Ειδήσεις

Ζήτημα ζωής και θανάτου το κρεβάτι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας

Σε ζήτημα ζωής και θανάτου έχει εξελιχθεί η αναζήτηση κλίνης στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, με το χρόνο να μετράει αντίστροφα για τους ασθενείς εξαιτίας της αναμονής μέχρι να βρεθεί τελικά ελεύθερο κρεβάτι και τα δημόσια νοσοκομεία από την άλλη να κάνουν λόγο για σοβαρή υποστελέχωση των μονάδων.
Όπως αναφέρει ειδικότερα και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, μια 55χρονη ασθενής που έπασχε από λοίμωξη του αναπνευστικού κατέληξε στο νοσοκομείο “Σωτηρία” όπου παρέμεινε διασωληνωμένη σε κοινό θάλαμο περιμένοντας να βρεθεί κρεβάτι σε ΜΕΘ. Είναι χαρακτηριστικό ότι τη Δευτέρα 1/2/16 στη λίστα αναμονής του ΕΚΑΒ Αθήνας υπήρχαν 75 βαρέως πάσχοντες διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ, εκ των οποίων 32 ήταν λόγω βαριάς λοίμωξης του αναπνευστικού. Την ίδια ώρα, δεκάδες τακτικές χειρουργικές επεμβάσεις, αναβάλλονται λόγω της έλλειψης κλινών.
Στα μέσα του προηγούμενου μήνα, οι ιδιωτικές κλινικές, ακριβώς λόγω της μεγάλης λίστας αναμονής στις ΜΕΘ, είχαν διαθέσει επιπλέον 72 κλίνες σε όλη την Ελλάδα, προστιθέμενες σε άλλες 267 του ιδιωτικού τομέα, σε μια προσπάθεια να αποσυμφορηθεί το πρόβλημα, τονίζοντας ωστόσο πως η διαθεσιμότητα ελεύθερων κλινών παραμένει μικρή καθώς οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες, ειδικά αυτή την περίοδο όπου βρίσκεται σε έξαρση ο ιός της γρίπης.
Φαίνεται ωστόσο πως και αυτή η προσφορά βρίσκεται πλέον στον αέρα, καθώς σύμφωνα με τις ιδιωτικές κλινικές, το κόστος μιας κλίνης ΜΕΘ είναι πολύ υψηλό, άμεσα πληρωτέο στους προμηθευτές, ενώ ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει, σε πραγματικές και όχι ονομαστικές τιμές, ημερησίως μόλις με το ποσό των 124 ευρώ, το οποίο δεν καλύπτει ούτε κατ’ ελάχιστο το λειτουργικό κόστος. Αντίθετα το κόστος κλίνης ΜΕΘ σε νοσοκομείο του ΕΣΥ ξεπερνάει τα 2.000 ευρώ ημερησίως.
Οι κλινικές μάλιστα ζητούν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ την ανακοστολόγηση του νοσηλίου της ΜΕΘ στο 50% μόνο του κόστους σε δημόσιο νοσοκομείο, χωρίς περικοπές rebate και claw back και χωρίς επιβάρυνση με ΦΠΑ, αφού η συγκεκριμένη υπηρεσία βρίσκεται στη διάθεση του ΕΣΥ μέσω του ΕΚΑΒ. Σε αντίθετη περίπτωση δεν είναι δεδομένο πως θα μπορούν να στηρίζουν τη λειτουργία των μονάδων.
Πάντως μέχρι και πριν από τρεις μήνες, το υπουργείο Υγείας διαβεβαίωνε πως είχε διασφαλιστεί πλήρως η λειτουργία των κλινών ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία με τη συνέχιση της παρουσίας των 190 νοσηλευτών και των 40 γιατρών, για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, μέχρι τη σύναψη νέων συμβάσεων μίσθωσης έργου με τις διοικήσεις των νοσοκομείων. Οι διαδικασίες όμως στελέχωσης των ΜΕΘ άργησαν δραματικά, καθώς μόλις στις αρχές του προηγούμενου μήνα το υπουργείο προκήρυξε τελικά 400 θέσεις νοσηλευτών και 100 γιατρών, οι οποίοι θα στελεχώσουν τις Μονάδες Εντατικής θεραπείας και τις Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Πρόκειται για διετείς συμβάσεις εργασίας μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ.
Τα προβλήματα εντούτοις παραμένουν σε πολλά δημόσια νοσοκομεία, μεταξύ των οποίων και στο Ιπποκράτειο, όπου όπως λένε οι γιατροί, οι κλίνες είναι συνεχώς κατειλημμένες με αποτέλεσμα οι ασθενείς να νοσηλεύονται σε θαλάμους ή ακόμη και σε ράντζα.

capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου