Συνεντεύξεις

Σ. Διακοσταματίου: «Πρέπει να ανοίξει ένας νέος τοπικός κοινωνικός διάλογος»

Συνέντευξη στην
Πέγκυ Ντόκου

Για όλους και για όλα μίλησε στην «δημοκρατική» ο αντιδήμαρχος διοικητικών υπηρεσιών Ρόδου κ. Σάββας Διακοσταματίου.
Ο κ. Διακοσταματίου, αναφέρεται στην πορεία της δημοτικής αρχής που ήδη συμπλήρωσε έναν χρόνο θητείας, για την οποία εκτιμά ότι κινήθηκε αρκετά ικανοποιητικά.
Συνιστά “ψυχραιμία, ηρεμία, σύνεση και συνεργασία” στις παρατάξεις της μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου, σχετικά με τις συνεδριάσεις του οργάνου, οι οποίες πολλές φορές δεν ολοκληρώνονται και δημιουργούνται εντάσεις και αποχωρήσεις.
Εμφανίζεται αισιόδοξος για το 2016, αφού παρά την κρίση και τις πραγματικές δυσκολίες που αυτή δημιουργεί, ο Δήμος Ρόδου μπορεί να υπερκεράσει τα εμπόδια και να συνεχίσει το έργο του.
Ειδικά για την απώλεια του Δημοτικού Φόρου Δωδεκανήσου και την σύνδεσή του με το κώλυμα χρηματοδότησης του ΠΡΟΤΟΥΡ, θεωρεί ότι είναι λάθος να συνδέεται μόνο με τον ΠΡΟΤΟΥΡ, αλλά και με δράσεις και έργα εξίσου σημαντικά, που υποστήριζε ο Δήμος, και έχουν σχέση με τη δίκαιη κατανομή του πόρου σε όλα τα κοινωνικά στρώματα.
Τέλος, αναφέρεται στην αναθεώρηση, αναδιάρθρωση, τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου Ρόδου, την οποία του έχει αναθέσει ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος με κατεύθυνση την αποκέντρωση, η οποία συμπεριλαμβάνει την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών και της εν γένει δομής του Δήμου.
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Διακοσταματίου, πώς βλέπετε την πορεία της δημοτικής αρχής; Υπάρχουν κατά την άποψή σας “βαρίδια” για τον δήμαρχο και ποια είναι αυτά;
Νομίζω ότι ο πρώτος χρόνος της θητείας της νέας δημοτικής αρχής, ήταν χρόνος αναγνωριστικός, αφού σε αυτή συμμετέχουν και νέα μέλη, μέσα σε ένα δύσκολο, αντικειμενικά, κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον της χώρας μας, επαπειλούμενο δε, και από δικαστικές αμφισβητήσεις για το αποτέλεσμα των εκλογών.
Παρ’ όλα αυτά ο δήμαρχος Ρόδου και η δημοτική αρχή προσπάθησαν και προσπαθούν, να επιλυθούν θέματα που ταλανίζουν το νησί μας, για διάφορους λόγους πραγματικούς ή όχι, επί σειράν ετών, να υπηρετήσουν μια δύσκολη καθημερινότητα λόγω του μεγέθους και των εγγενών δυσκολιών του δήμου Ρόδου, ως δήμος νησί και όχι αμιγώς αστικός ιστός με διαφορετικές προτεραιότητες σε κάθε άκρο του.
Σημαντικό είναι το έργο κατά την άποψη μου σε όλους τους τομείς δραστηριότητας του Δήμου με περιθώρια βελτίωσης, αλλά και δυνατότητες εφαρμογής πολιτικών που θα δημιουργήσουν τουλάχιστον σε τοπικό επίπεδο δυνατότητες ανάπτυξης, με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον.
Σημαντικό βέβαια γεγονός επίσης αποτελεί, η συγκράτηση των οικονομικών δεικτών του Δήμου, με ό, τι συνέπεια έχει αυτό, στο σύνολο των δράσεών του, για παράδειγμα καθαριότητα, πολιτισμός αθλητισμός κοινωνική πολιτική κ.λπ. αφού μετά την κατάργηση του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ, ανεξάρτητα αν συμφωνεί ή διαφωνεί κάποιος με αυτήν, ήταν πολύ δύσκολή η διαχείριση της απώλειας ενός τέτοιου πόρου, με δεδομένο ότι ο Δήμος Ρόδου δεν ασκούσε και δεν ασκεί μονοδιάστατη πολιτική, αλλά αναπτύσσει πρωτοβουλίες και δράσεις σε όλα τα επίπεδα της ζωής των κατοίκων του νησιού μας.
Επίσης ολοκλήρωσε και ολοκληρώνει έργα, αλλά και προγραμματίζει νέα που βέβαια δεν είναι της αρμοδιότητάς μου, να σας αναφέρω.
Τέλος, νομίζω ότι η δημοτική αρχή μέχρι σήμερα, και σε σχέση με τις συνθήκες που περιέγραψα προηγούμενα, κινήθηκε αρκετά ικανοποιητικά.
Πιστεύω ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα, η δημοτική αρχή, πρέπει να οδηγήσει εξελίξεις, όπως προείπα, σε όλα τα επίπεδα, με την απαραίτητη συνεργασία και συμβολή όλων των επιστημονικών, επαγγελματικών καθώς και εν γένει συλλογικών φορέων του νησιού μας. Ιδιαίτερη θέση κατά την άποψη μου έχει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με κέντρο πάντα τον άνθρωπο.
Πρωτοβουλίες και εξελίξεις, από νέα οπτική γωνία, που δημιουργούν οι ανάγκες και η προοπτική της εποχής, με σκοπό τη δημιουργία υποδομών και συνθηκών που θα ευνοήσουν την εργασία, την ανάπτυξη, τουριστική, αλλά και νέων μορφών επιχειρηματικότητας και καινοτομίας σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δράσης π.χ την οικονομία της γνώσης, την κοινωνική συνοχή, τον πολιτισμό, την παιδεία, κλπ, τελικά την καλύτερη ποιότητα ζωής των κατοίκων του νησιού.
• Οι συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου πολλές φορές μετατρέπονται σε “αρένα”. Πώς σχολιάζετε την στάση των παρατάξεων της μειοψηφίας με τις συνεχείς αποχωρήσεις και ποιος ευθύνεται γι’ αυτό κατά τη γνώμη σας;
Νομίζω ότι πρέπει να επικρατήσει ψυχραιμία, ηρεμία, σύνεση και συνεργασία.
Είναι καθήκον όλων μας, να είμαστε συνεπείς προς την εντολή των συνδημοτών μας, να δημιουργήσουμε για τον τόπο μας, ο καθένας ανάλογα με την θέση που έχει σύμφωνα με την εντολή τους.
Τα υπόλοιπα δε θα τα σχολιάσω γιατί θεωρώ τα προηγούμενα αυτονόητα.
• Πρόσφατα ο κ. Χατζηδιάκος, είπε ότι σας ζήτησε να γίνει αναδιάρθρωση του συνόλου του υπαλληλικού εργασιακού δυναμικού του Δήμου Ρόδου, σε όλα τα επίπεδα. Θα ήθελα να μας μιλήσετε γι’ αυτό.
Η ανάθεση από το δήμαρχο Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκο, αφορά την αναθεώρηση, αναδιάρθρωση, τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του δήμου με κατεύθυνση την αποκέντρωση, η οποία συμπεριλαμβάνει την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών και της εν γένει δομής του δήμου, δνσεις-τμήματα του, με στόχο την καλύτερη αξιοποίηση των μέσων, αλλά κύρια του ανθρώπινου δυναμικού του, με σκοπό τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες.
Η ανάγκη προέκυψε από τη διαπίστωση ότι ο σημερινός Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας, που δημιουργήθηκε κάτω από άλλες συνθήκες και ανάγκες, της συνένωσης δέκα τέως δήμων, ένα εγχείρημα από μόνο του δύσκολο και τεράστιο, δε συμβάλλει στην απελευθέρωση δυνάμεων, που θα βοηθήσουν στην εξυπηρέτηση του πολίτη, κύρια στην καθημερινότητά του, αλλά και σε επίπεδο κοινής αξιολόγησης ιεράρχησης και εκτέλεσης έργων υποδομής.
Στην πράξη είναι συγκεντρωτικός, δημιουργεί συνθήκες τοπικισμού, δημιουργεί δυσλειτουργίες και δύσκολες διαδικασίες για υπηρεσιακούς αιρετούς και πολίτες, δεν εξοικονομεί και αξιοποιεί πόρους και κύρια δεν ευνοεί την ανάπτυξη ισχυρής συνεργασίας μεταξύ του πολιτικού προσωπικού των δύο επιπέδων αλλά και μεταξύ τους, στο ένα ή στο άλλο επίπεδο, τοπικό και υπερτοπικό, εννοώ τοπικών και δημοτικών συμβούλων.
Δεν υπηρετεί το όλον αλλά το μέρος, με αποτέλεσμα να υπάρχει κοινή διαπίστωση ανάγκης αλλαγής του.
Για τη δημιουργία του προσχεδίου του νέου Ο.Ε.Υ έχουν ληφθεί υπόψη τοπικά χαρακτηριστικά και η φυσιογνωμία των ενοτήτων, όπως ενδεικτικά, η πληθυσμιακή εξέλιξη, η ανισομερής ανάπτυξη λόγω του τουρισμού ανατολικής και δυτικής πλευράς, το σύστημα μεταφορών-συγκοινωνιών, οι χιλιομετρικές αποστάσεις, το φυσικό περιβάλλον, οι δυνατότητες που παρέχουν οι νέες τεχνολογίες κ.α
Βέβαια αφού γίνει η τελική επεξεργασία από τη συσταθείσα επιτροπή στην οποία και συμμετέχει εκτός των αιρετών και εκπρόσωπος των εργαζομένων, θα ακολουθήσουν διαβούλευση, διαδικασίες έγκρισης από τα αρμόδια όργανα και τελικά δημοσίευσή του στο Φ.Ε.Κ , προκειμένου να αρχίσει η εφαρμογή του.
Τελικό ζητούμενο η εξυπηρέτηση του πολίτη στο μέγιστο βαθμό.
• Ποια είναι η άποψή σας για τον ΠΡΟΤΟΥΡ και για την κατάργηση του ΔΗΦΟΔΩ; Πιστεύετε ότι το ένα είναι αλληλένδετο με το άλλο;
Νομίζω ότι ο ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ ήταν το αποτέλεσμα μιας κοινωνικής τοπικής συμμαχίας – συμφωνίας, η οποία βοήθησε τον τόπο να πάει μπροστά με όλες τις στρεβλώσεις που πιθανόν να υπήρχαν ή να προέκυψαν στο διάβα του χρόνου, αφού δομές και υπηρεσίες που υπάρχουν στον τόπο μας, ήταν και είναι πρωτοπόρες και δεν υπάρχουν ακόμα και σήμερα, σε άλλες περιοχές της χώρας.
Επιπλέον θα ήθελα να τονίσω ότι αυτός που στην ουσία και κύρια, δημιουργούσε αυτό το επιπλέον κεφάλαιο για τον τόπο ήταν ο λαός, αφού αυτός το πλήρωνε, άρα έπρεπε, και έτσι γινόταν, να επιστρέφετε σε αυτόν με όποια μορφή παροχής υπηρεσίας και δράσης, και σε όλα τα επίπεδα.
Γιατί θα πρέπει να επισημάνω ότι η κοινωνία είναι σύνολο ανθρώπων με διαφορετική αφετηρία μεν, αλλά κοινό σκοπό, που δεν είναι άλλος από την ευημερία του συνόλου, ο κάθε ένας δε, έχει διαφορετική αντίληψη στο τι είναι πρωτεύον και τι αναγκαίο και σημαντικό, όμως η κάθε δημοτική αρχή έχει καθήκον να υπηρετεί όλες τις ανάγκες στο μέγιστο βαθμό, ιδιαίτερα σε ένα νησί υψηλών απαιτήσεων και προδιαγραφών όπως είναι η Ρόδος μας.
Άρα είναι λάθος να συνδέουμε την απώλεια αυτού του εσόδου μόνο με τον ΠΡΟΤΟΥΡ, αλλά και με δράσεις και έργα εξίσου σημαντικά, που υποστήριζε ο δήμος, και έχουν σχέση με τη δίκαιη κατανομή του πόρου σε όλα τα κοινωνικά στρώματα.
Τέλος δε έρχεται και σε αντίφαση με την αυτονομία των τοπικών κοινωνιών και των αποκεντρωμένων δομών κατά τα πρότυπα των ελβετικών καντονιών ή των αμερικάνικων πολιτειών που κατά καιρούς όλοι υποστηρίζουν και ζητούν, ώστε να μένουν οι πόροι στο νησί μας, και να μην οδεύουν στο σύνολο τους στο κεντρικό κράτος, μέσα από μια άλλη διαδικασία, και βέβαια μια άλλη δομή του ελληνικού κράτους.
Άποψη μου είναι, ιδιαίτερα μέσα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, ότι πρέπει να ανοίξει ένας νέος τοπικός κοινωνικός διάλογος, με πρωτοστάτη το Δήμο μας, προκειμένου να επέλθει μια νέα τοπική κοινωνική συμφωνία, που θα βρει νέους δρόμους ανάπτυξης, που θα οδηγήσουν τους κατοίκους του νησιού στο μέλλον.
• Θα είναι δύσκολο για το Δήμο Ρόδου το 2016;
Νομίζω ότι παρά την κρίση και τις πραγματικές δυσκολίες που αυτή δημιουργεί θα πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι, να χαράξουμε και να υλοποιήσουμε πολιτικές όπως περιέγραψα παραπάνω, όμως ταυτόχρονα
μεθοδικοί, εργατικοί και συνεργατικοί, συλλογικοί και κυρίως αποτελεσματικοί.
Έτσι θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τις όποιες δυσκολίες προκύψουν.
Άλλωστε όλες οι διαδρομές στη ζωή των ανθρώπων έχουν διακυμάνσεις, πιστεύω όμως, ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε αν μας διακρίνουν τα παραπάνω χαρακτηριστικά και νομίζω ότι υπάρχουν τα εχέγγυα σε αυτή τη δημοτική αρχή, αλλά και στο σύνολο του δημοτικού συμβουλίου για αυτό.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου