Αντιδράσεις, πολλά ερωτήματα και εύλογες απορίες προκαλεί η απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας να “φορτώσει” ουσιαστικά στους δήμους την κάλυψη των έκτακτων λειτουργικών αναγκών των δημόσιων νοσοκομείων.
Με τροπολογία που συμπεριλήφθηκε στο νομοσχέδιο “Μέτρα για την Επιτάχυνση του Κυβερνητικού Έργου κι άλλες διατάξεις” του υπουργείου Υγείας αναφέρεται χαρακτηριστικά πως οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού θα επιχορηγούν με κονδύλια από τον προϋπολογισμό τους λειτουργικές ανάγκες των δημόσιων νοσοκομείων, καθώς και των εποπτευόμενων και επιχορηγούμενων από το υπουργείο Υγείας νοσηλευτικών ιδρυμάτων, των δημόσιων μονάδων ψυχικής υγείας, καθώς και των μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας του ΕΣΥ που βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων τους.
Οι επιχορηγήσεις μάλιστα θα αφορούν, όπως αναφέρεται στη σχετική τροπολογία, την κάλυψη άμεσων και απαραίτητων αναγκών σε ιατρικό υλικό, ιατρικά μηχανήματα, ακόμη και για τεχνικά έργα, επισκευές και καύσιμα… όσα δηλαδή αδυνατεί το υπουργείο Υγείας μέσω των προϋπολογισμών του να παράσχει στα δημόσια νοσοκομεία.
Τι λέει το υπουργείο Υγείας: στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει την τροπολογία τονίζεται πως είναι επιτακτική η ανάγκη θεσμοθέτησης της δυνατότητας των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης να επιχορηγούν έκτακτες ανάγκες των δημόσιων φορέων υγείας, που βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων τους, ακριβώς λόγω των προβλημάτων που εμφανίζονται στους φορείς. “Η θεσμοθέτηση της διάταξης νόμου προκαλεί άμεσα όφελος προς την κοινωνία και τους πολίτες, γιατί εξασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία των φορέων όταν αυτοί αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τους πολίτες”, αναφέρεται ειδικότερα.
Έντονη είναι η αντίδραση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας που σήμερα το μεσημέρι πραγματοποιεί έκτακτη κοινή συνεδρίαση με μοναδικό θέμα συζήτησης την προωθούμενη τροπολογία – ρύθμιση του υπουργείου Υγείας. Όπως σημειώνει μάλιστα σε ανακοίνωσή της, η τροπολογία επιχειρείται να περάσει “στα κρυφά”, καθώς δεν προηγήθηκε δημόσιος διάλογος και διαβούλευση με την αυτοδιοίκηση, αλλά ούτε έστω και τυπική ενημέρωσή της για το βάρος που της ανατίθεται. “Στην ουσία αποτελεί δημόσια ομολογία της χρεοκοπίας που έχει οδηγήσει η σημερινή Κυβέρνηση το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Αποδεικνύει την ανικανότητά της να εξασφαλίσει τους πόρους που απαιτούνται για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών του συστήματος. Επιβεβαιώνει την προχειρότητα και την ανευθυνότητα με την οποία επιχειρεί να μεταθέσει τις ευθύνες της η Κεντρική Κυβέρνηση, στις πλάτες της αυτοδιοίκησης” εξηγεί η ΚΕΔΕ.
Βολές όμως κατά της τροπολογίας είχαμε και από τον Ιατρικό Σύλλογο της Αθήνας, που σε δελτίο τύπου αναφέρει πως τα τελευταία μάλιστα έξι χρόνια η κρατική χρηματοδότηση προς την αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού έχει μειωθεί πάνω από 60%. “Με δεδομένη αυτή την κατάσταση, πιστεύει ο κ. υπουργός ότι υπάρχει δήμος που μπορεί να καλύψει από τον προϋπολογισμό του τη λειτουργία δημόσιων δομών υγείας; Ψάχνει ο κ. υπουργός δημάρχους θύματα για να μοιραστεί μαζί τους τις ευθύνες που δημιουργεί η αδιέξοδη πολιτική υγείας που εφαρμόζει;” διερωτάται ο ΙΣΑ, προσθέτοντας πως μέσα από τη ρύθμιση η Κυβέρνηση επιχειρεί να μεταφέρει στους δήμους και στις διοικητικές περιφέρειες μέρος του κόστους λειτουργίας των δομών δημόσιας υγείας.
Στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους γίνεται πάντως αποδεκτό πως με την παραπάνω απόφαση ενδέχεται να προκληθεί σε βάρος των προϋπολογισμών των ΟΤΑ, καθώς και των προϋπολογισμών των νομικών προσώπων αυτών ετήσια δαπάνη λόγω της επιχορήγησης των νοσοκομείων. Η δαπάνη αυτή προβλέπεται να αντιμετωπιστεί από πιστώσεις των προϋπολογισμών των οικείων ΟΤΑ.
Πόση θα είναι αυτή η ζημιά, αυτό βέβαια δεν είναι δυνατό να προσδιοριστεί. Το μόνο σίγουρο είναι πως πολλά νοσοκομεία βρίσκονται εδώ και μήνες στο “κόκκινο” εξαιτίας της ελλιπούς χρηματοδότησης από το υπουργείο Υγείας, αλλά και λόγω των καθυστερήσεων στη χρηματοδότηση, με μεγάλες λίστες αναμονής εξαιτίας μηχανημάτων που δεν λειτουργούν και με ελλείψεις από σκευάσματα μέχρι απλά υλικά χειρουργείου.
Βασιλική Κουρλιμπίνη
capital.gr