Πολιτιστικά

«Γεφυρώνοντας τις Εποχές – Γνωριμία με τη Μεσαιωνική Ρόδο»

Το «Μεσαιωνικό Ρόδο», διοργανωτής του Μεσαιωνικού Φεστιβάλ νήσου Ρόδου από το 2006, στο πλαίσιο πραγματοποίησης των στόχων του, που είναι κύρια η γνωριμία με την πολιτιστική κληρονομιά, με σκοπό την αξιοποίηση και διατήρηση της, οργανώνει ένα νέο πρόγραμμα, με τη συνεργασία της Α/βάθμιας και Β/βάθμιας εκπαίδευσης, με θέμα: «Γεφυρώνοντας τις Εποχές – Γνωριμία με τη Μεσαιωνική Ρόδο».

Όπως είχε ανακοινώσει και στο παρελθόν ο σύλλογος, μετά από μία γεμάτη δεκαετή και πρωτοπόρα δράση, κάνει μία νέα στροφή, εστιάζοντας κυρίως στην πολιτιστική εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση, με επίκεντρο τα παιδιά των δύο πρώτων βαθμίδων της εκπαίδευσης και εν δυνάμει της τριτοβάθμιας, ενώ εγκαταλείπει την τουριστική εκδοχή του φεστιβάλ. Άλλωστε υπάρχουν οι αρμόδιοι φορείς που θα μπορούσαν να είχαν ασχοληθεί με αυτήν ήδη από τα προηγούμενα χρόνια.

Η «Γνωριμία με τη Μεσαιωνική Ρόδο» είναι ένα εγχείρημα με ουσιαστικό περιεχόμενο που αναμένεται να αποφέρει καρπούς, καθώς μέσα από αυτό τα παιδιά θα εμπνευστούν και θα δουλέψουν πάνω σε projects που θα τους βοηθήσουν να κατανοήσουν καλύτερα το ιστορικό παρελθόν της Ρόδου και ειδικά αυτό της περιόδου του μεσαίωνα.

Σκοπός είναι τα παιδιά:
• Να κατανοήσουν καλύτερα το ρόλο και τη συμβολή των μνημείων που δεσπόζουν στην πόλη τους
• Να νιώσουν περηφάνια για την ιστορία του τόπου τους
• Να ενισχυθεί το αίσθημα κοινής ευθύνης για τη διάσωση, προστασία και διατήρηση της πολιτιστικής τους κληρονομιάς.
• Να αποτελέσει αυτό το πρόγραμμα έναν βιωματικό και ευχάριστο τρόπο απόκτησης χρήσιμης γνώσης, εμπειρίας αλλά και έκφρασης της δημιουργικότητας των παιδιών.

Από το σύλλογο έχουν ήδη δοθεί 5 θεματικές ενότητες, μία ή περισσότερες από τις οποίες μπορούν να επιλέξουν οι δάσκαλοι/καθηγητές και να συζητήσουν με τους μαθητές τον τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιήσουν το δικό τους project, με βάση τη θεματική της επιλογής τους πχ θεατρική παράσταση, αναπαραστάσεις, έκθεση ζωγραφικής, κατασκευές, παρουσίαση Power Point, παιχνίδια, εργαστήρια, δημιουργία βίντεο κλπ.

Οι Θεματικές αυτές Ενότητες, για το 2016 είναι:

– Ενδυματολογικές Συνήθειες στη Μεσαιωνική Ρόδο
– Ο Θρύλος του Δράκου της Ρόδου
– Η Άμυνα της Μεσαιωνικής Πόλης – Οχυρωματική Αρχιτεκτονική
– Τα Βότανα στη Μεσαιωνική Καθημερινότητα
– Η Σύνθεση της Κοινωνίας στη Μεσαιωνική Ρόδο

Για κάθε θεματική ενότητα θα υπάρχουν ειδικοί σύμβουλοι για την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Στόχος είναι τα παιδιά να έχουν ενεργή συμμετοχή στη δημιουργία και το σχεδιασμό του project, με τις δικές τους ιδέες και προτάσεις και όχι απλά να εκτελέσουν μία δοσμένη πρόταση έτσι ώστε να επιτευχθεί η εμπέδωση του εγχειρήματος που πραγματοποίησαν. Πρόκειται για μία επένδυση στη νέα γενιά …

Όλα τα έργα των παιδιών θα παρουσιαστούν σε μία γιορτή που θα οργανώσει ο σύλλογος «Μεσαιωνικό Ρόδο» στην Τάφρο, στις 27 και 28 Μαΐου 2016, ενώ στις 29 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί το Ομαδικό Παιχνίδι της Αναζήτησης του Δράκου.

Ήδη, ο σύλλογος οργάνωσε μία πρώτη παρουσίαση του βιωματικού προγράμματος για τους εκπαιδευτικούς της Α/βάθμιας και Β/βάθμιας εκπαίδευσης, με μεγάλη και ενθουσιώδη συμμετοχή ενώ συζητείται και η συνεργασία με τη Γ/βάθμια εκπαίδευση.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου