Αθήνα, 12
Σε πραγματικά εκρηκτικό κλίμα μετά τα μεγάλης έκτασης επεισόδια στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στο Δαφνί και στο Κορωπί, χιλιάδες αγρότες που έχουν κάνει «απόβαση» στην Αθήνα, ετοιμάζονταν για το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα. (σημ.: η προσέλευση των αγροτών συνεχιζόταν όταν έκλεισε τις στήλες της η «δ»).
Ηδη στην πλατεία Συντάγματος έχουν στηθεί σκηνές αφού θα σχεδιάζουν να μείνουν εκει τουλάχιστον 48 ώρες, ενώ φθάνουν και 17 τρακτέρ του μπλόκου της Νίκαιας που ελέγχεται από το ΚΚΕ και τον αγροτοσυνδικαλιστή Βαγγέλη Μπούτα. Θα είναι και τα μοναδικά τρακτέρ που θα μπουν στο κέντρο της πόλης.
Τα επεισόδια
Ντόμινο επεισοδίων σε όλη την Αττική από την κάθοδο των αγροτών στο κέντρο της Αθήνας. Μετά τα πρωϊνά, μεγάλης έντασης επεισόδια έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τους αγρότες της Κρήτης, συμπλοκές αγροτών-ΜΑΤ σημειώθηκαν στο Δαφνί αλλά και στο Κορωπί.
Στο Χαϊδάρι, οι αγρότες έσπασαν με καδρόνια και πέτρες ένα περιπολικό. Η αστυνομία δεν τους επέτρεψε, τελικά, να περάσουν με τρακτέρ και αγροτικά και έτσι μετέβησαν στο κέντρο της Αθήνας με ΙΧ και πούλμαν. Προηγήθηκε πετροπόλεμος και χρήση χημικών.
Επεισόδια σημειώθηκαν και στο Κορωπί. Τεράστιες ουρές είχαν σχηματιστεί στην Αττική Οδό. Περίπου 10 τρακτέρ έσπασαν μια μπάρα από τα διόδια της Αττικής Οδού και μπήκαν ανάποδα στον αυτοκινητόδρομο για να φτάσουν στο μπλόκο στο Κορωπί. Ο δρόμος προς το αεροδρόμιο έχει κλείσει. Αυτήν την ώρα στο σημείο επικρατεί ένταση, ενώ παράλληλα βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Ο κόμβος στο Μαρκόπουλο έχει κλείσει ενώ καθ’ οδόν βρίσκονται οι αγρότες της Πελοποννήσου.
Γυαλιά καρφιά
στο υπουργείο
Αγροτικής Ανάπτυξης
Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όπου είχαν συγκεντρωθεί χιλιάδες Κρητικοί αγρότες. Αυτή ήταν και η πρώτη εστία έντασης και ένα δείγμα προθέσεων για το τι θα ακολουθήσει. Οι σκηνές που εκτυλίχτηκαν ήταν πρωτοφανείς με τους Κρητικούς να παίρνουν στο κυνήγι ΜΑΤ και περιπολικά.
Ο Βαγγέλης Αποστόλου ζήτησε από τους αγρότες να απομονώσουν και να καταδικάσουν τις «ακραίες», όπως είπε, συμπεριφορές.
Μαξίμου: Ακροδεξιά
στοιχεία ανάμεσα
στους αγρότες
«Είναι ξεκάθαρο ότι ακροδεξιά στοιχεία έχουν παρεισφρήσει στον αγώνα των αγροτών και επιδίδονται σε ακραίες πράξεις βίας».
Αυτό αναφέρουν κύκλοι προσκείμενοι στον πρωθυπουργό με αφορμή τις συγκρούσεις στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και στοΧαϊδάρι ή το Κορωπί.
Οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν ότι «η εξέλιξη αυτή δεν τιμά το αγροτικό κίνημα που οφείλει να περιφρουρήσει τους αγώνες του από τέτοιες ακραίες ενέργειες».
Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός θα αναλάβει νέα πρωτοβουλία διαλόγου μέχρι και αύριο προκειμένου να καταγράψει την πρόθεση της κυβέρνησης να συζητήσει με τους αγρότες για το θέμα του ασφαλιστικού.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ.Τόσκας είχε επίσης κάνει αναφορά σε ακροδεξιά στοιχεία που πρωτοστατούν στα επεισόδια στο Χαϊδάρι.
Προκλητική δήλωση
«Λάδι στη φωτιά»
από Κατρούγκαλο: «Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί
είναι συνώνυμα
της λαμογιάς»
Το χάσμα μεταξύ κυβέρνησης και ΔΝΤ για το ασφαλιστικό επιβεβαίωσε ουσιαστικά ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος υποστήριξε, μιλώντας στη Βουλή, ότι η ελληνική πρόταση έχει γίνει δεκτή μόνο από τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς.
Κάλεσε, δε, την αντιπολίτευση να επιλέξει αν υποστηρίζει τις ελληνικές θέσεις ή το ΔΝΤ.
Λίγες ώρες μετά την τριπλή «βόμβα» του κ. Πολ Τόμσεν, που προτείνει μέτρα εννέα δισ. ευρώ ευρώ και περαιτέρω περικοπή συντάξεων, ο κ. Κατρούγκαλος έρχεται να επιβεβαιώσει τη νέα διελκυστίνδα που προκύπτει για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης.
Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της κυρίας Εύης Χριστοδουλοπούλου, ο κ. Κατρούγκαλος είπε: «Έχουμε καταθέσει τα ποσοτικά στοιχεία της πρότασής μας στους Θεσμούς. Αν δεν το είχαμε κάνει, οι Θεσμοί δεν θα έρχονταν. Εσείς έχετε να επιλέξετε με ποιον είστε: Με το ΔΝΤ ή με την προσπάθεια που κάνουμε εμείς, για να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα της χώρας;».
Και πρόσθεσε: «Έχουμε καταθέσει τη δική μας πρόταση, που δεν είναι στα αγγλικά, για να την μεταφράσουμε και έχει γίνει αποδεκτή από τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς».
Υπο την σκιά του χάσματος, όμως, με το ΔΝΤ, έσπευσε να αφήσει μικρό περιθώριο για αλλαγές στο προσχέδιο, ώστε από την τελική μεταρρύθμιση να μην υπάρξει μόνο ένα ενιαίο Ταμείο, αλλά τρία. «Θα μπορούσαμε να το συζητήσουμε για τα τρία Ταμεία. Εμάς μας ενδιαφέρει να μην πειραχτούν οι βασικές αρχές του σχεδίου για ισονομία και κοινωνική δικαιοσύνη» είπε.
Επίσης, επιτέθηκε με χαρακτηρισμούς στους αγρότες που μετείχαν σε επεισόδια έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ είπε ότι οι αγροτικοί συνεταιρισμοί είναι «συνώνυμα της λαμογιάς».
«Προϋπόθεση για την ύπαρξη διαλόγου είναι να έρθουν οι αγρότες στο ίδιο τραπέζι με την κυβέρνηση» σημείωσε, για να προσθέσει: «Είμαι σίγουρος ότι θα έρθουν για διάλογο, γιατί δεν είναι μαγκουροφόροι. Η μαγκούρα του Γκόρτσου δεν είναι σύμβολο της αγροτιάς, αλλά της μικροπολιτικής».
Επιπροσθέτως, είπε πως με την προωθούμενη πρόταση «θα ενταχθούν στην κατώτατη ασφαλιστική κατηγορία -δηλαδή εισόδημα ανειδίκευτου εργάτη- το 88% των αγροτών και στο τέλος της μεταβατικής περιόδου η επιβάρυνσή τους θα είναι 93 ευρώ το μήνα. Όμως, θα πάρουν σύνταξη 384 ευρώ και επιπλέον ό,τι αντιστοιχεί στο αναλογικό κομμάτι. Εμείς δεν τους θέλουμε 2ης κατηγορίας πολίτες».
Παράλληλα, πρόσθεσε: «Αυτή την στιγμή το 55% των αγροτών είναι τρίτη ασφαλιστική κλάση και επιβαρύνονται με 954 ευρώ το χρόνο. Το 2017 η επιβάρυνσή τους θα είναι 150 ευρώ παραπάνω (σ.σ. 1.104 ευρώ) το χρόνο. Αυτά προσφέρουμε και είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο».