Συνέντευξη στη Μαρίλια –
Δήμητρα Φούρλα
«Eίναι η πρώτη φορά που ένας μη επαγγελματίας πολιτικός «αντέχει» σε 4 εκλογικές αναμετρήσεις. Και όλα αυτά χωρίς προστάτες και χωρίς μηχανισμούς», λέει ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης, Πρόεδρος του Ποταμιού, ο οποίος μίλησε στη «Δημοκρατική», εκτός από το Ποτάμι για το οποίο δηλώνει υπερήφανος, για όλους και για τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τη χώρα μας. Θεωρεί το προσφυγικό πρώτο σε προτεραιότητα εθνικό μας ζήτημα, μιλά για την φοβισμένη Ευρώπη, πιστεύει ότι τα κόμματα εξουσίας ενδιαφέρονται για τους κομματικούς τους στρατούς και όχι για τους πολίτες, ότι δεν έχουν τα ίδια εθνικό σχέδιο για να μπορέσουν να έρθουν σε συνεννόηση για ένα συλλογικό εθνικό θέμα και είναι κατηγορηματικός στο ό,τι θα πρέπει να υπάρξει λύση από αυτή την Βουλή, σε περίπτωση κυβερνητικού «ρήγματος».
Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Σταύρου Θεοδωράκη.
• Πολλοί υποστηρίζουν ότι η εκλογή του κ. Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ θα σημάνει την αναδιάρθρωση του πολιτικού συστήματος. Τι προβλέπετε ότι θα συμβεί στο αμέσως επόμενο διάστημα;
Η μεταβολή του πολιτικού τοπίου έχει αρχίσει πολύ πριν την εκλογή του κ. Μητσοτάκη και θα συνεχιστεί. Τα παλιά κόμματα αργά ή γρήγορα θα πληρώσουν το κόστος της κρίσης. Έχει ενδιαφέρον να δούμε αν ο κ. Μητσοτάκης καταφέρει να αλλάξει το κόμμα του. Οι παλαιοκομματικές πρακτικές και νοοτροπίες έχουν ριζώσει στα κόμματα εξουσίας και δεν θα είναι εύκολο να ξεριζωθούν.
• Τι απαντάτε σε όσους θεωρούν ότι το Ποτάμι κινδυνεύει;
Το Ποτάμι είναι η γνήσια μεταρρυθμιστική δύναμη της χώρας. Δεν κινδυνεύουμε λοιπόν από αυτούς που πειραματίζονται στον μεταρρυθμιστικό λόγο ή από αυτούς που προσποιούνται τους μεταρρυθμιστές.
• Πώς ερμηνεύετε όμως τα ποσοστά που δίνουν οι δημοσκοπήσεις στο Ποτάμι;
Εκλογές είχαμε πριν 5 μήνες. Σήμερα ένας στους δύο πολίτες δεν απαντά καν ποιο κόμμα θα ψηφίσει στις επερχόμενες εκλογές. Οι δημοσκοπήσεις λοιπόν σήμερα δεν είναι ούτε καν ενδεικτικές του τι θα συμβεί σε ένα χρόνο ή σε δύο χρόνια. Ύστερα υπάρχουν και αρκετές εκατοντάδες πολίτες που δεν πήγαν στις κάλπες στις τελευταίες εκλογές. Αυτά είναι κοινά με τα οποία συνομιλεί το Ποτάμι και ελπίζουμε ότι θα τους πείσουμε να στηρίξουν την ανανέωση του πολιτικού συστήματος.
• Τι απαντάτε σε όσους εξακολουθούν να σας κατηγορούν για «μη σαφές ιδεολογικό στίγμα»;
Ποιος μας κατηγορεί; Ο αριστερός ΣΥΡΙΖΑ που εφαρμόζει μνημόνια; Ή το ΠΑΣΟΚ που μέχρι χθες συγκυβερνούσε με την ΝΔ; Ή μήπως η ΝΔ που είναι τριχοτομημένη ακόμη και για το σύμφωνο συμβίωσης; Αστεία πράγματα. Το Ποτάμι έχει σαφέστατο στίγμα. Είναι το Κίνημα της μεταρρύθμισης. Μεγάλες αλλαγές προς όφελος του κόσμου της δουλειάς και της παραγωγής. Σύγκρουση με το βαθύ κομματικό κράτος. Κάποιοι ενοχλούνται που αντί να μιλάμε για ιδεολογίες, μιλάμε για συγκεκριμένες λύσεις. Είναι λογικό. Ταράζουμε τη γαλήνη ενός χρεοκοπημένου συστήματος που χρησιμοποιεί τις ιδεολογίες σαν τα άδεια πουκάμισα.
• Αγρότες, επιστήμονες, επαγγελματίες στους δρόμους με αφορμή το ασφαλιστικό, μια κοινωνία που φαίνεται να αγγίζει τις δικές της κόκκινες γραμμές. Βλέπετε να υπάρχει λύση;
Δύσκολο να βρεθεί λύση με μια κυβέρνηση που δεν έχει λύση. Συστήσαμε στον κ. Τσίπρα να παραδεχθεί δημοσίως ότι αυτά που έταξε δεν θα γίνουν και να ξεκινήσει έναν ειλικρινή διάλογο με τους εξαπατημένους Έλληνες, με τους αγρότες, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους. Οι υπουργοί του βέβαια δεν έχουν καμία όρεξη για κανένα διάλογο γιατί τι να πεις όταν δεν έχεις ένα σχέδιο για την χώρα.
• Όλοι μιλούν για την ανάγκη ύπαρξης ενός εθνικού σχεδίου και την ανάγκη συνεννόησης. Φαίνεται όμως κανείς να μην μπορεί να συνεννοηθεί με κανέναν. Τι φταίει;
Τα κόμματα εξουσίας και σήμερα και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν ως πρώτη έγνοια όχι τους πολίτες αλλά τους κομματικούς τους στρατούς. Αυτό δυσκολεύει τη συνεννόηση. Επίσης δεν έχουν τα ίδια ένα εθνικό σχέδιο και δεν έχουν διάθεση να το καταρτίσουν. Αν κερδίζεις τις εκλογές χωρίς σχέδιο μόνο με κενές υποσχέσεις τότε για ποιο λόγο να αγωνιάς για ένα εθνικό σχέδιο που θέλει δουλειά, μελέτη και συγκρούσεις με όλους τους βολεμένους; Αλλά είναι και κάτι άλλο. Η Ελλάδα ζει μια διαρκή προεκλογική περίοδο, τα εθνικά σχέδια θέλουν τετραετίες. Να πεις: τον πρώτο χρόνο θα κάνω αυτό – το δεύτερο χρόνο θα κάνω το άλλο και θα προχωρήσω χωρίς το φόβο του πολιτικού κόστους.
• Αν υπάρξει «ρήγμα» στην κυβερνητική πλειοψηφία πιστεύετε ότι η λύση θα πρέπει να δοθεί από την παρούσα Βουλή ή με νέα προσφυγή στις κάλπες;
Λύση από αυτή την Βουλή. Είναι νωρίς για εκλογές. Θα γελάει και η Ευρώπη. Κάθε 6 μήνες εκλογές σε μια χώρα καταχρεωμένη με την οικονομία στον κατήφορο. Είχαμε τρεις εκλογικές διαδικασίες σε εννιά μήνες. Όλα αυτά ηχούν αστεία όταν δεν είναι τραγικά.
• Μήπως το Προσφυγικό είναι τελικά μεγαλύτερο πρόβλημα από ό,τι είναι το Ασφαλιστικό; Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος αποπομπής μας από τη Σένγκεν;
Το προσφυγικό είναι το πρώτο σε προτεραιότητα εθνικό μας ζήτημα. Η κυβέρνηση αδρανεί εδώ και ένα χρόνο. Εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες είναι ήδη στην χώρα και καθημερινά προστίθενται και μερικές χιλιάδες μετανάστες. Τα στοιχεία δείχνουν ότι περισσότεροι από τους μισούς που φτάνουν πλέον στη χώρα μας είναι μετανάστες. Εμείς καταθέσαμε δέκα συγκεκριμένες προτάσεις. Περιμένουμε και τις θέσεις των άλλων κομμάτων και βεβαίως της κυβέρνησης που έχει την ευθύνη για όλο αυτό το χάος που ζουν τα νησιά μας και οι μεγάλες πόλεις όπου καταλήγουν οι μετανάστες. Η αποπομπή από την Σένγκεν θα είναι ένα άλλο Grexit για τη χώρα.
• Η Ευρώπη βλέπετε να γέρνει όλο και πιο ακροδεξιά;
Η Ευρώπη φοβάται. Και όποιος φοβάται ψάχνει σωτήρες. Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις ανισότητες στην Ευρώπη, την ανεργία και να έχουμε μια ευρωπαϊκή πολιτική για το προσφυγικό. Χρειαζόμαστε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο και μια νέα κοινωνική αλληλεγγύη. Οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη έχουν αποδειχθεί άβουλες και διστακτικές. Και αυτό δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να ρίχνει νερό στο μύλο των άκρων και των έξαλλων.
• Η επιλογή σας να ασχοληθείτε με την πολιτική ήταν τελικά μια σωστή προσωπική επιλογή ή έχετε απογοητευθεί;
Στην πολιτική μπήκα γιατί πίστευα ότι ο δρόμος που τραβάνε οι επαγγελματίες της πολιτικής ήταν λάθος. Και είναι η πρώτη φορά που ένας μη επαγγελματίας πολιτικός «αντέχει» σε 4 εκλογικές αναμετρήσεις. Και όλα αυτά χωρίς προστάτες και χωρίς μηχανισμούς. Είχε πολύ τρέξιμο βέβαια αυτά τα δύο χρόνια. Τόσο που δεν πρόλαβα να σκεφθώ αν προσωπικά ήταν μια σωστή επιλογή. Πάντως θα μου επιτρέψετε να υπερηφανευτώ ότι το Ποτάμι στάθηκε χρήσιμο για τη χώρα.