Ευνοϊκότερο περιβάλλον διαμορφώνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης για τη δημόσια διοίκηση για όσους δημοσίους υπαλλήλους επιθυμούν να παραμείνουν στην υπηρεσία τους μετά την πάροδο της 35ετίας ή να επιστρέψουν εάν έχουν απολυθεί αυτοδίκαια μετά τη συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας τους και 35 χρόνια προϋπηρεσίας.
Σύμφωνα με τις διατάξεις που συζητούνται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, για τους εν ενεργεία υπαλλήλους προβλέπεται ότι 6 μήνες πριν από τη συμπλήρωση της 35ετίας μπορούν να καταθέσουν αίτηση προκειμένου να παραμείνουν στην υπηρεσία έως και πέντε χρόνια. Η αίτηση ανανεώνεται κάθε χρόνο και γίνεται δεκτή με απόφαση του αρμόδιου υπουργού. Για τους υπαλλήλους που έχουν απολυθεί υποχρεωτικά με τη συμπλήρωση 35 ετών προϋπηρεσίας κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2015 προβλέπεται ότι μπορούν να καταθέσουν αίτηση για να επιστρέψουν στην υπηρεσία μέχρι το τέλος του 2016.
Δικαστικοί
Αντίστοιχα για τους δικαστικούς υπαλλήλους που έχουν συμπληρώσει 35 χρόνια προϋπηρεσίας προβλέπεται ότι δυνητικά -και όχι υποχρεωτικά- μπορούν να παραμείνουν στην υπηρεσία τους για επιπλέον τρία χρόνια και μέχρι τη συμπλήρωση του ηλικιακού ορίου των 65 ετών ύστερα από αίτηση που καταθέτουν στο υπηρεσιακό συμβούλιο.
Αντίστοιχα και για τους δικαστικούς υπαλλήλους που έχουν απολυθεί υποχρεωτικά με τη συμπλήρωση 35 ετών προϋπηρεσίας κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2015 προβλέπεται ότι μπορούν να καταθέσουν αίτηση για να επιστρέψουν στην υπηρεσία μέχρι το τέλος του 2016. Στο σχέδιο νόμου υπάρχει τέλος ειδική πρόβλεψη για τη βαθμολογική εξέλιξη των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς οι εργασιακές τους σχέσεις καθορίζονται από τον Κώδικα Υπαλλήλων ΟΤΑ.
Πηγή ΕΘΝΟΣ