Πολλοί απρόβλεπτοι και εν εξελίξει παράγοντες επηρεάζουν την τουριστική προοπτική της χώρας για τη φετινή σεζόν. Aυτό τονίζει στην «Κ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣETE), Ανδρέας Ανδρεάδης, εκφράζοντας την ανησυχία του για πιθανές δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσει ο κλάδος, κυρίως, λόγω εσωτερικών προβλημάτων.
Σύμφωνα με τον κ. Ανδρεάδη, το ενδεχόμενο να επανέλθει η χώρα σε περιβάλλον έντονης εσωτερικής αστάθειας, θα αποβεί καταστροφικό για τον τουρισμό. Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ προτρέπει τη κυβέρνηση να ολοκληρώσει άμεσα τον κύκλο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές προκειμένου να κλείσει επιτυχώς η διαδικασία αξιολόγησης. Ηδη, οι καθυστερήσεις έχουν προκαλέσει πάγωμα του ενδιαφέροντος για έναν αριθμό νέων μεγάλων τουριστικών επενδύσεων. Επίσης, όπως τονίζει, ότι για να αναπτυχθεί η επιχειρηματική αγορά απαιτείται πολιτική σταθερότητα, κρίνοντας άκαιρη σε αυτή τη φάση την όποια συζήτηση για νέες εκλογές. Ο κ. Ανδρεάδης χαρακτηρίζει ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο για την ομαλή λειτουργία της τουριστικής αγοράς να μην επαναληφθούν φαινόμενα του παρελθόντος με ταραχές που σημάδεψαν αρνητικά την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.
Χάνουν και οι αγρότες
Για το κλείσιμο των δρόμων το τελευταίο διάστημα από τις κινητοποιήσεις των αγροτών υπογραμμίζει ότι έχει επηρεάσει αρνητικά τις κρατήσεις σε δημοφιλείς, για τη χειμερινή περίοδο, τουριστικούς προορισμούς της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό κατανοεί μεν την αγωνία των αγροτών για τις εξελίξεις, αντιτίθεται δε με τον τρόπο που εκφράζουν την αντίδρασή τους. Παράλληλα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για επιπτώσεις σε ένα μεγάλο κύκλο επιχειρήσεων αν συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση. Αλλωστε, προσθέτει, και οι ίδιοι οι αγρότες θα υποστούν τις συνέπειες από αυτή τη κατάσταση, αφού, πέραν όλων των άλλων, θα περιορισθεί δραματικά η αγορά προϊόντων από τις τουριστικές επιχειρήσεις ελλείψει πελατείας.
Σε σχέση με το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα σημειώνει ότι επηρεάζει την ελκυστικότητα του ελληνικού προορισμού σε ευρωπαϊκές αγορές. Για παράδειγμα, οι κρατήσεις από τη γερμανική αγορά έχουν περάσει σε πτωτική τροχιά, μία τάση που οφείλεται κυρίως στην αύξηση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών.
Ο κ. Ανδρεάδης είναι της άποψης ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί η δημιουργία των Hotspots σε σημεία μη τουριστικού ενδιαφέροντος και να αναδειχθεί μέσω μιας καμπάνιας η εικόνα της φιλόξενης Ελλάδας και σε αυτό το μέτωπο. Δεν αποτελούν λύση, σημειώνει, η απώθηση και η επιθετικότητα έναντι των προσφύγων. Σε άλλες αγορές, υπογραμμίζει, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ λαμβάνονται υπόψη διαφορετικές προτεραιότητες αυτή την περίοδο για την επιλογή του τόπου διακοπών. Για παράδειγμα, οι Αμερικανοί, ειδικά μετά την έξαρση των τρομοκρατικών επιθέσεων των προηγούμενων μηνών σε διάφορες χώρες, επιλέγουν τον τόπο διακοπών τους με προτεραιότητα την ασφάλεια. Η χώρα μας διατηρώντας την εικόνα του ασφαλούς προορισμού φαίνεται ότι μέχρι στιγμής κερδίζει μερίδιο για τη φετινή περίοδο από την εξερχόμενη αμερικανική αγορά.
Οδεύοντας προς την έναρξη της σεζόν εκτιμά ότι εκτός απρόβλεπτων εξελίξεων θα ενισχυθούν περαιτέρω οι κρατήσεις για την Ελλάδα, καθώς η προσφορά ξενοδοχειακών κλινών σε χαρακτηρισμένους ως ασφαλείς προορισμούς θα είναι μικρότερη από τη ζήτηση.
Πάντως, οι εξελίξεις δείχνουν ότι μεγαλύτερο μέρος της τουριστικής ζήτησης θα ικανοποιηθεί φέτος σε σχέση με το 2015 μέσω των κρατήσεων τελευταίας στιγμής. Ζητούμενο αποτελεί και η πορεία των οικονομιών βασικών αγορών άντλησης τουριστών για τον ελληνικό προορισμό, καθώς θα καθορίσει την εξέλιξη της εξερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης.
Ο ιός Ζίκα
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ τονίζει την ιδιαιτερότητα της φετινής σεζόν, καθώς προστίθενται συνεχώς νέοι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τις ταξιδιωτικές επιλογές σε παγκόσμιο επίπεδο. Η εξάπλωση του ιού Ζίκα δημιουργεί, ήδη, προβλήματα στον τουρισμό των προορισμών που έχουν πληγεί, επαναπροσδιορίζοντας τις διεθνείς ταξιδιωτικές ροές. Για το θέμα υπάρχει στενή συνεργασία μεταξύ του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ). Ο τελευταίος σε ανακοίνωσή του, λαμβάνοντας υπόψη την εξελισσόμενη φύση της κατάστασης, δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για την εξαγωγή ασφαλών εκτιμήσεων σε σχέση με το μέγεθος των επιπτώσεων στον παγκόσμιο τουρισμό από την εξάπλωση του ιού.
Ο ΠΟΤ διατηρεί την πρόβλεψη του για αύξηση κατά 4% των αφίξεων τουριστών σε παγκόσμιο επίπεδο τη φετινή χρονιά συγκριτικά με το 2015. Αν επιβεβαιωθεί η εν λόγω πρόβλεψη, τότε οι διεθνείς αφίξεις τουριστών θα παρουσιάσουν για έβδομη συνεχόμενη χρονιά ρεκόρ, υπερβαίνοντας το 1,2 δισ. Ο ΠΟΤ εκτιμά για το 2016 ότι ισχυρότερη ανάπτυξη θα παρουσιάσουν η Ασία και ο Ειρηνικός καθώς και η Αμερική με αύξηση των αφίξεων σε ποσοστά μεταξύ 4% και 5%. Ακολουθεί η Ευρώπη, με εκτίμηση αύξησης των αφίξεων σε ποσοστά μεταξύ 3,5% και 4,5%. Οι προβλέψεις για την Αφρική αλλά και για τη Μέση Ανατολή κάνουν λόγο για αύξηση σε ποσοστά μεταξύ 2% και 5%.
Η περυσινή σεζόν
Για την περυσινή χρονιά, οι διεθνείς αφίξεις τουριστών παρουσίασαν αύξηση κατά 4% ή κατά 50 εκατ. σε σχέση με το 2014 φθάνοντας σε 1,18 δισ. Ο ΠΟΤ έχει επισημάνει ότι η ανάπτυξη του τουρισμού θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητα των εμπλεκομένων στον τομέα να προωθήσουν ασφαλή και άνετα ταξίδια.
Καθημερινή