Ειδήσεις

Ανοικτούς λογαριασμούς άφησαν Κατρούγκαλος-Θεσμοί-Κανένα θέμα δεν έκλεισε

Κανένα από τα μεγάλα θέματα (εισφορές, εθνική σύνταξη) δεν έκλεισε στο ραντεβού με τους δανειστές. Δεν τέθηκε θέμα μείωσης συντάξεων λένε στην κυβέρνηση. Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση με τα τεχνικά κλιμάκια. Τα σχέδια για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

«Για μια ιδιαίτερα αναλυτική και σκληρή διαπραγμάτευση» έκανε λόγο ο Γιώργος Κατρούγκαλος μετά το ραντεβού που είχε το μεσημέρι με τους επικεφαλής των Θεσμών. Προωθήσαμε τα δικά μας ζητήματα, και θα συνεχίσουμε την επόμενη εβδομάδα με τα τεχνικά κλιμάκια, προσέθεσε ο υπουργός.

Η ελληνική πλευρά ζήτησε από τους τους δανειστές γραπτά όλα τα επιμέρους θέματα που εγγυώνται αναφορικά και πήρε την απάντηση σήμερα το πρωί. Επι αυτής της ατζέντας έγινε η συζήτηση και επεξεργασία όλου του νόμου κατ’ άρθρον.
Στόχος είναι να γίνει η ψήφιση όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Όπως είπε ο υπουργός δεν τέθηκε θέμα μείωσης συντάξεων. Από το τραπέζι βγήκαν όλα τα μικρά ανοικτά ζητήματα αλλά τα «μεγάλα», η Εθνική Σύνταξη για παράδειγμα και το αν θα δίνεται με εισοδηματικά κριτήρια και οι εισφορές είναι ανοικτά.

Στο Χίλτον βρίσκεται και η Θ. Φωτίου για να συζητήσει το θέμα των επιδομάτων. Εντός Φεβρουαρίου αναμένεται να κατατεθεί το σχέδιο νόμου που θα ορίζει τις προϋποθέσεις εφαρμογής του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος ή, για την ακρίβεια, του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης που βρίσκεται στον πυρήνα των κοινωνικών πολιτικών του υπουργείου Εργασίας.

Η βαθμιαία εθνική εφαρμογή του σχεδιάζεται για την 1η Απριλίου του 2016, με στόχο την πλήρη υλοποίησή του από το 2017.

Όπως είχε αναφέρει πρόσφατα η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης θα διατίθεται σε δικαιούχους οι οποίοι θα επιλεγούν με βάση τρεις συγκεκριμένους δείκτες, τον πληθυσμό, την ανεργία και τη φτώχεια. Η υποβολή αιτήσεων από τους δικαιούχους θα ξεκινήσει βάσει του σχεδιασμού εντός του Απριλίου, με στόχο το κοινωνικό εισόδημα να δοθεί σε περισσότερους από 60.000 πολίτες που βρίσκονται στο κατώφλι της φτώχειας.

Ο τρόπος επιλογής των δήμων που θα συμμετέχουν, τα εισοδηματικά κριτήρια και οι προϋποθέσεις ένταξης των δικαιούχων θα καθοριστούν εντός του Φεβρουαρίου. Για το 2016 στον προϋπολογισμό έχει εγγραφεί κονδύλι της τάξης των 20 εκατ. ευρώ, όμως από το υπουργείο Εργασίας επισημαίνουν ότι θα δαπανηθούν όσα χρήματα απαιτηθούν για να καλυφθούν στο σύνολό τους οι δικαιούχοι.

Βάσει του σχεδιασμού, το επίδομα για κάθε μεμονωμένο ενήλικα θα είναι 200 ευρώ τον μήνα, εφόσον δεν έχει άλλη πηγή εσόδων. Για κάθε επιπλέον ενήλικα σε ένα νοικοκυριό (εισάγεται η έννοια του νοικοκυριού και όχι της οικογένειας) θα καταβάλλονται επιπλέον 100 ευρώ, ενώ για κάθε ανήλικο μέλος θα καταβάλλονται επιπλέον 50 ευρώ.

Στην πράξη, μια τετραμελής οικογένεια θα μπορεί να λάβει οικονομική ενίσχυση έως 400 ευρώ τον μήνα. Να σημειωθεί ότι το πιλοτικό πρόγραμμα που έτρεξε το προηγούμενο διάστημα είχε προϋπολογισμό 20 εκατ. ευρώ και τελικά δαπανήθηκαν συνολικά 27 εκατ. ευρώ.

Το 3ο Μνημόνιο προβλέπει ότι οι πενιχροί πόροι που καταβάλλονται για κοινωνική προστασία θα πρέπει να περιοριστούν κατά 0,5% του ΑΕΠ, ήτοι περίπου 900 εκατ. ευρώ, προκειμένου να ξεκινήσει από την 1η Ιανουαρίου 2017 η καθολική εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέρος από τα χρήματα που απαιτούνται για την καθολική εφαρμογή του θα αναζητηθούν από τις ήδη καταβαλλόμενες παροχές σε χρήμα και σε είδος, συμπεριλαμβανομένων των διάφορων φορολογικών πλεονεκτημάτων που παρέχονται σε συγκεκριμένες ομάδες, αλλά και άλλων κοινωνικών παροχών σε ολόκληρο τον τομέα της Γενικής Κυβέρνησης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου