Μικρότερα είναι τα μέχρι στιγμής τουριστικά κέρδη της Ελλάδας σε σχέση με άλλους ανταγωνιστικούς προορισμούς από το μερίδιο που χάνει ο τουρκικός τουρισμός, κυρίως λόγω των θεμάτων ασφαλείας που έχουν προκύψει για τη γειτονική χώρα μετά τις τελευταίες τρομοκρατικές επιθέσεις.
Σύμφωνα με στοιχεία από το σύστημα της Amadeus, οι τουριστικές κρατήσεις για την προσεχή σεζόν στην Ελλάδα τον Ιανουάριο παρουσίασαν αύξηση μόλις 1% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2015. Στην Ισπανία τα αντίστοιχα στοιχεία έδειξαν αύξηση των κρατήσεων σε ποσοστό 7% και στην Ιταλία σε ποσοστό 3,5%. Αντίθετα, οι κρατήσεις στην Τουρκία εμφάνισαν πτώση της τάξης του 25%.
Για τον ΦΠΑ
Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Γιώργος Τσακίρης, μιλώντας χθες στην 5η γενική συνέλευση των μελών του που πραγματοποιήθηκε στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo, χαρακτήρισε το 2016 χρονιά με ευκαιρίες αλλά και με μεγάλους κινδύνους για τον τουρισμό.
Οπως τόνισε χαρακτηριστικά, «όσο πιθανό είναι να έχουμε μια καλή συνέχεια της δυναμικής του 2015 άλλο τόσο πιθανό είναι να κληθούμε να διαχειριστούμε μια απρόβλεπτη χρονιά». Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στο θέμα του διπλασιασμού του ΦΠΑ, της έξαρσης του μεταναστευτικού προβλήματος αλλά και της επανεμφάνισης προβλημάτων σε σχέση με την αστυνόμευση των πόλεων.
Σύμφωνα με τον κ. Τσακίρη, ο εσωτερικός ανταγωνισμός από τα παράνομα καταλύματα της σκιώδους οικονομίας είναι το σημαντικότερο πρόβλημα του κλάδου. Επίσης, πρόσθεσε ότι κάθε λογής καταλύματα που πλέον ξεπηδούν σαν μανιτάρια προσφέρονται προς ενοικίαση χωρίς καμία άδεια, καμία φοροδοτική υποχρέωση ή ακόμη έλεγχο ποιότητας και ασφάλειας.
Ο γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Τουρισμό, στην Εστίαση και στον Αγροτικό Τομέα (EFFAT), Χάραλντ Βίντενχοφερ, σε σχέση με τη σκιώδη οικονομία θεωρεί ότι όσο δεν υπάρχει συμμόρφωση με τους ίδιους κανόνες που λειτουργεί η τουριστική οικονομία, θα καταστρέφονται περισσότερες θέσεις εργασίας από αυτές που δημιουργούνται και στην ουσία η όλη κατάσταση θα χρηματοδοτείται από τους φορολογουμένους. Κατά τον κ. Βίντενχοφερ όλοι οι φορείς υπηρεσιών στον τομέα του τουρισμού και της φιλοξενίας θα πρέπει να συμμορφωθούν με την ίδια νομοθεσία και τους ίδιους κανόνες αναφορικά με τη φορολογία (π.χ. εταιρικό φόρο, φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ, τουριστικό φόρο), τις απαιτήσεις υγείας και ασφάλειας καθώς και τις επιθεωρήσεις (π.χ. πυρασφάλεια, ασφάλεια τροφίμων, υγιεινή), αλλά και τη διαδικασία εγγραφής, τις άδειες και την προσβασιμότητα. Επιπλέον, θα πρέπει να συμμορφωθούν σε σχέση με τους μισθούς, τα δικαιώματα των εργαζομένων, την κοινωνική νομοθεσία, την προστασία των καταναλωτών, την προστασία του περιβάλλοντος, τον αστικό σχεδιασμό και τη στέγαση, την κατάλληλη διάκριση μεταξύ οικιστικών και εμπορικών ακινήτων και τις ασφάλειες.
Πάντως, σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Ελενα Κουντουρά, το υπουργείο Οικονομικών θα λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα ώστε να συλλάβει και να φορολογήσει ύλη που προκύπτει από τη συστηματική εκμίσθωση ακινήτων – τουριστικών καταλυμάτων ως εισόδημα από εμπορική δραστηριότητα. Το εν λόγω σχέδιο αναμένεται να παρουσιαστεί τις επόμενες εβδομάδες.
Διακανονισμοί ΔΕΗ
Στο μεταξύ, ένα νέο πρόγραμμα διακανονισμών με ευνοϊκότερους όρους ρύθμισης των μακροχρόνιων οφειλών και περισσότερες δόσεις για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις έχει επεξεργαστεί η ΔΕΗ. Κατά τον υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη, κατόπιν συνεργασίας της ΔΕΗ με το υπουργείο, έχει προβλεφθεί ειδικά για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, με την άμεση καταβολή του 10% της συνολικής ληξιπρόθεσμης οφειλής, δυνατότητα εξόφλησης με έως και 36 μηνιαίες δόσεις.
Καθημερινή