Με τον τίτλο «Εδώ είναι η πατρίδα μου» η εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ» και η Μαρία Ριτζαλέου κάνουν ένα αφιέρωμα στη Ρηνιώ Κατσοτούρχη την μοναδική κάτοικο στην Κίναρο και αναφέρονται στο ντοκιμαντέρ «Καλημέρα Γειτόνισσα» που γυρίστηκε την σκηνοθέτιδα της ΕΡΤ3, Τάνια Χατζηγεωργίου.
Ένα ντοκιμαντέρ που υποβλήθηκε από την ΕΡΤ3 στο 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης-Εικόνες του 21ου Αιώνα, που θα γίνει 11 με 20 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη.
Το δημοσίευμα από την εφημερίδα “ΕΘΝΟΣ”:
Στον άγριο τόπο της Ρηνιώς Θηραίου-Κατσοτούρχη, το ανεμοδαρμένο νησί των 4,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων του Αιγαίου, στην Κίναρο, όπου κατέπεσε την περασμένη Πέμπτη το ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού Agusta Bell 212, παρασύροντας στον θάνατο τους τρεις αξιωματικούς, ταξιδεύει τα τελευταία 7 χρόνια η σκηνοθέτις της ΕΡΤ3, Τάνια Χατζηγεωργίου, αποτυπώνοντας την καθημερινότητα της 72χρονης ερημίτισσας, μοναδικής κατοίκου του.
Το ντοκιμαντέρ «Καλημέρα Γειτόνισσα» γυρίστηκε εξολοκλήρου από την ίδια τη σκηνοθέτιδα, καθώς είναι δύσκολο να μετακινηθεί και να διαμείνει στην Κίναρο κινηματογραφικό συνεργείο και υποβλήθηκε από την ΕΡΤ3 στο 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης-Εικόνες του 21ου Αιώνα, που θα γίνει 11 με 20 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη.
«Πήγα για πρώτη φορά στην Κίναρο το 2009 για γυρίσματα για την εκπομπή ”Αληθινά Σενάρια”. Εντυπωσιάστηκα από την αγριότητα του τοπίου, αλλά και την πίστη της Ρηνιώς και του συζύγου της, Μικέ, που τίμησαν τον λόγο τους και μετά από πολύχρονη παραμονή στην Αυστραλία επέστρεψαν στην Κίναρο για μόνιμη εγκατάσταση», δηλώνει στο «Εθνος» η Τάνια Χατζηγεωργίου.
Η υπόσχεση
Το 2011 επέστρεψε και έκτοτε πήγε συνολικά 7 φορές, ενώ πλέον θεωρεί φίλη της τη Ρηνιώ Θηραίου-Κατσοτούρχη. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό πως όταν ο Μικές Κατσοτούρχης πέθανε, τον Ιούνιο του 2013, η Τάνια Χατζηγεωργίου, πήρε το αεροπλάνο, πέταξε για την Αθήνα και συνόδεψε τη σορό του, μαζί με τη Ρηνιώ, στην Κάλυμνο για να ταφεί.
«Δεν ήθελα να την αφήσω μόνη της κι ακόμη και τώρα που το ντοκιμαντέρ τελείωσε, θα πηγαίνω μια-δυο φορές τον χρόνο να τη βλέπω. Της το υποσχέθηκα και θα κρατήσω τον λόγο μου», μας λέει. Η σκηνοθέτις ήταν ταυτόχρονα οπερατέρ, ηχολήπτρια, φωτογράφος. Αν είχε συνεργείο μαζί της, θα ήταν διαφορετική η ποιότητα, αλλά και πάλι είναι ευχαριστημένη για την ταινία της, διάρκειας 59 λεπτών – από συνολικά 35 ώρες.
Η Ρηνιώ Θηραίου-Κατσοτούρχη ζει μόνη της στην Κίναρο, παρέα με 200 αιγοπρόβατα, τα οποία γνωρίζει ένα προς ένα με… το μικρό τους όνομα. Εχει ηλεκτρικό ρεύμα από φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτρια και κουβαλά νερό από το πηγάδι πάνω, στην παλιά χώρα. Εκεί έχει και δύο σπίτια της οικογένειάς της σε σχετικά καλή κατάσταση, αλλά η ίδια προτιμά να μένει κάτω, στο απάνεμο λιμανάκι, στο παλιό καφενείο του πατέρα της. Δίπλα της, σε μια αποθηκούλα, που μόλις και μετά βίας χωρά ένα κρεβάτι εκστρατείας, έμενε και μένει, όταν πηγαίνει η Τάνια Χατζηγεωργίου.
«Είναι άγριος και αφιλόξενος τόπος. Ισως μόνο τη Ρηνιώ να δέχεται και μόνο αυτή να τον αντέχει. Το ψηλότερο φυτό είναι ο θάμνος, τίποτε άλλο. Τα παιδιά της ζουν στην Αυστραλία και στην Κάλυμνο και ο γιος της Γιώργος την επισκέπτεται, όποτε μπορεί από τις υποχρεώσεις του και όποτε το επιτρέπει ο καιρός», μας λέει η Τάνια Χατζηγεωργίου, που σπούδασε δημοσιογραφία στη Θεσσαλονίκη, σκηνοθεσία στο Λονδίνο και έκανε μεταπτυχιακό στην κοινωνική ανθρωπολογία, επίσης στο Λονδίνο.
Οι δυο γυναίκες έχουν ζήσει μέσα σε ακραίες καιρικές συνθήκες. Τον Ιανουάριο του 2015, όταν βρέθηκε εκεί για τα τελευταία γυρίσματα, φυσούσε πολύ και χιόνιζε ασταμάτητα. Σε συνδυασμό με την απεραντοσύνη της θάλασσας, η παραμονή στην Κίναρο είναι μια μοναδική εμπειρία.
«Δεν ζητάει τίποτα. Είναι ένας άνθρωπος απολύτως αυτάρκης. Αλλά θα μπορούσε η πολιτεία να τις φτιάξει μερικές στοιχειώδεις υποδομές. Γιατί είναι πολύ σημαντικό το ότι μένει εκεί και νιώθει ευτυχισμένη», δηλώνει η σκηνοθέτις, η οποία ομολογεί ότι ένιωσε «περίεργα», όταν έμαθε για την πτώση του ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού. Είχε περπατήσει και η ίδια στη θέση Πάπα, όπου κατέπεσε, είχαν κάνει γυρίσματα με τη Ρηνιώ. «Αυτή η εικόνα με τα συντρίμμια θα την πονάει πολύ», αναφέρει.
ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ ΕΘΝΟΣ