Συνέντευξη στην
Πέγκυ Ντόκου
Για το Ασφαλιστικό που πλήττει τον ιατρικό κλάδο, την κατάσταση στον τομέα της Υγείας σε επίπεδο νησιών της Περιφέρειας και την υποστελέχωση, αλλά και στους κινδύνους που εγκυμονεί η έκρηξη του μεταναστευτικού στα νησιά μας, τα οποία παραμένουν σχεδόν “ανοχύρωτα” από υγειονομική κάλυψη, μίλησε στην «δημοκρατική» ο γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου κ. Ηλίας Τσέρκης.
Αναφέρεται στα χρονίζοντα προβλήματα της Υγείας στην περιοχή μας, όπως το Νοσοκομείο της Ρόδου και η προβληματική στελέχωση των ιατρικών δομών στα νησιά.
Ο κ. Τσέρκης ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση που δεν έχει μεριμνήσει για πολιτικές στην υγεία με συνέπεια να συμβαίνουν τραγικές καταστάσεις, όπως η αδυναμία προμήθειας φαρμάκων από ασθενείς και για την κατάσταση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και στις προσλήψεις.
Τέλος, με την ιδιότητα του στελέχους της ΝΟΔΕ Δωδεκανήσου, ο Ηλίας Τσέρκης μιλάει για την εκλογή νέου προέδρου, επισημαίνοντας πως είναι σημαντικό να εκλεγεί το πρόσωπο εκείνο που θα αποδέχεται η κοινωνία ενώ αναφορικά με την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην αρχηγία της Ν.Δ. δηλώνει πως κυρίαρχος στόχος, πρέπει να είναι, η δημιουργική ανανέωση και η διεύρυνση του κόμματος.
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Τσέρκη να ξεκινήσουμε από το Ασφαλιστικό. Ποια είναι τα αιτήματα των γιατρών με τα οποία συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις;
Το αίτημα είναι ένα και μοναδικό. Άμεση απόσυρση του σχεδίου νόμου και συζήτηση από μηδενική βάση.
Όλοι οι ιατροί, μαζί με τους επιστημονικούς φορείς και οι ελεύθεροι επαγγελματίες Ρόδου είμαστε ενωμένοι στον κοινό αγώνα αποτροπής ψήφισης του προσχεδίου της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό. Ένα σχέδιο που οδηγεί σε λουκέτα, αύξηση της ανεργίας, μετανάστευση, αύξηση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής και τελικά στην κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος.
Η τυχόν εφαρμογή των μέτρων που περιλαμβάνονται στο εν λόγω προσχέδιο, συνιστά ουσιαστικά δήμευση του εισοδήματος των επιστημόνων- ελεύθερων επαγγελματιών, συνυπολογιζομένων των λοιπών φοροδοτικών τους υποχρεώσεων (ΦΠΑ, φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, τέλος επιτηδεύματος, εισφορά αλληλεγγύης κ.λπ.) με συνολική επιβάρυνση που μας καθιστά μη βιώσιμους ως πολίτες.
Η εισφοροδοτική επιδρομή, που επιχειρείται με το συγκεκριμένο προσχέδιο νόμου οδηγεί στη μαζική βίαιη έξοδο από το επάγγελμα μεγάλου αριθμού του ενεργού πληθυσμού των ελευθέρων επαγγελματιών – επιστημόνων, καθιστά δε παντελώς επισφαλή την ήδη, κλονισμένη εισπραξιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων και συμβάλλει ευθέως στην ενίσχυση των «γκρίζων» ζωνών της οικονομίας.
Η πρόταση της κυβέρνησης δεν βασίζεται σε καμία αναλογιστική μελέτη, που να αποδεικνύει την βιωσιμότητα της, δηλαδή δεν βασίζεται σε στοιχεία τα οποία και ζητούμε προκειμένου να βοηθήσουμε στην ουσιαστική επίλυση του ασφαλιστικού.
Θεωρούμε πως απαιτείται να δοθεί λύση στο ασφαλιστικό μας σύστημα. Αλλά πρέπει να είναι λύση που να βασίζεται σε στοιχεία και μελέτες και όχι να είναι ένα «μπάλωμα», όπως η πρόταση της κυβέρνησης, που είναι καταδικασμένη να αποτύχει στην πράξη.
Στην πρόσφατη κινητοποίηση της γενικής απεργίας της 4ης Φεβρουαρίου πάνω από το 90 % των ιδιωτικών ιατρείων στη Ρόδο παρέμειναν κλειστά και σχεδόν 40 ιατροί συμμετείχαν για πρώτη φορά στην πορεία και την συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου. Αυτό σηματοδοτεί πολλές εξελίξεις για το μέλλον.
• Η κατάσταση στον τομέα της Υγείας σε επίπεδο νησιών της Περιφέρειάς μας παραμένει προβληματική και η υποστελέχωση είναι πλέον ένα μόνιμο πρόβλημα. Θα ήθελα το σχόλιό σας.
Η οικονομική κρίση και η επιβολή του μνημονίου έφερε αυστηρές περικοπές και στο σύστημα της υγείας.
Το πρόβλημα επιδεινώθηκε στα νησιά του Αιγαίου, όπου το σύστημα του ΕΣΥ είχε καταρρεύσει ήδη πολλά χρόνια πριν, από έλλειψη κονδυλίων ίσως και ενδιαφέροντος.
Πλέον ο ασθενής αν έχει μια απλή πάθηση αντιμετωπίζεται με τα όποια πρόχειρα υλικά και με την φιλοτιμία των ιατρών.
Τα προβλήματα συσσωρεύονται και αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο μέρα με την μέρα, χωρίς να διαφαίνεται κάποια λύση στο άμεσο μέλλον.
Το παζλ που συνθέτει αυτή την τραγική εικόνα έχει πολλά κομμάτια, με τα περισσότερα να αφορούν την υποστελέχωση των δομών Υγείας. Οι κενές θέσεις του ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού στα νησιά έχουν ξεπεράσει το 50% και για να καλυφθούν οι βασικές παροχές υγείας, οι εργαζόμενοι υπερβαίνουν εαυτόν έναντι μιας μικρής αμοιβής που κι αυτή πολλές φορές καθυστερεί μήνες να δοθεί.
Παρομοίως, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με την οργάνωση του ΕΚΑΒ που συνήθως δεν καλύπτονται οι βάρδιες του 24ώρου των νησιών που απελπισμένα ζητάνε την στελέχωση του ΕΚΑΒ ενόψει και του γιγαντιαίου τουριστικού κύματος που δέχονται το καλοκαίρι.
Τέλος, χρήζει άμεσης επίλυσης το θέμα της μεταφοράς των ασθενών σε παρακείμενα νησιά που διαθέτουν πιο οργανωμένες μονάδες Υγείας ή σε νοσοκομεία της Κρήτης ή της Αττικής όταν αυτό κρίνεται σκόπιμο (με το ένα και μοναδικό ελικόπτερο του ΕΚΑΒ που είναι σε λειτουργία). Είναι απαράδεκτο να μην υπάρχει ένα κέντρο επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ για την νησιωτική Ελλάδα και να ρυθμίζονται όλες οι αεροδιακομιδές μέσω του ΕΚΕΠΥ των Αθηνών που είναι επιφορτισμένο με πολλά περιστατικά του λεκανοπεδίου.
• Η έκρηξη του μεταναστευτικού αποτελεί μια βραδυφλεγή βόμβα για την υγεία. Πώς πιστεύετε ότι μπορεί αυτό να αντιμετωπιστεί στα νησιά που δέχονται τον μεγαλύτερο όγκο μεταναστών, όπως η Κως και η Λέρος;
Ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός των μεταναστών θέτει επιτακτικά την ανάγκη σχεδιασμού μίας σοβαρής και ισορροπημένης μεταναστευτικής πολιτικής. Η έλλειψη μίας ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής και η αυξανόμενη εισροή μεταναστών στην Ελλάδα συνεπάγονται μία σειρά προβλημάτων, τόσο σε νομοθετικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο, ένα από τα οποία συνιστά και η σημαντικά περιορισμένη πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη των παράνομων μεταναστών.
