Ειδήσεις

“Οι λαθρέμποροι κερδίζουν κάθε μέρα 10 έως 15 εκατ. ευρώ”

«Οι προσφυγικές ροές φέτος θα είναι το ίδιο υψηλές, όπως το περασμένο έτος. Εν τούτοις δεν γνωρίζομε ποιούς δρόμους θα επιλέξουν οι πρόσφυγες» αναφέρει στην Αυστριακή εφημερίδα Die Presse σε συνέντευξή του ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, Νίκος Ξυδάκης.
«Τα δίκτυα των λαθρεμπόρων θυσαυρίζουν στη Μεσόγειο από το εμπόριο τσιγάρων, ναρκωτικών, όπλων και ανθρώπων. Συμφώνως προς εκτιμήσεις, οι λαθρέμποροι κερδίζουν κάθε ημέρα 10 έως 15 εκατομμύρια ευρώ. Αυτά είναι πολλά χρήματα και μπορούν να παράξουν διαφθορά σε όλα τα επίπεδα», συμπληρώνει.
Επίσης τονίζει ότι χρειάζεται ευρωπαϊκή φωνή σχετικά με την πολιτική στη Μέση Ανατολή; «Υπάρχουν η ρωσική φωνή, ο θόρυβος των βομβαρδισμών, οι πυροβολισμοί της Χεσμπολάχ, των ιρανών φρουρών της επανάστασης, της πολιτοφυλακής του Ισλαμικού Κράτους και της al-Nusra».
«Οι προσφυγικές ροές φέτος θα είναι το ίδιο υψηλές, όπως το περασμένο έτος. Εν τούτοις δεν γνωρίζομε ποιούς δρόμους θα επιλέξουν οι πρόσφυγες» αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός. Με τον τίτλο «Δεν μπορούμε να ρίξομε καρχαρίες στο Αιγαίο» ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, κ. Ξυδάκης, απαντά στις κατηγορίες ότι δεν ελέγχονται τα θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία.
«Η Ελλάδα και θέλει και μπορεί να παλέψει για λύσεις, πλην όμως κανένα μέλος της ΕΕ δεν μπορεί να λύσει μόνο του αυτή την τεράστια ανθρωπιστική κρίση. Υπάρχουν δυο εργαλεία: πρώτον το πρόγραμμα κατανομής, το οποίο αποφασίσθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου… Είναι, όμως, ένα εργαλείο, το οποίο λειτουργεί, εάν υπάρχει πολιτική βούληση. Προς το παρόν τα μισά κράτη μέλη δεν έχουν απαντήσει ούτε μια φορά σε αιτήματα για την κατανομή προσφύγων. Το δεύτερο εργαλείο είναι το σχέδιο δράσης της ΕΕ με την Τουρκία. Μετά από δυο, όμως, μήνες δεν γνωρίζομε ακόμη, εάν αυτό το σχέδιο δράσης λειτουργεί.»
Επίσης ο κ. Ξυδάκης εστιάζει τα αίτια των προσφυγικών ροών. «Ένας ισχυρός προωθητικός παράγοντας είναι ότι ο πόλεμος στη Συρία διαρκώς χειροτερεύει. Ο δεύτερος παράγοντας είναι ότι τα μέλη του ΟΗΕ περιόρισαν πέρσι κατά πολύ τις εισφορές τους για τους καταυλισμούς των προσφύγων. Στους καταυλισμούς επικράτησε ο φόβος της πείνας. Μπορεί κανείς να τους σταματήσει μόνο, εάν αφήνει ανθρώπους να πνιγούν και σκοτώνει παιδιά σε πλαστικές βάρκες. Δεν μπορούμε να επαναπροωθούμε πλαστικές βάρκες. Αυτό θα ήταν φόνος. Συμφώνως προς το Διεθνές Δίκαιο, έχομε την υποχρέωση να διασώζομε αυτούς τους ανθρώπους. Δεν μπορούμε να κτίσομε τείχος στη θάλασσα με ουγγρικό συρματόπλεγμα. Δεν μπορούμε να ρίξομε καρχαρίες, οι οποίοι θα επιτίθενται σε πρόσφυγες» τονίζει.
Ο υπουργός αναφέρεται στη συμφωνία επανεισδοχής με την Τουρκία. «Οι απαντήσεις επί των αιτημάτων μας φθάνουν πάντα με καθυστέρηση. Τους παράνομους μετανάστες μπορούμε να τους κρατήσομε μόνο μια εβδομάδα. Δεν μπορούμε να μετατρέψομε τα νησιά σε φυλακές χιλιάδων ανθρώπων» αναφέρει.
Αναφερόμενος στον κίνδυνο να εγκλωβισθούν στην Ελλάδα πρόσφυγες αναφέρει ότι «ενδεχομένως να είναι 50.000, ίσως και 80.000. Κανένας δεν είναι διατεθειμένος να βάλει σε κίνδυνο τη ζωή και τα χρήματά του, για να έλθει στην Ελλάδα από τις τουρκικές ακτές και να μείνει εδώ. Μετά από ένα μήνα θα ανακαλύψουν άλλους δρόμους μέσω της Λιβύης ή του Ευξείνου Πόντου. Πρόκειται γι’ απελπισμένους ανθρώπους, οι οποίοι θα βρουν οπωσδήποτε κάποιον δρόμο.»

Πηγή: reporter.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου