Ειδήσεις

“Oι τεκμηριωμένες προτάσεις μας για το νησιωτικό ΦΠΑ, ισχυρά διαπραγματευτικά εργαλεία προς όφελος των κατοίκων των νησιών”

Δήλωση του Δημήτρη Γάκη για την Απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη Νησιωτικότητα: Η υπεύθυνη θέση με την οποία αντιμετωπίζουμε τις κοινωνικές και αναπτυξιακές προκλήσεις στο Αιγαίο και οι τεκμηριωμένες προτάσεις μας για το νησιωτικό ΦΠΑ, μετατρέπονται σε ισχυρά διαπραγματευτικά εργαλεία προς όφελος των κατοίκων των νησιωτικών περιοχών»

Με αφορμή την υιοθέτηση Ψηφίσματος από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (Σύνοδος Ολομέλειας 04-02-2016), σχετικά με την ανάληψη δράσεων από την Επιτροπή για την αντιμετώπιση των μοναδικών δυσκολιών λόγω των αυξημένων μεταναστευτικών ροών στις νότιες νησιωτικές περιοχές της Ευρώπης, ζητώντας τη συνέχιση των ειδικών φορολογικών ρυθμίσεων για τα νησιά, «ιδίως των κρατών που υπάγονται σε προγράμματα οικονομικής προσαρμογής», ο πρόεδρος της υποεπιτροπής νησιωτικών και ορεινών περιοχών της Βουλής, Δημήτρης Γάκης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Είναι μια θετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που αναγνωρίζει τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες των μικρών νησιωτικών κοινωνιών και οικονομιών και τη σημασία που έχουν οι ειδικές φορολογικές ρυθμίσεις ώστε οι κάτοικοι των νησιών να μπορούν να αντιμετωπίσουν επιπρόσθετες δαπάνες, ιδίως στον τομέα των μεταφορών και της ενέργειας. Με την υπερψήφιση της τροπολογίας της Ευρωομάδας της Αριστεράς για τη «νησιωτικότητα», από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, οι ευρωβουλευτές, καλούν την Επιτροπή να δράσει με συγκεκριμένα μέτρα για την επίτευξη οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής για τα νησιά, αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα της παροχής βοήθειας ώστε να αντιμετωπισθούν τα ειδικά κοινωνικά και δημογραφικά προβλήματα των νησιωτικών περιοχών. Ζητούν να συνεχιστεί να υφίστανται οι ειδικές ρυθμίσεις, ιδίως στα απομακρυσμένα νησιά του ευρωπαϊκού νότου, στέλνοντας ένα μήνυμα στήριξης στα νησιά του Αιγαίου, που βιώνουν έντονα τη μεταναστευτική/προσφυγική κρίση.
Ταυτόχρονα, το Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 4ης Φεβρουαρίου 2016, σχετικά με την «ειδική κατάσταση των νησιών», ενισχύει την διαπραγματευτική θέση της χώρας μας, τόσο στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος και στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για το ελληνικό οικονομικό πρόγραμμα, όσο και στην ουσιαστική εφαρμογή της «νησιωτικότητας» σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τη στιγμή που καλεί την Επιτροπή «να καταρτίσει ένα στρατηγικό πλαίσιο της ΕΕ για τα νησιά».·
Νιώθω ιδιαίτερη ικανοποίηση, που η πρόσφατη πρωτοβουλία μας στην επιτροπή νησιωτικών και ορεινών περιοχών για τη συζήτηση πάνω στο νησιωτικό ΦΠΑ, όσο και η επιμονή μας στη διατύπωση τεκμηριωμένων προτάσεων που βελτιώνουν την οικονομική πολιτική προς όφελος των κατοίκων των νησιωτικών περιοχών, καθώς και οι απόψεις που έχω προσωπικά καταθέσει αναφορικά με την ανάγκη εκπόνησης «ειδικού στρατηγικού σχεδίου για την οικονομική ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη βιώσιμη ανάπτυξη στη νησιωτική χώρα», συνέβαλαν, στο μέτρο που τους αναλογεί, στη σημαντική αυτή απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το κείμενο που εγκρίθηκε, αποτελεί επίσης ένα ισχυρό διαπραγματευτικό επιχείρημα για το πάγωμα της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών στα μικρά και απομακρυσμένα νησιά του Νοτίου Αιγαίου και την επαναφορά τους σε όσα καταργήθηκε αλλά επηρεάζονται από το μεταναστευτικό πρόβλημα όπως η Ρόδος.
Σήμερα, βλέπουμε ότι η προσπάθεια μας αυτή δικαιώνεται. Ταυτόχρονα αισθανόμαστε την ευθύνη να συνεχίσουμε τον αγώνα ώστε οι τοπικές κοινωνίες να αποκτήσουν ουσιαστικό ρόλο στη διαμόρφωση των αναπτυξιακών στρατηγικών για τα νησιά. Σε αυτό το πλαίσιο οργανώνουμε τη δουλειά μας τόσο σε θεσμικό επίπεδο, στην Επιτροπή Περιφερειών, όσο και με πολιτικές πρωτοβουλίες που στηρίζουμε στη νησιωτική χώρα».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου