«Φρένο» στις ποινικές περιπέτειες όσων κατηγορούνται για φοροδιαφυγή που διαπράχθηκε πριν από το 2014 βάζει εισαγγελική γνωμοδότηση, υπό την προϋπόθεση ότι θα πληρωθούν όλες οι σχετικές οφειλές προς το Δημόσιο, γεγονός που ανάβει «πράσινο φως»για την εισροή ζεστού χρήματος στα ταμεία.
Αντίθετα, όσοι υποπίπτουν σε αδικήματα φοροδιαφυγής μετά την 1-1-14 είναι αδύνατο να αποφύγουν την ποινική δίωξη (όχι μόνο για φοροδιαφυγή, αλλά και για ξέπλυμα χρήματος κ.λπ.), αφού -κατά τη γνωμοδότηση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου- με νεότερους φορολογικούς νόμους του 2014 και 2015 καταργήθηκε πλέον η δυνατότητα συμβιβασμού (διοικητικού ή δικαστικού) που προέβλεπε επί χρόνια η έως τότε νομοθεσία, επιτρέποντας το κλείσιμο ποινικών υποθέσεων (με εξάλειψη του αξιοποίνου) για όσους πληρώνουν εκ των υστέρων φόρους (προσαυξήσεις κ.λπ.).
Η εισαγγελική γνωμοδότηση, που μπορεί να εφαρμοστεί και σε όλες τις διερευνώμενες από τους οικονομικούς εισαγγελείς λίστες, στηρίζεται στην ερμηνεία του Συντάγματος και διεθνών συνθηκών που δεν επιτρέπουν να εφαρμόζονται αναδρομικά για το παρελθόν δυσμενέστερες διατάξεις, προκειμένου να θεμελιωθεί αξιόποινη συμπεριφορά των φορολογουμένων. Ετσι, στις προ του 2014 υποθέσεις εξακολουθεί να παραμένει ζωντανή η δυνατότητα διοικητικού (φορολογικού) ή δικαστικού συμβιβασμού για να σταματήσει η δίωξη για όσους πληρώνουν
Παροχή ασυλίας
Παράλληλα, η κυβέρνηση σκοπεύει να προωθήσει στη Βουλή νομοσχέδιο για την παροχή ποινικής ασυλίας για τελευταία φορά με τη μέθοδο της αυτοκαταγγελίας -κατά το γερμανικό πρότυπο- σε όσους αποκαλύψουν αποκρυβέντα και μη φορολογηθέντα εισοδήματα, καταβάλλοντας ένα συγκεκριμένο ποσό σε ποσοστό που δεν πρέπει να είναι υψηλό (όπως τόνισε σε πρόσφατη συνέντευξη ο εμπνευστής του συστήματος υπουργός Οικονομικών της Β. Ρηνανίας – Βεστφαλίας Ν. Μπόργιανς), ώστε να υπάρξει κίνητρο και όχι δισταγμός για την αποκάλυψη των κονδυλίων και την εισροή -μέσω φορολόγησης- ζεστού χρήματος στα κρατικά ταμεία.
Ταυτόχρονα -σύμφωνα με πληροφορίες- επανεξετάζονται οι διατάξεις που θα επιτρέπουν στους εισαγγελείς μετά από διαπραγμάτευση να δέχονται χαμηλότερες ποινές για κατηγορούμενους που καταβάλλουν τα οφειλόμενα, ενώ διατυπώνονται σκέψεις να επεκταθεί το μέτρο και σε υποθέσεις που αφορούν το Δημόσιο.
Η γνωμοδότηση του αντεισαγγελέα ΑΠ Ν. Παντελή (επόπτη ερευνών για τα οικονομικά αδικήματα) αποτελεί προϊόν αλληλογραφίας και σχετικών προβληματισμών που προέκυψαν από το περασμένο καλοκαίρι, ύστερα από ερωτήματα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Το περασμένο φθινόπωρο ο εισαγγελέας επεσήμανε τα συνταγματικά προβλήματα και την ανάγκη νομοθετικής παρέμβασης, αφού καταργήθηκε μετά το 2014 το κίνητρο της ποινικής απεμπλοκής με την πληρωμή φόρων μέσω συμβιβασμού.
Πηγή ΕΘΝΟΣ