Ειδήσεις

Οι διαδρομές των όπλων στην Ευρώπη

Οι Ευρωπαίοι «φορτώνουν» στην Ελλάδα τεράστια δικά τους λάθη και αμέλειες στον έλεγχο των τζιχαντιστών και άλλων ενόπλων στη Μέση Ανατολή. Στις ευρωπαϊκές υπηρεσίες υπάρχει μια «Βαβέλ» πληροφοριών και τεράστια σύγχυση ανάμεσα σε δέκα «φορείς έρευνας» που επιτρέπει σε εκατοντάδες ενόπλους να αγοράζουν όπλα, να μεθοδεύουν επιθέσεις και να κινούνται ανενόχλητοι σε ευρωπαϊκά κράτη. Στη συνέχεια φαίνεται να είναι «βολικό» να επιρρίπτουν τις ευθύνες για τον μη εντοπισμό τους στην Ελλάδα.

Περίεργες κινήσεις
Οι «μαύρες τρύπες» του ευρωπαϊκού συστήματος ασφαλείας φέρεται να προκύπτουν από την περαιτέρω ανάλυση περιπτώσεων, με πιο πρόσφατη τους τρεις ιρακινής καταγωγής Κούρδους με κινητή «γιάφκα», οι οποίοι αφού διέσχισαν σχεδόν όλη την Ευρώπη συνελήφθησαν στον Εβρο προ μιας εβδομάδας. Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. μιλούν για «μεγάλη υποκρισία ξένων αξιωματούχων που χάνουν δεκάδες τρομοκράτες, δεν ενημερώνουν κανέναν και στη συνέχεια μεταθέτουν ευθύνες και θεωρούν φταίχτη την Ελλάδα».

Είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε χρόνο αποστέλλονται περίπου πέντε-έξι σήματα στις αρχές ασφαλείας στον Εβρο για να «σταματήσουν» ύποπτους τζιχαντιστές με ευρωπαϊκά διαβατήρια, ενώ άλλα περίπου 60-70 αποστέλλονται για να τεθούν ορισμένοι ύποπτοι μόνο υπό παρακολούθηση και να συνεχίσουν την πορεία τους – όταν μάλιστα θεωρείται ότι μετακινούνται πολλαπλάσιοι…

Στην περίπτωση του βοσνιακής καταγωγής «Μάξιμου», από τα κύρια μέλη της Αλ Κάιντα, δεν έχουν ακόμη ζητήσει πληροφορίες για τη σύλληψή του και για τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί. Για τους τρεις Κούρδους διαπιστώθηκε ότι αγόρασαν δεκάδες όπλα με τιμολόγια από εταιρείες και οπλοπωλεία σε Γερμανία και Αυστρία και ουδείς ενημέρωσε οποιονδήποτε. Τα τελευταία 24ωρα γίνονται έρευνες σε σπίτια στη Βρετανία ύστερα από υποδείξεις ελληνικών αρχών. Θεωρείται όμως ότι είναι αργά. Και όλα αυτά, όπως λένε τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., σε χώρες που εμφανίζονται ως πρωτοστάτες στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη μελετάται η δημιουργία ενός «ευρωπαϊκού FBI» που θα αναλάβει τον έλεγχο των αράβων ενόπλων – κυρίως των τζιχαντιστών. Μοναδική λύση θεωρείται επίσης η οργάνωση μιας κεντρικής τράπεζας πληροφοριών που θα συγκεντρώνει στοιχεία για κινήσεις τζιχαντιστών που χάνονται σε διάφορους διαύλους ενημέρωσης, όπως η Interpol, η Εuropol, τα δίκτυα ανταλλαγής πληροφοριών των μυστικών υπηρεσιών, των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών, εκείνων για το οργανωμένο έγκλημα ή διάφορες άλλες ομάδες «εργασίας».
Ευθύνες

Τα στελέχη των ελληνικών διωκτικών υπηρεσιών εντοπίζουν αυτά τα κενά στο δίκτυο πληροφόρησης αλλά και στην προσπάθεια να αποτελέσει η ΕΛ.ΑΣ. «αποδιοπομπαίο τράγο», κυρίως στην υπόθεση του μακελειού στο Παρίσι τον περασμένο Νοέμβριο. Οπως λένε, «έναν χρόνο πριν είχαμε εντοπίσει με τη βοήθεια των βελγικών αρχών κατοικία υπόπτων τζιχαντιστών στο Παγκράτι και ύστερα άλλη μία στα Σεπόλια, όπου διέμενε, όπως αντιληφθήκαμε εκ των υστέρων, και ο οργανωτής της σφαγής Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ. Στείλαμε αυτά τα στοιχεία στο Βέλγιο, τους προτείναμε και την έκδοση ενός υπόπτου που διέμενε σε αυτά τα σπίτια. Εκείνοι όμως υποτίμησαν τα δεδομένα και αντελήφθησαν την αξία τους μετά το Παρίσι. Μας κατηγόρησαν ότι δεν εντοπίσαμε δύο από τους δράστες της επίθεσης στο Παρκ ντε Πρενς στις 3 Οκτωβρίου στη Λέρο, όταν εμφανίστηκαν με δυσδιάκριτα, πλαστά διαβατήρια – τότε που είχαμε καθημερινά περίπου 10.000 αφίξεις προσφύγων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνονται τώρα, διαπιστώνεται ότι ο Αμπαούντ είχε πάει δύο φορές από τη Συρία στη Γαλλία και στο Βέλγιο διασχίζοντας όλη την Ευρώπη. Υστερα είχε ξαναφύγει κάνοντας την ίδια ελεύθερη πανευρωπαϊκή πορεία».

