους δράστες των επιθέσεων στο Παρίσι είχαν στην κατοχή τους πλαστά διαβατήρια.
Οι ελληνικές ταυτότητες, οι οποίες δεν διαθέτουν τσιπάκι όπως οι υπόλοιπες της Ε.Ε, είναι πολύ εύκολο να πλαστογραφηθούν και στη συνέχεια οι κάτοχοί τους να κάνουν αίτηση για διαβατήριο.
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ
Καθημερινή