Ερώτηση στη Βουλή για την πορεία και την εξέλιξη του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, κατέθεσε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας μαζί με άλλους 52 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.
Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις του 2015 υστερούν σε σχέση με τα έσοδα του 2014, ενώ δεν κατάφεραν να προσεγγίσουν ούτε τις αρχικές αλλά και μεταγενέστερες εκτιμήσεις.
Σε δήλωσή του ο κ. Κόνσολας τονίζει:
«Λιγότερο Κράτος σημαίνει λιγότεροι φόροι.
Αν είχε επιταχυνθεί η πορεία των αποκρατικοποιήσεων και της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου θα υπήρχαν έσοδα. Κυρίως, όμως, δεν θα υπήρχε η ανάγκη για να λαμβάνονται σκληρά, επώδυνα και παράλογα μέτρα.
Η κυβέρνηση οφείλει να εγκαταλείψει τις ιδεοληψίες της που ήδη έχουν χρεοκοπήσει ηθικά και πολιτικά. Η χώρα χρειάζεται ένα θετικό επενδυτικό σοκ, χρειάζεται σταθερότητα».
Ερώτηση προς το Υπουργείο Οικονομικών
Θέμα: Εξέλιξη του Προγράμματος Αποκρατικοποιήσεων και Αξιοποίησης Περιουσίας του Δημοσίου.
Οι αποκρατικοποιήσεις, όπως έχει πολλές φορές αποδειχθεί, μπορούν να συμβάλουν στην εισαγωγή τεχνογνωσίας, στον εκσυγχρονισμό και στην αύξηση της αποτελεσματικότητας των επιχειρήσεων, στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και στην ενίσχυση της εξωστρέφειας της οικονομίας.
Παράλληλα, μπορούν να έχουν και ταμειακά οφέλη συντελώντας στον περιορισμό των δανειακών αναγκών του Δημοσίου και, τελικά, στη μείωση του δημοσίου χρέους μεσοπρόθεσμα.
Πλέον και η Κυβέρνηση της Αριστεράς, όπως αποτυπώνεται και στην Εισηγητική Έκθεση του Κρατικού Προϋπολογισμού 2016, σε αντίθεση με ότι επί χρόνια υποστήριζε, αναφέρεται στα «πολλαπλά οφέλη» των αποκρατικοποιήσεων για την Ελληνική οικονομία, με πρώτο στην καταγραφή, «την άμεση μείωση του δημοσίου χρέους» (σελ. 141).
Δυστυχώς όμως, τα πεπραγμένα της Κυβέρνησης στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου, παρά τις προσπάθειες του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), είναι πενιχρά.
Η Κυβέρνηση, και σε αυτό το πεδίο, είναι «εγκλωβισμένη» ανάμεσα στις ιδεοληψίες της και στην επιδείνωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, που η ίδια προκάλεσε.
Σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού, τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις το 2015 υστερούν τόσο έναντι του 2014 όσο και έναντι των αρχικών αλλά και των μεταγενέστερων, δυσμενέστερων, εκτιμήσεων για το 2015:
Έσοδα αποκρατικοποιήσεων
2014
Πραγματοποίηση: 384 εκατ. ευρώ
2015
Πραγματοποίηση: 254 εκατ. ευρώ
Εκτίμηση προϋπολογισμού 2015: 577 εκατ. ευρώ
2016
Εκτίμηση προϋπολογισμού 2016: 268 εκατ. ευρώ
Είναι προφανές ότι οι Κυβερνητικές αμφισημίες και η πολυγλωσσία επί του θέματος, οδηγούν πολλές επενδύσεις είτε στην ακύρωση είτε στην «κατάψυξη».
Κατόπιν αυτών,
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:
1ον. Γιατί δεν επιτεύχθηκε ο στόχος των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις το 2015, όπως αποτυπώνεται στον Κρατικό Προϋπολογισμό 2016;
2ον. Δεδομένων πλέον των αποκλίσεων για το 2015, εξακολουθεί να ισχύει ο στόχος επίτευξης εσόδων ύψους 1.993 εκατ. ευρώ το 2016;
3ον. Δεδομένων των συνεχών, δημόσιων, αντιπαραθέσεων και αντεγκλήσεων Υπουργών της Κυβέρνησης με το ΤΑΙΠΕΔ (με τελευταίες αυτές που αφορούν τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ), σε ποιά κατάσταση και φάση υλοποίησης βρίσκονται οι ακόλουθοι διαγωνισμοί περιουσιακών στοιχείων, οι οποίοι, σύμφωνα με την Εισηγητική Έκθεση του Κρατικού Προϋπολογισμού 2016, ήταν σε εξέλιξη:
* Πώληση του 100% των μετοχών της Ελληνικό ΑΕ.
* Διαγωνισμός της πώλησης του 66% της ΔΕΣΦΑ ΑΕ.
* Πώληση του 67% των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς.
* Πώληση του 67% των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης.
* Πώληση του 100% των μετοχών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ.
* Πώληση του 100% των μετοχών της ΕΕΣΣΤΥ ΑΕ.
* Πώληση μετοχών στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» (30% ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ, από το σύνολο του 55% του Ελληνικού Δημοσίου).
* Παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης της Ομάδας τουριστικών λιμένων Αλίμου, Νέας Επιδαύρου, Ύδρας και Πόρου.
* Πραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης των Μαρίνων Χίου και Πύλου.
* Αξιοποίηση έκτασης στη Σαμπάριζα Ερμιόνης.
* Αξιοποίηση του ακινήτου Castelo Bibelli στην Κέρκυρα.
* Αξιοποίηση ολυμπιακών ακινήτων στο Γουδί και στο Μαρκόπουλο Αττικής.
* Αξιοποίηση ακινήτων στην Πλάκα Αθήνας.
* Αξιοποίηση 14 ακινήτων ανά την επικράτεια, κατάλληλων για τη δημιουργία μικρών ξενοδοχειακών μονάδων.
* Αξιοποίηση ακινήτων σε πόλεις του εξωτερικού.
* Αξιοποίηση ανά την επικράτεια μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας δημοπρασιών.
Οι Ερωτώντες Βουλευτές