Οπως συμπληρώνουν οι ίδιοι, «ίσως το εντυπωσιακότερο είναι ότι, ενώ την τελευταία διετία κατονομαζόταν από τζιχαντιστές ως ο Νο 1 εκπαιδευτής στη Ράκα της Συρίας και οργανωτής επιθέσεων αυτοκτονίας, πήγαινε και έμενε στις εξαδέλφες του και σε άλλους συγγενείς του στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Ουδείς παρακολουθούσε τους συγγενείς, ίσως από διακριτικότητα. Οπως έχουμε πληροφορηθεί, αν δεν υπήρχε μία γυναίκα αραβικής καταγωγής, φίλη μιας από τις εξαδέλφες του, που ήταν παρούσα σε αυτές τις συναντήσεις και ενημέρωσε τις αρχές, ακόμη ο Αμπαούντ θα ήταν άφαντος».

Ανέμελα ταξίδια
«Δείχνουν σε εγρήγορση, αλλά οι Αρχές είναι… αφασία»
Στις αρχές Νοεμβρίου συνελήφθησαν από την ΕΛ.ΑΣ. ο Μιρσάντ Μπεκτάσεβιτς ή «Μάξιμος» μαζί με ένα άτομο με καταγωγή από την Υεμένη. Και οι δύο είχαν σουηδικά διαβατήρια. Ο «Μάξιμος» είχε διαπιστωθεί ότι ήταν δραστήριο μέλος της Αλ Κάιντα, ότι οργάνωνε την «τεχνική υποστήριξή» της στο Διαδίκτυο, ότι σκόπευε να δημιουργήσει την «Αλ Κάιντα Βόρειας Ευρώπης», ότι το 2005 σχεδίαζε βομβιστικές επιθέσεις στη Βοσνία καθώς και ότι προ διετίας, έπειτα από πενταετή φυλάκιση, πολεμούσε στο πλευρό του ISIS στη Συρία.

Λίγες ημέρες πριν από τον εντοπισμό του στον Εβρο, είχε ξεκινήσει από τη Σουηδία για «βόλτα» στην Ευρώπη με προορισμό τη Συρία, χωρίς οι Αρχές της εν λόγω χώρας να ειδοποιήσουν κανέναν. Μάλιστα ο «Μάξιμος» και ο συνεργός του λίγες ώρες πριν από την αναχώρησή του είχαν καθίσει στο εδώλιο για κλοπή καυσίμων από φορτηγό, μια δίκη που είχαν καλύψει τα σουηδικά ΜΜΕ. Οταν είδαν ότι δεν προφυλακίστηκαν, αναχώρησαν ανενόχλητοι, πάλι για τη Συρία. Ελληνες αξιωματικοί αναφέρουν ότι σε Αρχές ευρωπαϊκών χωρών «δίνεται η εικόνα εγρήγορσης ενώ στην πράξη είναι αφασία».

Ιδιες διαπιστώσεις προκύπτου και από την έρευνα για τους τρεις Ιρακινούς κουρδικής καταγωγής με βρετανικά διαβατήρια. Οδηγούσαν ένα τροχόσπιτο και ένα όχημα με 22 όπλα, 230.000 σφαίρες και οκτώ διόπτρες. Από την έρευνα προέκυψε ότι οι τρεις είχαν προσεγγισθεί από Κούρδο γερμανικής καταγωγής. Με αμοιβή 3.000 ευρώ αλλά και δώρο τα οχήματα που θα χρησιμοποιούσαν από το Μόναχο τούς ζητήθηκε να μεταφέρουν τον οπλισμό στην Τουρκία.

Τα όπλα, όπως διαπιστώθηκε, είχαν αγορασθεί μαζικά ή τμηματικά από Γερμανία και Αυστρία από άτομα ιρακινής καταγωγής χωρίς κανείς να θεωρήσει οτιδήποτε περίεργο. Υστερα μέσω Μπάρι έφτασαν στη χώρα μας, όπου και εντοπίστηκαν μετά τις ανιχνευτικές κινήσεις τους για να περάσουν – αρχικά και μέσω Χίου – τους αστυνομικούς ελέγχους. Οι έλληνες αξιωματούχοι αναρωτιούνται «τι θα συνέβαινε και τι επικρίσεις θα δέχονταν αν η πορεία τους ήταν “αντίστροφη”»…

Το ΒΗΜΑ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου