Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στους κόλπους των τουριστικών παραγόντων της Ρόδου, καθώς τα μηνύματα για την φετινή τουριστική σεζόν δεν είναι ακόμα ενθαρρυντικά παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε στον δεύτερο μήνα του έτους.
Όπως δήλωσε στην «δημοκρατική» ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου κ. Γιώργος Ματσίγκος, τα πολλαπλά πλήγματα από διάφορες πλευρές που δέχεται η χώρα μας, σε όλα τα επίπεδα, δημιουργούν αρνητικό κλίμα για τον τουρισμό μας.
«Τα μηνύματα που λαμβάνουμε μέχρι στιγμής δεν είναι και τόσο θετικά. Υπολογίζουμε πως οι προκρατήσεις για την καλοκαιρινή περίοδο, αυτή την ώρα εμφανίζουν μείωση της τάξης 10 – 12%. Αυτό διαφέρει από προορισμό σε προορισμό. Το μόνο ενθαρρυντικό είναι πως οι προβλεπόμενες αεροπορικές θέσεις είναι περίπου στα ίδια νούμερα με τα περσινά. Οπότε η αισιοδοξία πηγάζει από εκεί ως προς τον στόχο να καταφέρουμε να συμπληρώσουμε τις θέσεις αυτές –έστω και υπό προϋποθέσεις».
Όσον αφορά τις αγορές, το μεγάλο πρόβλημα εμφανίζεται στην Γερμανία, η οποία παραδοσιακά είναι η βασική αγορά της Ρόδου:
«Η γερμανική αγορά εμφανίζει αυτή την ώρα μείωση της τάξης του 10% περίπου από όλους τους τουρ οπερέιτορς. Η μοναδική αγορά η οποία μπορούμε να πούμε ότι κινείται στα περσινά επίπεδα και αποτελεί μία από τις βασικές μας αγορές, είναι η Αγγλία. Ευτυχώς, οι κρατήσεις από την Αγγλία πάνε καλά αυτή την περίοδο. Από εκεί και πέρα, οι υπόλοιπες αγορές, όπως το Βέλγιο, η Αυστρία, η Πολωνία και η Ολλανδία εμφανίζουν μείωση πάνω από 20%, ενώ η Γαλλία κυμαίνεται στα περσινά επίπεδα. Εάν όλα αυτά τα προσθέσουμε, μας δίνουν έναν μέσο όρο της τάξης του 10% – 12% μείωσης στις κρατήσεις», δήλωσε ο κ. Ματσίγκος.
Οι αιτίες, είναι πολλές: Η γενική αβεβαιότητα που δημιούργησε ο φόβος από τα διάφορα τρομοκρατικά χτυπήματα με αποτέλεσμα να μην κλείνει ο κόσμος ακόμη πακέτα για διακοπές –κυρίως από την Ευρώπη. Το ποσοστό των ‘πακέτων’ είναι πολύ μειωμένο σε σχέση με πέρσι την ίδια εποχή, ενώ δημιουργήθηκε τρόμος για ταξίδια προς την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπου ανήκει και η χώρα μας.
Το μεταναστευτικό, το οποίο βιώνει έντονα η Ελλάδα, λειτουργεί εντελώς αποτρεπτικά προς τον τουρισμό. Επιπλέον, η πολιτική αστάθεια και η παρατεταμένη οικονομική κρίση δεν λειτουργούν θετικά ως προς την ψυχολογία των τουριστών.
«Σε όλα αυτά, ήρθαν να προστεθούν και άλλα προβλήματα, όπως η αύξηση στους φόρους και η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στη Ρόδο, με συνέπεια να εμφανίζεται πιο ακριβός προορισμός. Όλα αυτά συνθέτουν μια αρνητική εικόνα για το νησί», εξηγεί ο κ. Ματσίγκος.
Η ΡΩΣΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
Το πρόβλημα της Ρωσικής Αγοράς, έρχεται να προστεθεί στο παζλ με τα αρνητικά πρόσημα για το 2016. Παρά το γεγονός ότι μετά τις κυρώσεις της ρωσικής κυβέρνησης προς την Τουρκία και προς την Αίγυπτο, χάνονται εκατομμύρια τουριστικές θέσεις, η Ελλάδα είναι ακόμη αμφίβολο εάν θα καταφέρει να τις κερδίσει.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων:
«Τα προβλήματα με την ρωσική αγορά είναι πολλαπλού χαρακτήρα. Μέχρι τώρα δεν βλέπουμε να καταγράφεται αύξηση στις κρατήσεις. Υπάρχει μεγάλη ύφεση στην οικονομία αυτής της χώρας, το ρούβλι διολισθαίνει συνεχώς τους τελευταίους μήνες, ενώ οι τουρ οπερέιτορς που έφερναν τον περισσότερο κόσμο στην Ελλάδα, ήταν τουρκικών συμφερόντων και μετά την κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών, έκλεισαν. Προσπαθούν να οργανωθούν ξανά αλλά έχει χαθεί χρόνος. Ο προγραμματισμός από τους τουρ οπερέιτορς δεν ξεπερνά σε αεροπορικές θέσεις τις περσινές».
Σε όλα αυτά, να σημειωθεί ότι η ρωσική κυβέρνηση, ανακοίνωσε πως θα επιδοτήσει με 3,5δις ρούβλια τον εσωτερικό τουρισμό! Και πάλι, όμως, όπως εκτιμούν Ρώσοι τουρ οπερέιτορς, δεν μπορεί να αντικατασταθεί η ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών στον τουρισμό σε σχέση με την Ελλάδα ή άλλες χώρες.
Στα προβλήματα με την ρωσική αγορά προστέθηκε και ο έλεγχος για έκδοση βίζας, που γίνεται πιο απαιτητικός με λήψη βιομετρικών στοιχείων. Αυτό απαιτεί περισσότερα κέντρα βίζας και περισσότερο προσωπικό.
Μία ακόμη τουριστική αγορά που έχει σχέση με την Ρόδο είναι το Ισραήλ. «Πέρσι καταγράφτηκαν 102.000 αφίξεις από το Ισραήλ στο νησί μας. Ευελπιστούμε ότι και φέτος θα πάμε καλά αφού οι αεροπορικές θέσεις παραμένουν στα ίδια επίπεδα. Ίσως η Τουρκία να μπει δυναμικά στο παιχνίδι καθώς τα τέσσερα τελευταία χρόνια ήταν απούσα, λόγω κακών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες. Αυτό θα μας δημιουργήσει ανταγωνισμό από την στιγμή που οι Τούρκοι τουρ οπερέιτορς ετοιμάζουν πολύ μεγάλες προσφορές, με εκπτώσεις έως και 40% με φτηνά πακέτα. Το ίδιο έχουν κάνει και με άλλες χώρες, όπως π.χ. στην Γερμανία.
Σε όλα αυτά πρέπει να προσθέσω ότι υπάρχουν εκατομμύρια πελάτες οι οποίοι δεν έχουν ακόμη αποφασίσει για τις διακοπές τους. Πιθανόν, να στηριχτούμε σε αυτό που λέμε “Last Minute Bookings” αφού ήδη τρέχουν οι προσφορές μας. Μπορούμε να πετύχουμε στόχους αλλά θέλει ακόμη δουλειά και συνεργασία», είπε ο κ. Ματσίγκος.
Ενθαρρυντικό παραμένει το ενδεχόμενο να “γεμίσουν” χώρες, όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Κροατία και η Βουλγαρία, που είναι μικρότεροι προορισμοί.
Τα σκανδιναβικά κράτη, η Γαλλία και η Ιταλία παραμένουν στα περσινά επίπεδα έστω και με κάποια διστακτικότητα.
ΣΟΒΑΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
Ο ΠΡΟΤΟΥΡ
Ξεκάθαρος εμφανίστηκε ο κ. Ματσίγκος στο ζήτημα με την λειτουργία του ΠΡΟΤΟΥΡ. Η καθυστέρηση με την χρηματοδότησή του, πήγε πίσω όλο το πλάνο διαφήμισης και προβολής και δημιούργησε πρόβλημα στον προγραμματισμό δράσεων και συμμετοχών σε τουριστικές εκθέσεις.
«Ο ΠΡΟΤΟΥΡ δεν ήταν έτοιμος ‘On Time’. Η προβολή και διαφήμιση ξεκινάει από τον Σεπτέμβριο. Η Ρόδος τον περασμένο Σεπτέμβριο. δεν είχε κανέναν προγραμματισμό. Χάσαμε σημαντικές διεθνείς εκθέσεις όπως της Φινλανδίας, της Ολλανδίας και της Αυστρίας. Δεν εξετάζουμε τι έφταιξε και ποιος έφταιξε. Σημασία έχει ότι δεν πρέπει να επαναληφθούν τέτοια λάθη. Πρέπει να οργανωθούμε έγκαιρα ξανά, και από τον προσεχή Σεπτέμβριο να βγαίνει το πρόγραμμα της Ρόδου. Η συμμετοχή σε εκθέσεις είναι ακόμη απαραίτητη παρά το γεγονός πως κάποιοι δεν το βλέπουν θετικά. Υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό πελατών που θέλουν φυσική παρουσία και φυσικά, όταν όλες οι άλλες χώρες συμμετέχουν δεν μπορούμε να λείπουμε εμείς. Εκ παραλλήλου, να γίνονται όλες οι άλλες δράσεις αλλά απαιτείται και η συμμετοχή σε εκθέσεις»τόνισε ο κ. Γ. Ματσίγκος.