Ειδήσεις

Σενάρια ανασχηματισμού λόγω Σγουρίδη και Τόσκα

Σενάρια ανασχηματισμού πυροδότησε ήδη από το βράδυ της Τετάρτης η δρομολογούμενη απομάκρυνση του υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Παναγιώτη Σγουρίδη από την κυβέρνηση, έπειτα από τις δηλώσεις του με τις οποίες υπαινίχθηκε ότι ο Αλέξης Τσίπρας παραπλάνησε προεκλογικώς τους αγρότες. Οι πιθανότητες όμως εμφανίζονται αυξημένες από την Πέμπτη το μεσημέρι, έπειτα από την πρωτοφανή ανάκληση της απόφασης περί απομάκρυνσης του υποστράτηγου Μανώλη Σφακιανάκη από την θέση του επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Η απόφαση, που ανακλήθηκε έπειτα από παρέμβαση της ηγεσίας της κυβέρνησης, συνιστά ευθεία αποδοκιμασία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα.

Κατόπιν αυτών, με έναν αναπληρωτή υπουργό αποδοκιμαζόμενο, έναν υφυπουργό με παραίτηση σε εκκρεμότητα και τις σχέσεις Τσίπρα – Καμμένου να βρίσκονται σύμφωνα με πληροφορίες σε φάση «παγωμένη», ο ανασχηματισμός θεωρείται το πιθανότερο σενάριο των επόμενων ημερών.

Ηδη από το βράδυ της Τετάρτης, η ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου ότι ο κ. Τσίπρας θα ασχοληθεί με το θέμα Σγουρίδη «μόλις επιστρέψει από τις Βρυξέλλες», είχε ήδη εκληφθεί ως υπαινιγμός κατ’ αρχάς για αποδοχή της παραίτησης του υφυπουργού και εν συνεχεία ως θρυαλλίδα για αλυσιδωτές αντιδράσεις στο κυβερνητικό σχήμα.

Με βάση τις πληροφορίες που περιγράφουν την σχέση μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων ως εύθραυστη, μία πιθανολογούμενη απομάκρυνση του κ. Σγουρίδη, μπορεί κατά κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να λειτουργήσει ως η αρχή μίας καραμπόλας, που θα οδηγήσει σε ευρύτερες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα και σε έναν ανασχηματισμό. Κάτι τέτοιο, θα μπορούσε κατά τις ίδιες πηγές να λειτουργήσει και ως μία – σύντομη και επικοινωνιακού τύπου, έστω – διαφυγή από το αδιέξοδο στο οποίο περιέρχεται σταδιακά η κυβέρνηση, δεχόμενη πιέσεις σε όλα τα μέτωπα.

Με δεδομένο ότι οι σχέσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων δεν είναι όσο καλές θέλουν να δείχνουν οι επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων – καθώς σε μία σειρά από θέματα κινούνται σε αντίθετες κατευθύνσεις (δηλώσεις περί εκλογών, προαναγγελία κλεισίματος συνόρων κλπ.) – στις παρυφές της κυβέρνησης διατυπώνονται απόψεις και εκτιμήσεις για τις επόμενες κινήσεις του κ. Τσίπρα.

Σύμφωνα με αυτές, το ενδεχόμενο να αγνοηθεί η παρέμβαση Σγουρίδη είναι μικρό, καθώς θα δώσει ένα σήμα πλήρους αποσύνθεσης της όποιας κυβερνητικής συνοχής καθώς και απουσίας κάθε δυνατότητας άσκησης ελέγχου από το Μέγαρο Μαξίμου προς τους υπουργούς του.

Οι ίδιες πηγές όμως σημειώνουν ότι για την απομάκρυνση Σγουρίδη θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση του κ. Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο όσον αφορά την αναπλήρωσή του στο υπουργείο Υποδομών. Το πού μπορεί να καταλήξει μία τέτοια συνεννόηση, καθώς οι ΑΝΕΛ προφανώς και θα επιμείνουν στην αντικατάσταση του κ. Σγουρίδη από δικό τους στέλεχος, δεν είναι βέβαιο αυτή τη στιγμή.

Επιπλέον, μία αποδοχή της λογικής της «εσωτερικής αλλαγής» από τις τάξεις των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, πιθανολογείται ότι θα πυροδοτήσει αντιδράσεις από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία επιθυμούν απεμπλοκή του κόμματός τους από την σχέση με τους ΑΝΕΛ.

Υπό τις παρούσες συνθήκες και με την κοινωνική κατακραυγή να γιγαντώνεται σε βάρος των δύο κυβερνητικών εταίρων, η λύση του γρίφου από τον κ. Τσίπρα μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες δεν φαίνεται πως θα είναι εύκολη υπόθεση.

Αλέκος Παπαναστασίου

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου