Η κυβέρνηση απεφάνθη ότι οι τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας θα είναι τέσσερις, σύμφωνα με όσα είπε ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης στην Διάσκεψη των Προέδρων, όπου ετέθη για τρίτη και τελευταία φορά το θέμα του ορισμού του νέου ΕΣΡ, κάτι που δεν κατέστη δυνατόν. Έτσι, όπως ο ίδιος προανήγγειλε, άμεσα αναμένεται η σχετική νομοθετική ρύθμιση.
«Είναι σαφές ότι η Βουλή δια της Ολομελείας και εφόσον έχει ανοίξει ο δρόμος θα ασχοληθεί με τη συνέχεια και την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας και ενδεχομένως αυτό να γίνει πάρα πολύ σύντομα» είπε ο κ. Βούτσης, ο οποίος επέρριψε ευθύνη για το αδιέξοδο σε εκείνους που δεν θέλουν, όπως ανέφερε, να προχωρήσει η διαδικασία αδειοδότησης. «Ακούστηκαν ακραίες απόψεις από κάποιες πλευρές και προφανώς από κάποιους υπήρχε διάθεση να μην γίνει διαγωνισμός για να υπάρξουν άλλες εξελίξεις στη χώρα που θα απέτρεπαν την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας» υποστήριξε ο κ. Βούτσης.
Όσον αφορά τον αριθμό των αδειών, ο Πρόεδρος της Βουλής ουσιαστικά προδίκασε ότι θα είναι τέσσερις: «Οι άδειες ευρυεκπομπής ψηφιακού σήματος πανελλαδικής εμβέλειας υψηλής ευκρίνειας θα είναι μέχρι τέσσερις» σημείωσε επικαλούμενος την έκθεση του πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας, στο οποίο απευθύνθηκε ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς. Ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε σε κανάλια υψηλής ευκρίνειας HD τα οποία μπορούν να αναμεταδίδουν πρόγραμμα στη νέα ψηφιακή εποχή και τόνισε:
«Για τη χώρα μας πέραν των ενστάσεων που αφορούν τη βιωσιμότητα, οι άδειες πανελλαδικής υψηλής ευκρίνειας θα είναι μέχρι τέσσερις».
Μάλιστα είπε ότι ο ίδιος αριθμός υπάρχει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και προσδιορίστηκε με βάση παρόμοιες μελέτες.
Τιμή εκκίνησης από 500.000 ώς 3,5 εκατ. ευρώ
Η «Προπαρασκευαστική εμπειρογνωμοσύνη για τη δημοπράτηση αδειών επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης στην Ελλάδα: αριθμός αδειών και τιμή εκκίνησης», όπως τιτλοφορείται η σχετική έκθεση, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «αν αναλογιστούμε ότι κάθε άδεια θα εκδοθεί για ένα slot που σχετίζεται με ένα μόνο κανάλι εθνικής εμβέλειας, τότε ο αριθμός των αδειών που μπορούν αυτή την περίοδο να δημοπρατηθούν από τις Ελληνικές Αρχές δεν μπορεί να υπερβεί τα 4».
Ωστόσο, αναφέρεται ότι «αυτό δεν θα πρέπει να αποκλείσει την πιθανότητα ότι στο μέλλον, όταν οι νέες τεχνολογίες θα επιτρέψουν σε κάθε πολυπλέκτη να μεταφέρει πάω από 2 κανάλια HD, να μπορέσουν να εκδοθούν και περισσότερες άδειες».
Επίσης, τονίζεται ότι «σε κάθε περίπτωση, συστήνουμε σθεναρά, πριν από τη διεξαγωγή της δημοπρασίας, τη θέσπιση ενός νέου χάρτη συχνοτήτων ο οποίος, προκειμένου να προλαμβάνει τις μελλοντικές εξελίξεις, να εγγυάται τη βέλτιστη χρήση των πόρων και την υγιή ανάπτυξη της τηλεοπτικής αγοράς». Όσον αφορά την τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας, προτείνεται βάσει μιας διεθνούς συγκριτικής ανάλυσης, «να κυμαίνεται μεταξύ των 500.000 και των 3,5 εκατ. ευρώ», ενώ συστήνεται στην κυβέρνηση «να εξετάσει το ενδεχόμενο εκκίνησης της δημοπρασίας από μια συντηρητική τμή που να κυμαίνεται μεταξύ των 500.000 και των 2 εκατ. ευρώ».
Αντιδράσεις
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, από την πλευρά τους, επέμειναν ότι αρμόδιο για τον διαγωνισμό, άρα και για τον αριθμό των αδειών, θα πρέπει να είναι το ΕΣΡ (υπενθυμίζεται ότι με νομοθετική ρύθμιση που πέρασε η κυβέρνηση για τον αριθμό των αδειών θα αποφαίνεται κατά την εκάστοτε πλειοψηφία της η Ολομέλεια της Βουλής).
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Ν. Δένδιας ζήτησε κάποια προθεσμία, ώστε το κόμμα του να μελετήσει την εν λόγω έκθεση, ενώ εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο Αν. Λοβέρδος έκανε λόγο για «ύποπτη έκθεση», καθώς συμπίπτει με τις σχετικές δηλώσεις του κ. Παππά, ο οποίος έχει προαναγγείλει ότι θα είναι τέσσερις οι άδειες και επανέλαβε την θέση του περί αποκλειστικής αρμοδιότητας του ΕΣΡ.
Ο Χ. Θεοχάρης από το Ποτάμι υπογράμμισε ότι «αν οι προϋποθέσεις για την αδειοδότηση είναι μόνον τεχνικές τότε να το εξετάσει το ΕΣΡ». «Δεν υπάρχει κανένας λόγο να το αποφασίσει ο υπουργός και η κυβέρνηση», είπε. Σχολιάζοντας τις απόψεις των κομμάτων ο κ. Βούτσης σημείωσε ότι βάσει της οικονομικής συγκυρίας είναι αδύνατον να σταθούν στα πόδια τους τα υφιστάμενα κανάλια και να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της νέας ψηφιακής εποχής.
in.gr