Ειδήσεις

Ελεύθεροι επαγγελματίες και επιστημονικοί κλάδοι «γυρίζουν την πλάτη» στον Κατρούγκαλο

Την πλάτη γύρισαν στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, ελεύθεροι επαγγελματίες και επιστημονικοί κλάδοι οι οποίοι  δεν εμφανίστηκαν στις διαδοχικές συναντήσεις που τους είχε καλέσει ο κ. Κατρούγκαλος  χθες το πρωί.  Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν να συζητηθούν οι νέες βελτιωμένες προτάσεις που είχε επεξεργαστεί το υπουργείο για την ελάφρυνση των εισφορών που καλούνται να πληρώσουν με το νέο σύστημα.
Οι φορείς (ΤΕΕ, δικηγορικός σύλλογος, γιατροί, έμποροι) ετοιμάζονται για νέες κινητοποιήσεις  κατά του ασφαλιστικού (θα αποφασίσουν τη Δευτέρα).
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο  θα υποβάλει νέα βελτιωμένη πρόταση, σύμφωνα με την οποία, αν η νέα εισφορά που προκύπτει με βάση το 20% του καθαρού εισοδήματος  υπερβαίνει τη σημερινή, η έκπτωση θα ξεκινάει από 50% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ.  Εν συνεχεία θα μειώνεται κατά 1% για κάθε επιπλέον 1.000 ευρώ, ώστε να καταλήγει σε έκπτωση 5% για εισοδήματα άνω του 55.000 ευρώ.
Οι φορείς υποστηρίζουν ότι και με τη νέα πρόταση δεν προκύπτουν ουσιαστικές ελαφρύνεις, καθώς μειώνονται οι εισφορές και αυξάνεται η φορολογία, με αποτέλεσμα η συνολική επιβάρυνση να παραμένει υπέρμετρη.
Όπως σημειώνει η ανακοίνωση του ΤΕΕ, «με δεδομένο το προσωρινό, τουλάχιστον, αδιέξοδο που παρατηρείται στις συζητήσεις για το νέο ασφαλιστικό που προτείνεται από την Κυβέρνηση καθώς επίσης και τις κινητοποιήσεις που κλιμακώθηκαν αυτήν την εβδομάδα αλλά συνεχίζονται δυναμικά τις επόμενες ημέρες κατά των προβλεπόμενων ρυθμίσεων που προτείνονται, συνεχίζεται η Απεργία – Αποχή όλων των Διπλωματούχων Μηχανικών από την συμμετοχή τους σε Τεχνικά Συμβούλια Έργων και Μελετών καθώς και από το σύνολο των Επιτροπών με Τεχνικό αντικείμενο από 8/2 έως 12/2/2016.»
«Οι μηχανικοί, το ΤΕΕ και όλοι οι τεχνικοί φορείς συντονίζονται με όλους τους επιστημονικούς φορείς της χώρας», δήλωσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, σημειώνοντας ότι πλέον το μέτωπο ενάντια στο ασφαλιστικό είναι υπόθεση όλης της κοινωνίας, γιατί καταστρέφει ολόκληρη την κοινωνία.

Δίμηνο αβεβαιότητας
και αμφισβήτησης
Η απεργία της Πέμπτης άφησε βαθύ σημάδι αμφισβήτησης στο σώμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ευθέως πλέον το δίλημμα αν θα επιμείνει στην γραμμή της εφαρμογής των συμφωνηθέντων ή θα παρασυρθεί, υπό την πίεση των ψηφοφόρων της, σε νέο κύκλο αναστολών και επιφυλάξεων με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ελληνική οικονομία;
Ο πρωθυπουργός και η βασική κυβερνητική ομάδα μοιάζει να έχουν επιλέξει στρατόπεδο. Όλες οι διακηρύξεις, αλλα και οι διαβεβαιώσεις που προσφέρουν σε εταίρους και δανειστές φανερώνουν διάθεση συμβιβαστική στις διαπραγματεύσεις ακόμη και σε δύσκολα θέματα όπως αυτά του ασφαλιστικού.
Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι ο κ. Τσιπρας έχει επιλέξει να κάνει ό,τι χρειάζεται προκειμένου να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση και μαζί να επουλωθεί η τρύπα του προσφυγικού, που αναδεικνύεται στο μείζον θέμα για τους Ευρωπαίους εταίρους.
Στη συνάντηση του Λονδίνου το μήνυμα της Άνγκελα Μερκελ προς τον Ελληνα πρωθυπουργό ήταν σαφές: Κλείστε την αξιολόγηση να αντιμετωπίσουμε την μείζονα κρίση του προσφυγικού.
Όσοι παρακολουθούν τα ευρωπαϊκά πράγματα αντιλαμβάνονται ότι αυτό είναι το νέο μεγάλο πρόβλημα που απασχολεί κάθετα και οριζόντια την Γηραιά Ήπειρο, από την Σουηδία μέχρι την Ελλάδα και από την Πορτογαλία ως την Πολωνία.
Υπό αυτή την έννοια κοινή είναι η πεποίθηση ότι ο αμφισβητούμενος στο εσωτερικό κ. Τσιπρας δεν έχει πολλές επιλογές. Να δραπετεύσει δεν μπορεί γιατί θα χάσει την εξουσία και θα χαθεί. Το πιθανότερο είναι να διεκδικήσει ένα σχήμα συμβιβασμού με τους εταίρους, ελπίζοντας ότι θα μπορέσει να το περάσει στο εσωτερικό.
Κατά τα φαινόμενα θα βρει μια λύση στο ασφαλιστικό,ακόμη κι αν χρειασθεί να εκθέσει τον έτσι κι αλλιώς εκτεθειμένο υπουργό Απασχόλησης ώστε απερίσπαστος να αντιμετωπίσει τη.μεγαλη ευρωπαϊκή πίεση για το προσφυγικό.
Όπως όλα δείχνουν η κρίση και η αντιμετώπισ’η της θα μεταφερθεί στο Κοινοβούλιο. Εκεί θα φανερωθούν οι κυβερνητικές απώλειες, εκεί και τα διλήμματα της αντιπολίτευσης, μείζονος και ελάσσονος.
Το κακό είναι ότι η Ελλάδα θα βυθιστεί για τουλάχιστον άλλους δυο μήνες σε φάση ανασφάλειας, αβεβαιότητας και εσωτερικών συγκρούσεων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία και την κοινωνική συνοχή.

Ξανά για πολιτική λύση μιλά ο Τσακαλώτος μετά
το Χίλτον
«Καταγράψαμε τα σημεία που είμαστε κοντά και τα σημεία που χρειάζεται περισσότερη δουλειά σε τεχνικό ή και πολιτικό επίπεδο» είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με το κουαρτέτο των δανειστών, επαναφέροντας έτσι από το παράθυρο το θέμα της πολιτικής διαπραγμάτευσης και λύσης.
Η δήλωση είναι ενδεικτική των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν τουλάχιστον σε αυτή την φάση της αξιολόγησης, ενώ άγνωστο παραμένει πότε θα επιστρέψει το κουαρτέτο, καθώς ο κ.Τσακαλώτος είπε ότι θα γυρίσουν «περίπου το διάστημα που είχε αρχικά προσδιοριστεί (σσ στις 15 Φεβρουαρίου)».
Σε ό,τι αφορά στο ασφαλιστικό και το φορολογικό, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστήριξε πως  «υπάρχει συμφωνία στη βασική αρχιτεκτονική, στη λογική των μεταρρυθμίσεων έχουμε κοινή βάση».
Ειδικότερα για τις συντάξεις είπε ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών «καταλαβαίνουν τη θέση της κυβέρνησης να μην κοπούν συντάξεις, το οποίο έχει ως λογική συνέχεια να πρέπει να αυξηθούν οι εισφορές και άλλα έσοδα».
Ερωτηθείς αν ετέθη ζήτημα δημοσιονομικού κενού ο κ. Τσακαλώτος – που μόλις χθες δήλωνε «δεν μου έχουν ζητηθεί άλλα μέτρα»  – άφησε τα πάντα ανοικτά λέγοντας «προφανώς θα υπάρξουν συζητήσεις γι’ αυτό».
Ο ίδιος επανέλαβε ότι η ελληνική πλευρά θεωρεί πως χρόνος ολοκλήρωσης της διαδικασίας αξιολόγησης είναι το τέλος Φεβρουαρίου.
«Όλες οι πλευρές κατανοούν την ανάγκη για μία εύλογη συμφωνία, σε εύλογο χρόνο και έχουμε εστιάσει να ολοκληρώσουμε περίπου στις 26-28 Φεβρουαρίου», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.
Το επόμενο crash test για τη διαδικασία της αξιολόγησης είναι στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 11 Φεβρουαρίου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου