Ειδήσεις

Χαιρετισμός του κ. Δ. Κρεμαστινού στην ετήσια συνέλευση των Διοικητικών Δικαστών

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Δημήτρης Κρεμαστινός, εκπροσωπώντας τη Βουλή στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, απηύθυνε χαιρετισμό, παρουσία του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Παρασκευόπουλου, του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Σακελλαρίου του Προέδρου της Ένωσης Κεντρώων κ. Λεβέντη, των εκπροσώπων των κομμάτων και της Προέδρου Εφετών κας Γιανναδάκη.

«Κυρία Πρόεδρε,

Άκουσα με προσοχή την ομιλία σας και θα ήθελα να επισημάνω ορισμένα σημεία. Οι ελλείψεις, οι αδυναμίες και τα προβλήματα που υπάρχουν στη Δικαιοσύνη είναι ανάλογα με τα προβλήματα που επισημαίνουν οι αντίστοιχοι πρόεδροι στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της Δημόσιας Διοίκησης, ακόμα και των Σωμάτων Ασφαλείας. Κοινός παρονομαστής όλων των αδυναμιών είναι η κατάσταση της οικονομίας της χώρας. Δηλαδή, με απλά λόγια, της χρεοκοπίας της χώρας. «Δει δη χρημάτων και άνευ τούτων ουδέν εστί γενέσθαι των δεόντων», είπε ο Δημοσθένης. Αυτό δυστυχώς είναι το πρόβλημά μας. Όμως, η Ελλάδα ξεπέρασε ανάλογες καταστάσεις με χρεοκοπία 3 φορές μέχρι σήμερα, στηριζόμενη στον πατριωτισμό του Έλληνα. Εν προκειμένω, για τη Δικαιοσύνη, η αξιοκρατική επιλογή και η αξιολόγηση των επικεφαλής θα αποτελέσει τη λύση του προβλήματος δεδομένων των μεγάλων αδυναμιών που αντιμετωπίζει. Η ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού είναι εκείνη που θα αποτελέσει τον θεμέλιο λίθο της ανασυγκρότησης της Δικαιοσύνης ούτως ώστε όταν υπάρξουν καλύτερες οικονομικά ημέρες να υπάρξει η δυνατότητα επιλύσεως όλων των αδυναμιών.

Αναδιφώντας την Ιστορία προκειμένου να εκπροσωπήσω τη Βουλή στην επέτειο της Α’ Εθνοσυνέλευσης της Επιδαύρου, είδα με έκπληξή μου οι διακριτές εξουσίες για τη χώρα που οι πρόγονοί μας είχαν διακηρύξει στην Επίδαυρο ήταν κατά σειρά: η βουλευτική εξουσία, η εκτελεστική εξουσία και η δικαστική εξουσία. Παρότι την εποχή εκείνη υπήρχαν εφημερίδες, δεν συμπεριέλαβαν ως 4η εξουσία τα μέσα ενημέρωσης. Σήμερα η 4η εξουσία τείνει να καταστεί πρώτη και να υποκαταστήσει ακόμα και τη δικαστική εξουσία, αφού ο πολίτης απευθύνεται σε εκπομπές της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου για να βρει το δίκαιό του αντί να απευθυνθεί στους εισαγγελείς και στους δικαστές. Έτσι, η 4η εξουσία ανεξέλεγκτη ελέγχει τις τρεις άλλες εξουσίες. Έχετε υποχρέωση, κατά τη γνώμη μου να αποκαταστήσετε τη δύναμη της δικαστικής εξουσίας όπως ακριβώς το Σύνταγμά μας επιτάσσει και να ελέγξετε όλες τις άλλες εξουσίες όταν παραβιάζουν τους νόμους της χώρας. Ας επιχειρήσουμε λοιπόν όλοι το … «restart», δηλαδή να ξαναρχίσουμε από την αρχή, από μηδενική βάση για να οικοδομήσουμε μια χώρα σύγχρονη, ευρωπαϊκή. Ανήκουμε στην Ευρώπη και θα πρέπει να συμπεριφερθούμε όπως οι άλλοι Ευρωπαίοι σε όλα τα ζητήματα που μας αφορούν. Το ερώτημα που πρέπει να απευθύνουμε στους εαυτούς μας είναι παραλλαγή του ερωτήματος που είχε απευθύνει ο Πρόεδρος Τζον Κένεντι στους Αμερικανούς: «Δεν έχει σημασία τι κάνει η Αμερική για σένα, σημασία έχει τι κάνεις εσύ για την Αμερική». Ο καθένας μας λοιπόν πρέπει να αναρωτηθεί εάν κάνει αυτό που πρέπει για τη χώρα για να δικαιούται να κρίνει αυστηρά όλους τους θεσμούς.»

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου