Πολλές εταιρείες κρουαζιέρας στη Μεσόγειο έχουν αναστείλει τις προσεγγίσεις σε λιμάνια της Τουρκίας αντικαθιστώντας τα με ελληνικά λιμάνια αναφέρει σε άρθρο της η βρετανική εφημερίδα Telegraph. Αιτία δεν είναι άλλη από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη που αποφεύγεται για λόγους ασφαλείας αναφέρει χαρακτηριστικά ο οδηγός κρουαζιέρας στη Μεσόγειο που δημοσίευσε πρόσφατα η εν λόγω εφημερίδα.
Εάν, λοιπόν, επιχειρήσετε να συμμετάσχετε σε μια τέτοια κρουαζιέρα, μπορεί να περάσετε από την Ιερουσαλήμ, την Αθήνα, την Κωνσταντινούπολη, την Ολυμπία και την Έφεσο με ένα μόνο ταξίδι, αναφέρει η Telegraph χαρακτηρίζοντας την ανατολική Μεσόγειο ως το λίκνο του πολιτισμού και του εμπορίου για πολλούς αιώνες που εκτείνεται από την Αδριατική στο Ιόνιο Πέλαγος, το Αιγαίο και τα τουρκικά παράλια και εν συνεχεία νότια στις ακτές του Ισραήλ και του Λιβάνου.
Αφού αναφέρονται πιο σύνθετα προγράμματα – που μπορεί να περιλαμβάνουν τη Διώρυγα της Κορίνθου, το Παλάτι της Κνωσσού στην Κρήτη, το Κάστρο των Ιπποτών στη Ρόδο, το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη στην Πάτμο και τους ναούς της Δήλου – στο άρθρο τονίζται ότι η Αθήνα και η Κωνσταντινούπολη είναι τα δύο βασικά λιμάνια αναχώρησης για κρουαζιέρες στην περιοχή. Ωστόσο για λόγους ασφαλείας μετά και τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη, πολλές εταιρίες κρουαζιέρας έχουν αναστείλει τις προσεγγίσεις σε λιμάνια της Τουρκίας (Σμύρνη και Κωνσταντινούπολη), αντικαθιστώντας τα με ελληνικά λιμάνια. Ποιές είναι αυτές; Crystal, MSC Cruises, Norwegian Cruise Line, Regent Seven Seas Cruises and Oceania Cruises.
Οι ύμνοι στην Ελλάδα
Το άρθρο αναφέρεται στην εξαιρετική φυσική ομορφιά της Μεσογείου, στον εύκολο τρόπο να κάνει κανείς εξερευνήσεις όπως στο ηφαίστειο της Σαντορίνης, στους πιο ομαλούς ορεινούς όγκους των ακτών του Ιονίου αλλά και στα τυρκουάζ νερά στα τουρκικά παράλια.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ αν επιλέξετε μεγαλύτερο πλοίο θα κινηθείτε σε μεγάλα λιμάνια (Κωνσταντινούπολη-Κουσάντασι-Αθήνα-Ρόδος-Σαντορίνη-Βενετία κι αν δαλέξετε μικρόι μπορείτε να συνδυάσετε τις βασικές ατραξιόν με μερικά λιγότερο γνωστά ελληνικά νησιά ή μικρότερα λιμάνια στα τουρκικά παράλια και να έχετε μεγαλύτερο χρόνο για δραστηριότητες στην ξηρά.H high season για κρουαζιέρα στην περιοχή εκτείνεται από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο, αλλά οι μήνες που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο αριθμό επιβατών και κρουαζιέρας είναι ο Ιούλιος και ο Αύγουστος – παρ’ ότι οι θερμοκρασίες σε Ελλάδα και Τουρκία είναι πολύ υψηλές.
Ως συμβουλές, η Telegraph αναφέρει τα εξής:
– Προσέξτε την κατάσταση στην Αθήνα, όπου οι οδηγοί ταξί τείνουν να κάνουν συχνές απεργίες και συχνά μπλοκάρουν το λιμάνι. Για αυτό προτείνεται η μεταφορά μέσω της εταιρίας κρουαζιέρας, η οποία είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά στο πλοίο.
– Στο Αιγαίο προσπαθήστε να γευματίσετε το κάποια τοπική ταβέρνα. Ακόμα και τα πιο ακριβά πλοία δε μπορούν να αναπαράγουν τα φρέσκα ελληνικά πιάτα.
– Αναζητήστε κρουαζιέρες με διανυκτερεύσεις στα λιμάνια ή με αργές αναχωρήσεις. Μετά το ηλιοβασίλεμα ζωντανεύουν τα λιμάνια της ανατολικής Μεσογείου.
thetoc.gr