Αν και βρισκόμαστε δύο περίπου μήνες πριν από την έναρξη της φετινής τουριστικής σεζόν, οι εκτιμήσεις για την πορεία των αφίξεων και των εσόδων παραμένουν ακόμη… παρακινδυνευμένες. Τα πρώτα δεδομένα από τους tour operators του εξωτερικού και τα συστήματα κρατήσεων δίνουν μια πρώτη εικόνα για την πορεία της ζήτησης, εντούτοις το τοπίο σχετικά με την εξέλιξη του τουρισμού τους επόμενους μήνες εξακολουθεί να είναι θολό.
Τα πρώτα στοιχεία που φθάνουν από τους tour operators της Γερμανίας δείχνουν πως προς το παρόν οι Γερμανοί τουρίστες εμφανίζονται επιφυλακτικοί να προχωρήσουν σε κράτηση πακέτου, όχι μόνο προς την Ελλάδα, αλλά και γενικότερα προς τις υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου, καθώς όπως φαίνεται ο φόβος για κάποιο τρομοκρατικό χτύπημα έχει καθυστερήσει τον προγραμματισμό των διακοπών τους.
Την ίδια ώρα πάντως τα νέα που έρχονται από την τουριστική αγορά της Μεγάλης Βρετανίας είναι αρκετά πιο ενθαρρυντικά. Σύμφωνα ειδικότερα με την εταιρεία ερευνών GfK καταγράφεται μέχρι τώρα αύξηση 5% στις προκρατήσεις από τους Άγγλους τουρίστες, με την εταιρεία να σημειώνει πως η χώρα μας μάλλον βγαίνει κερδισμένη έναντι της Τυνησίας, της Αιγύπτου και της Τουρκίας.
Η τελευταία μάλιστα βλέπει, μετά το χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη, τις κρατήσεις της να βυθίζονται και όλα δείχνουν πως αυτή θα είναι μια από τις χειρότερες χρονιές για τον τουρκικό τουρισμό. Σύμφωνα με τα δεδομένα του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, η πτώση στις κρατήσεις για τη γειτονική χώρα που μπήκαν στο σύστημα Amadeus τον Ιανουάριο άγγιξε το 25% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρσι. Όσον αφορά στην Ελλάδα, οι κρατήσεις παρουσιάζουν μικρή αύξηση 1%, την ώρα που για την Ισπανία η αύξηση φτάνει το 7% και για την Ιταλία το 3,5%.
Είναι άλλωστε χαρακτηριστικά τα όσα δήλωσε χθες ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητήριου Ελλάδος Γιώργος Τσακίρης μιλώντας από το βήμα της 5ης Γενικής Συνέλευσης του Ξ.Ε.Ε., πως δηλαδή η φετινή χρονιά δεν προσφέρεται για ασφαλείς τουριστικές προβλέψεις και πως όσο πιθανό είναι να έχουμε μια καλή συνέχεια της δυναμικής της προηγούμενης χρονιάς, άλλο τόσο πιθανό είναι η σεζόν να είναι απρόβλεπτη τελικά. Και αυτό γιατί η αύξηση του ΦΠΑ στη διανυκτέρευση, αλλά και το μεταναστευτικό πρόβλημα που βρίσκεται σε έξαρση και δρομολογεί στο ευρύτερο γεωπολιτικό μας περιβάλλον σημαντικές αναδιατάξεις, προκαλούν ανησυχία για το κατά πόσο η τουριστική εικόνα της χώρας μας θα επηρεαστεί θετικά ή αρνητικά, γεγονός που αντίστοιχα θα επηρεάσει ανάλογα και την ζήτηση.
Πάντως ο ΣΕΤΕ αναμένεται μέχρι το τέλος του μήνα να δώσει τις πρώτες προβλέψεις τόσο για το φετινό στόχο των αφίξεων, όσο και για τα προσδοκώμενα έσοδα με βάση τη διαθεσιμότητα των θέσεων από τις αεροπορικές εταιρείες.