Γράφει
ο Νεκτάριος Καλογήρου
Πρόταση στο θέμα της ανακατασκευής του Κολοσσού, προετοιμάζεται για να καταθέσει ο Σύλλογος Αρχιτεκτονικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ρόδου και η πρόταση αυτή θεωρείται από τους αρμοδίους ότι θα βρίσκεται όσο το δυνατόν πιο κοντά στο τι πραγματικά είναι εφικτό να γίνει στο νησί. Μετά από αυτό οι τοπικές αρχές θα μπορούν να σχεδιάσουν τα επόμενα βήματα προς την κατεύθυνση υλοποίησης της μεγάλης αυτής ιδέας.
Πιο συγκεκριμένα, το θέμα ανακατασκευής του Κολοσσού, θα συζητηθεί στη γενική συνέλευση των μελών του Συλλόγου Αρχιτεκτονικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ρόδου, που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου. Η θέση που θα διατυπώσουν τα μέλη του Συλλόγου θεωρείται καθοριστικής σημασίας, καθώς σε αυτόν συμμετέχουν πρόσωπα με μακρά πορεία στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, όπως και επιστημονικά στελέχη που υπηρέτησαν και υπηρετούν τον τόπο από διάφορες θέσεις σχετικές με την εικόνα του νησιού.
Στην πράξη, η πρόταση του Συλλόγου Αρχιτεκτονικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς θα δείχνει το τι θα μπορούσε να αδειοδοτηθεί για να κατασκευαστεί. Η παράμετρος της «αδειοδότησης» είναι καθοριστικής σημασίας, μιας και εκ των προτέρων είναι ξεκάθαρο ότι τα μέλη του Τοπικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου είναι κάθετα αντίθετα με την ιδέα ανακατασκευής ενός νέου αγάλματος – Κολοσσού.
Η πρότασή τους
Η βασική εισήγηση που θα γίνει προς τα μέλη του Συλλόγου Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς Ρόδου θα κινείται στην κατεύθυνση να κατασκευαστεί ένα μεγάλο μνημείο. Το μνημείο αυτό εξωτερικά μπορεί να ομοιάζει με γλυπτό (επί του προκειμένου θα γίνει συζήτηση) και εσωτερικά να είναι μουσείο εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στον Κολοσσό.
Σε καμία περίπτωση η εισήγηση δεν θα συμφωνεί με την ιδέα να κατασκευαστεί ένα άγαλμα ύψους 33 μέτρων, ή 150 μέτρων όπως παρουσιάζουν οι προτάσεις που τέθηκαν στο τραπέζι των συζητήσεων. Μάλιστα, στη γενική συνέλευση της προσεχούς Τετάρτης, θα αναλυθεί ότι δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία που να δείχνουν την ακριβή θέση ή την ακριβή εικόνα του θαύματος της αρχαιότητας. Ωστόσο, θα παρουσιαστούν πληροφορίες που δείχνουν την πορεία των ερευνών που έχουν γίνει και έχουν εμπλουτιστεί (όπως απεκάλυψε η «Δημοκρατική») με τη βοήθεια του ειδικού εξοπλισμού που έφεραν στη Ρόδο οι επιστήμονες του πανεπιστημίου του Χάρτφορντ.
Επίσης, μεταξύ των προτάσεων που θα συζητηθούν και θεωρείται πιθανό να υιοθετηθούν από τα μέλη της γενικής συνέλευσης του Συλλόγου Αρχιτεκτονικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ρόδου είναι να δημιουργηθεί ένα παραδοσιακό χυτήριο και εκεί κάθε χρόνο να γίνεται η χύτευση ενός αγάλματος, ή ενός τμήματος μεγάλου αγάλματος που να παραπέμπει στον Κολοσσό. Η συγκεκριμένη ιδέα στηρίζεται στην ιστορική απόδειξη ότι για την κατασκευή του Κολοσσού οι αρχαίοι Ελληνες χρειάστηκαν 12 χρόνια. Στο χυτήριο, θα παρουσιάζεται η παραδοσιακή μέθοδος χύτευσης, όπως αυτή χρησιμοποιήθηκε για να γίνει το άγαλμα ύψους 33 μέτρων.
Κλειδί στις εξελίξεις
οι έρευνες του Χαρτφορντ
Σημαντικό ρόλο στα όσα εν γένει θα αποφασιστούν για το έργο του Κολοσσού, θα διαδραματίσουν τα στοιχεία που συνέλλεξαν οι επιστήμονες του πανεπιστημίου του Χαρτφορντ. Οι τελευταίοι, με επικεφαλής τον καθηγητή Richard Freund και τη βοήθεια ειδικού τομογράφου εδάφους, έχουν μελετήσει διάφορα σημεία περιμετρικά του προμαχώνα του παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου. Τα σημεία αυτά υποδείχθηκαν από τους αρχαιολόγους, καθώς εκεί ανακαλύφθηκε μια συμπαγής, πέτρινη κατασκευή που έχει τις ικανές διαστάσεις να υποστηρίξει ένα άγαλμα της διάστασης του Κολοσσού. Η εκτίμηση ενισχύεται από τον εκεί εντοπισμό αρχαίας επιγραφής στην οποία γίνεται σαφής αναφορά στον Κολοσσό.
Οι αρχαιολόγοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η συμπαγής αυτή κατασκευή να ήταν η βάση του Κολοσσού και στη συνέχεια αυτή να χρησιμοποιήθηκε ως «υποστήλωμα» για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες οχύρωσης της πόλης.
Οι επιστήμονες του Χαρτφορντ μελέτησαν το σημείο με τον ειδικό τους εξοπλισμό και θα απαντήσουν στο ερώτημα εάν στο υπέδαφος υπάρχουν απομεινάρια που να παραπέμπουν στο άγαλμα του Κολοσσού. Η όλη δουλειά γίνεται με τη δέουσα προσοχή, καθώς το αποτέλεσμά της είναι δυνατόν να δώσει τεκμηριωμένη απάντηση για την ακριβή θέση του αγάλματος.