Την ώρα που τα σενάρια περί “Grexit” μάλλον έχουν καταλιαγιάσει, αφού τη θέση τους έχουν δώσει στα σενάρια περί “Schexit” (εξόδου της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν), νέα ανάλυση της Eurasia Group επαναφέρει τις πιθανότητες εξώθησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Τι θα μπορούσε να προκαλέσει, λοιπόν, το Grexit; Σύμφωνα με την Eurasia Group και όπως μεταδίδει το CNBC, η πίεση από τους χιλιάδες πρόσφυγες που φθάνουν στη χώρα έρχεται να προσθέσει ακόμη ένα βάρος στη στάσιμη οικονομία της, εντείνοντας τις κοινωνικές εντάσεις και την πολιτική αβεβαιότητα και θα μπορούσε να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός του ευρώ.
Ενώ η Ευρώπη βρίσκεται ενώπιον μιας σοβαρότατης πρόκλησης, αυτής της προσφυγικής κρίσης, οι αναλυτές της Eurasia Group επισημαίνουν πως η Ελλάδα θα μπορούσε να σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος του σχεδίου για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών προς την Βόρεια Ευρώπη.
“Συνεχίζουμε να θεωρούμε πως η συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας δεν θα αποφέρει τη μείωση των προσφυγικών ροών που προσδοκούν οι Ευρωπαίοι”, εκτιμούν οι αναλυτές, συμπληρώνοντας πως αυτό θα συνεχίσει να προσθέτει πίεση στη Γερμανίδα Καγκελάριο, Angela Merkel, η οποία εν τέλει αντί να δεχτεί την επιβολή ενός ανώτατου ορίου (ως προς την άφιξη των προσφύγων στο εσωτερικό της χώρας) θα μπορούσε να επιλύσει το πρόβλημα διά της άλλου οδού και συγκεκριμένα, μέσα από μία προσωρινή λύση μέσα της Ελλάδας, σφραγίζοντας τα σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ και ενδεχομένως και τα σύνορα Ελλάδας – Βουλγαρίας.
Ωστόσο, όπως προειδοποίησαν οι αναλυτές, εάν τα σύνορα κλείσουν, οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις θα είναι επικίνδυνες για την Ελλάδα, καθώς θα ενέτειναν την κοινωνική αναταραχή και την αστάθεια, ενώ θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν ακόμη και την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Άλλωστε, η κατάσταση στην Ελλάδα κρίνεται ήδη κρίσιμη, δεδομένων των συνεχόμενων κύκλων διαπραγματεύσεων.
Σε ό,τι αφορά στη διαχείριση του προσφυγικού από μέρους της Ελλάδας, η ανάλυση παρατηρεί πως στους επόμενους μήνες, η χώρα καλείται να συμμορφωθεί σε μια σειρά από απαιτήσεις της Ε.Ε., προκειμένου να βελτιώσει την κατάσταση στα σύνορα.
Παράλληλα, επισημαίνεται πως καθώς η πρώτη αξιολόγηση αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο, η Ελλάδα βρίσκεται σε ιδιαιτέρως αβέβαιη θέση. Στην ανάλυση, τονίζεται πως ακόμη και εάν η κυβέρνηση μπορέσει να επιβιώσει οικονομικά σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, μία γρήγορη επιδείνωση του εγχώριου πολιτικού και κοινωνικού τοπίου – που θα μπορούσε να προκληθεί από εξωτερικούς παράγοντες – θα μπορούσε να επαναφέρει μια νέα κρίση. Αυτό θα δημιουργούσε κλίμα αβεβαιότητας σε ό,τι αφορά στις μεταρρυθμίσεις, φέροντας στην επιφάνεια σενάρια αποσταθεροποίησης και εκλογών.
https://www.dimokratiki.gr/08-02-2016/eurasia-group-pos-prosfigiko-tha-borouse-na-odigisi-se-grexit/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.