Σίγουρα συμβάλλει και η σύντομη παραμονή τους στη χώρα μας, όπως επίσης και η έλλειψη οργανωμένων μονάδων και σωστής υποδομής για να ελεχθούν σωστά οι μεταναστευτικές ροές, ιδιαίτερα για τα λοιμώδη μεταδιδόμενα νοσήματα, που θα έπρεπε να γίνεται κατά την άφιξή τους.
Οι μετανάστες είναι η πλέον ευάλωτη ομάδα, και σε πανδημίες, εξαιτίας της γενικής κακής κατάστασης της υγείας τους, των συνθηκών διαβίωσής τους και τις δυσκολίες που συναντούν μέχρι να αφιχθούν στα νησιά μας.
Επιπρόσθετα, σε όλα τα παραπάνω οι μετανάστες αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα επικοινωνίας λόγω της γλώσσας. Η αδυναμία επικοινωνίας με το υγειονομικό προσωπικό έχει σαν αποτέλεσμα συχνά τις λανθασμένες διαγνώσεις, τη λήψη λανθασμένων οδηγιών και τελικά την πλημμελή παρακολούθηση τους. Η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού στις κοινωνικές υπηρεσίες, όπως διερμηνέων, ενημερωτικών φυλλαδίων σε γλώσσες διαφόρων εθνικοτήτων έχει ως αποτέλεσμα την ελλιπή ιατρική παρακολούθηση των μεταναστών.
Πρέπει να αναπτυχθεί μια στρατηγική για την Πρωτοβάθμια Ιατρική Περίθαλψη των μεταναστών όπου θα αποτελείται από μία σειρά από σημαντικές βασικές υπηρεσίες υγείας.
Τα στοιχεία αυτής της Στρατηγικής πρέπει να διαθέτει τα εξής: α) τον εμβολιασμό για την αντιμετώπιση μεταδοτικών ασθενειών, β) την κατάλληλη θεραπεία κοινών ασθενειών αλλά και τραυματισμών και γ) την παροχή βασικών φαρμάκων. Το ΚΕΕΛΠΝΟ σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και τις υπάρχουσες δομές υγείας καλούνται να καλύψουν αυτά τα ζητήματα.
• Kατά την άποψή σας, πώς μπορεί να βρεθεί λύση για την στελέχωση των ιατρικών δομών στα νησιά;
Υπάρχει νομοθετικό κενό όσον αφορά την θητεία του ειδικευμένου ιατρικού προσωπικού στα νησιά. Δεν υπάρχει υποχρεωτική θητεία όπως υπάρχει σε άλλους κλάδους.
Τελευταία μόνο έχει θεσμοθετηθεί εκ νέου η υποχρεωτική υπηρεσία υπαίθρου των νέων ιατρών το λεγόμενο «αγροτικό».
Ωστόσο, η τοποθέτηση μετά το πανεπιστήμιο νέων συναδέλφων χωρίς τίτλο ειδικότητας επιλύει εν μέρει το ζήτημα αυτό, αλλά στερείται ουσιαστικής ποιοτικής παροχής υγείας προς τους νησιώτες.
Η παρούσα κυβέρνηση πρέπει να ξεπεράσει ορισμένες ιδεοληπτικές αγκυλώσεις και να νομοθετήσει μια σειρά από κίνητρα, όπως φοροαπαλλαγής, επιστημονικής εξέλιξης στους ιατρούς που επιλέγουν να υπηρετήσουν στα νησιά μας. Πρέπει να δημιουργήσει επίσης, σύγχρονα συστήματα τηλεϊατρικής για να μπορούν με την συνδρομή ειδικευμένου προσωπικού, έστω εξ αποστάσεως, να συμβάλουν ουσιαστικά στην παροχή αναβαθμισμένων παροχών υπηρεσιών υγείας.
Ένα επιπλέον κίνητρο είναι να δοθεί η δυνατότητα να χρησιμοποιούν μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών στις υπηρεσίες πέραν του νόμιμου ωραρίου τους και ειδικά προς τις παρεχόμενες υπηρεσίας υγείας στους ξένους επισκέπτες των νησιών μας.• Tο νοσοκομείο της Ρόδου εξακολουθεί να. “νοσεί”. Θα βρεθεί διέξοδος και με ποιον τρόπο;
Όσο περνά ο καιρός οξύνονται τα προβλήματα του νοσοκομείου της Ρόδου, κυρίως λόγω της υποστελέχωσης, με αποτέλεσμα όλοι οι εργαζόμενοι που απέμειναν να έχουν φτάσει ή και να έχουν ξεπεράσει τα όριά τους.
Το πρώτο σφάλμα που έπραξε η παρούσα κυβέρνηση είναι πως καρατόμησε τους διοικητές χωρίς προηγουμένως να έχει φροντίσει την αντικατάστασή τους. Σε μια περίοδο εξαιρετικά κρίσιμη. Η λειτουργία του Νοσοκομείου μοιάζει να είναι στον… αυτόματο πιλότο με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Το δεύτερο είναι η δραματική μείωση του προϋπολογισμού.
Το σίγουρο είναι πως πρέπει να ελέγξουν τις δαπάνες και να αξιοποιήσουν και το τελευταίο ευρώ και να πηγαίνει σε ιεραρχημένους στόχους. Να διαμορφώσουν το οργανόγραμμα του Νοσοκομείου βάσει πραγματικών αναγκών κι όχι βάσει προσωπικών επιλογών.
Παράλληλα πρέπει να εκσυγχρονιστεί ο τρόπος λειτουργίας και διοίκησης κάθε νοσοκομείου.
Τα περισσότερα νοσοκομεία δεν διαθέτουν καν στατιστική υπηρεσία, δεν καταγράφουν σχεδόν τίποτα πέρα από τα απολύτως απαραίτητα και αυτά συχνά με πολύ μεγάλη προχειρότητα. Κανείς δεν ξέρει το ακριβές κόστος ανά επέμβαση για παράδειγμα και τις διαφορές από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, κανείς δεν έχει στατιστικά στοιχεία για το είδος της φαρμακευτικής αγωγής ανά διάγνωση, το μέσο όρο νοσηλευόμενου ασθενή και πολλά άλλα.
Πολύ περισσότερο, κανείς δεν μετρά επιπλοκές, επανεισαγωγές, κοκ. Η συνεχής καταγραφή και ανάλυση των στοιχείων, ο εσωτερικός έλεγχος και η διαρκής παρέμβαση σε καθημερινές πρακτικές, είτε πρόκειται για διαχείριση είτε αφορά θεραπείες και ιατρικές πράξεις, αποδεδειγμένα αποτελεί την ασφαλέστερη μέθοδο επίτευξης οικονομίας και ποιότητας ταυτοχρόνως.
Αντίθετα παρατηρούμε πως αρκετοί συνάδελφοι νοσοκομειακοί ασχολούνται και κατασπαταλούν πόρους και εργατοώρες με την ενασχόληση εξωτερικών ασθενών όπου θα έπρεπε να παρακολουθούνται από ιατρούς της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
Επίσης, είναι σημαντική η εξοικονόμηση πόρων από τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους τουρίστες. Αν όχι από τους ίδιους, από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς των χωρών τους. Αυτό προϋποθέτει μια σειρά αποφάσεων και νομοθετήσεων για να μπορέσουμε να αυξήσουμε τα έσοδα και να μην περιμένουμε μόνο την οικονομική ενίσχυση του κράτους.
Συμπερασματικά, η κακοδιοίκηση και όχι η υποχρηματοδότηση ήταν και είναι το βασικό πρόβλημα του εθνικού συστήματος υγείας. Η κακοδιοίκηση δημιουργεί τη σπατάλη, την καθυστέρηση και την αναποτελεσματικότητα και υποθάλπει τη διαφθορά.
• Υπάρχουν νεώτερα για την αξιοποίηση του παλαιού νοσοκομείου;
Δυστυχώς κανένα νέο. Εμείς ως ιατρικός κόσμος επιμένουμε να επισημαίνουμε πως το συγκεκριμένο μέρος μαζί με τον βασιλικό κήπο είναι το «Ζάππειο» της Ρόδου.
Επιμένουμε πως πρέπει να δημιουργηθεί μια οργανωμένη δομή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας όπου όλοι οι ιατροί τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα θα συνεργαστούν ώστε να παρέχουν 24ωρη κάλυψη σε όλο το πληθυσμό του νησιού. Με τον τρόπο αυτό θα αποσυμφορήσουμε την λειτουργία του νοσοκομείου και θα βελτιώσουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας τόσο στους επισκέπτες όσο και τους μόνιμους κατοίκους του νησιού μας.
• Η Υγεία παραμένει στον ‘γύψο’ από αυτή την κυβέρνηση. Οι ασθενείς δεν μπορούν να προμηθευτούν φάρμακα, οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έχουν προβλήματα και δεν γίνονται προσλήψεις. Τι θα λέγατε σε αυτή την αριστερή κυβέρνηση;
Είναι εύκολα αντιληπτό η πρωτοφανής ανικανότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει άμεσα και αποτελεσματικά τα προβλήματα στην λειτουργία του ΕΣΥ, όπως η λειτουργία των μονάδων εντατικής θεραπείας, την απόκτηση χημειοθεραπευτικών φαρμάκων από τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Το αστείο είναι πως τις περισσότερες φορές η ίδια προκάλεσε αυτές τις δυσλειτουργίες, προσπαθώντας να «εξορθολογήσει και να βελτιώσει δήθεν» το σύστημα υγείας.
Η αλλαγή στον τρόπο χορήγησης των φαρμάκων των χρονίως πασχόντων από το Υπουργείο Υγείας, έγινε χωρίς την απαιτούμενη προετοιμασία των φαρμακείων των νοσοκομείων, χωρίς αναπροσαρμογή των πιστώσεων στους προϋπολογισμούς τους και με τεράστια καθυστέρηση στις σχετικές Υπουργικές Απόφασεις. Αποτέλεσμα του πειραματισμού και της έλλειψης στόχων του Υπουργείου Υγείας είναι ότι χιλιάδες ασθενείς σε ολόκληρη τη χώρα αδυνατούν να βρουν εγκαίρως τα φάρμακά τους και καθυστερεί η θεραπεία τους.
Στην κυβέρνηση θα συμβούλευα να μην βιάζεται να πρωτοτυπήσει για να επιδείξει δήθεν έργο. Πρέπει να λαμβάνει υπόψη της όλες τις παραμέτρους πριν προβεί σε οποιαδήποτε νέα εφαρμογή. Να βρει τρόπο να συνεργαστεί ο ιδιωτικός με τον δημόσιο τομέα και να αξιοποιήσει ισότιμα όλο το υγειονομικό προσωπικό της χώρας.
Για να το πετύχει αυτό, πρέπει να συνεργαστεί και να συνθέσει με πολλούς. Αντίθετα αυτοί εγκλωβίζονται σε ιδεοληπτικές εμμονές χωρίς κανένα ουσιαστικό διάλογο με κανέναν επιστημονικό φορέα. Αντί να σκέφτεται πως θα περιορίσει τις δαπάνες κάνει λόγο για δημιουργία των ιατρείων της γειτονιάς. Την στιγμή που δεν μπορεί να στελεχώσει τις ήδη υπάρχουσες δομές. Αυτό είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα που τεκμηριώνει τον τρόπο σκέψης και δράσης της αριστερής κυβέρνησης.
• Στα της Νέας Δημοκρατίας. Μετά την εκλογή νέου προέδρου τι περιμένετε από τη νέα ηγεσία ως αξιωματική αντιπολίτευση;
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προχωρεί την ταχεία ανασυγκρότηση και εκσυγχρονισμό του κόμματος, καθώς μια τέτοια διαδικασία είναι ζωτικής σημασίας.
Ήδη, από τις πρώτες κινήσεις που έχει κάνει, οικοδομεί μια νέα ΝΔ με πρόσωπα που δύναται να συνδράμουν επικοινωνιακά και πολιτικά στην ανάταξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Κυρίαρχος στόχος πρέπει να είναι η δημιουργική ανανέωση και η διεύρυνση της Ν.Δ.
Να γίνει η κυρίαρχη πολιτική δύναμη που θα εκφράζει θέσεις και απόψεις, της κοινής λογικής απέναντι στον λαϊκισμό. Είμαι σίγουρος πως θα δημιουργήσει τις δομές εκείνες όπου οι πολίτες της λογικής και του μέτρου θα έρθουν μαζί μας, ανεξάρτητα την κομματική τους προέλευση.
Η Νέα Δημοκρατία με το νέο πρόεδρο θα κάνει μια νέα αρχή για την μετεξέλιξή της σε ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό πολιτικό κόμμα.
Αυτές είναι οι σκέψεις που είμαι βέβαιος πως θα υλοποιήσουμε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο τιμόνι της παράταξης μας και την συμμετοχή όλων στις νέες δομές του κόμματος όπως θα προκύψουν στο 10ο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στις 22 – 24 Απριλίου.
• Είστε στέλεχος της ΝΟΔΕ Δωδεκανήσου. Πώς βλέπετε το ενδεχόμενο εσωκομματικών εκλογών και τι θα πρέπει να προσέξουν οι ενδιαφερόμενοι για την προεδρία;
Ως γνωστόν στις 3 Απριλίου θα διεξαχθούν οι εκλογές για την ανάδειξη Προέδρων Δημοτικών Τοπικών Οργανώσεων, μελών των Δημοτικών Τοπικών Επιτροπών και Αντιπροσώπων – Συνέδρων για το 10ο Τακτικό Συνέδριο. Κατόπιν στις 6 Απριλίου θα διεξαχθούν οι εκλογές για την ανάδειξη Υπευθύνων Θεματικών Τομέων των Νομαρχιακών Οργανώσεων.
Έως τώρα έχουν δηλώσει ενδιαφέρον αρκετοί υποψήφιοι από όσο γνωρίζω. Ενδεχομένως να υπάρχουν και άλλοι τις επόμενες ημέρες. Οι υποψήφιοι πρόεδροι οφείλουν να αφουγκράζονται το παρελθόν και να χαράξουν το μέλλον. Να εντοπίσουν τι έφταιξε ώστε να μην επαναληφθεί και μελλοντικά. Να εντοπίσουν τους άξιους, τους πρόθυμους και ικανούς για να δημιουργήσουν μια ομάδα από όλα τα νησιά και τις τοπικές κοινωνίες για την δρομολόγηση και επίλυση όλων των προβλημάτων.
Να δημιουργήσουν ένα συνδετικό κρίκο μεταξύ κόμματος και πολιτών, χωρίς αποκλεισμούς, προκειμένου να δημιουργήσουν νέες ισορροπίες με ειλικρινείς σχέσεις κόμματος και κοινωνίας.
Οι υποψήφιοι πρόεδροι πρέπει να εμπνευστούν και να εμπνεύσουν ώστε να οικοδομήσουν νέο τρόπο πολιτικής επικοινωνίας. Είναι χρήσιμο να μην αναλωθούν σε προσωπικές αντιπαραθέσεις όπου θα συρρικνώσουν το κόμμα τοπικά. Πρέπει να αλληλεπιδρούν με πρόσωπα και καταστάσεις και να βρουν τους τρόπους ώστε να κάνουν την θεωρία σε πράξη.
Είναι σημαντικό να εκλεγεί το πρόσωπο εκείνο που θα αποδέχεται η κοινωνία χωρίς ίχνους καχυποψίας για τον πρότερο βίο σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα μας με πολλά και σοβαρά ανοιχτά ζητήματα.