Ειδήσεις

Εισφορές και σύνταξη α λα καρτ για τους αγρότες-H κυβερνητική πρόταση για ασφαλιστικό-φόρους

Τρεις επιλογές ετοιμάζεται να δώσει η κυβέρνηση στους αγρότες, για να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις. Τι προβλέπει για τις εισφορές και τη σύνταξη. Υπό την δαμόκλειο σπάθη των δανειστών οι κινήσεις. Στο τραπέζι και φορολογικές ελαφρύνσεις.

Εισφορές αλλά και σύνταξη α λα καρτ περιλαμβάνει η κυβερνητική πρόταση που αναμένεται να παρουσιαστεί στους αγρότες από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κατά τη σημερινή κρίσιμη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, με στόχο να αρθεί το αδιέξοδο και να ανοίξουν τα μπλόκα.

Στο υπουργείο Εργασίας έχουν ήδη επεξεργαστεί σενάρια για τρεις διαφορετικές ασφαλιστικές κατηγορίες για τους αγρότες, που θα οδηγούν όμως και σε διαφορετικές συντάξεις. Πρόκειται στην ουσία για τρεις διαφορετικές δυνατότητες επιλογής εισφορών, που οδηγούν όμως σε συντάξεις τριών ταχυτήτων, καθώς όσο χαμηλότερες είναι, τόσο μικρότερες συντάξεις θα λάβουν.

Βέβαια, η νέα βελτιωμένη πρόταση που θα κατατεθεί προς τους εκπροσώπους των αγροτών κατά τη σημερινή συνάντηση πρέπει αφενός να ικανοποιεί κάποια από τα αιτήματα των αγροτών, αφετέρου να μην οδηγεί σε ανατροπή των οικονομικών δεδομένων του νέου ασφαλιστικού, καθώς εκτός από το εσωτερικό μέτωπο υπάρχει και το μέτωπο με τους πιστωτές, οι οποίοι εμφανίζονται με ιδιαίτερα σκληρές απαιτήσεις.

Έτσι, κι ενώ κατά τις προηγούμενες ημέρες είχε πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων η πιθανότητα μία από τις τρεις ασφαλιστικές κατηγορίες που θα μπορούν να επιλέξουν οι αγρότες να είναι 10% (με αντίστοιχες μειώσεις στις συντάξεις), τελικά φαίνεται πως τα νούμερα δεν βγαίνουν και η πρώτη κατηγορία αναμένεται να αφορά εισφορές για κύρια σύνταξη της τάξης του 12%. Η δεύτερη θα οριστεί στο 15% του φορολογητέου εισοδήματος, με αντίστοιχη μείωση της Εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης.

Η τρίτη, που αυξάνει τις εισφορές στο 20%, θα έχει μεταβατική περίοδο όχι έως το 2019 αλλά το 2021, προκειμένου η μετάβαση να γίνει ομαλότερα, για αυτούς που θα επιλέξουν Εθνική Σύνταξη 384 ευρώ και αντίστοιχη ανταποδοτική.

Δεν αποκλείεται μάλιστα, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, η κυβέρνηση να ξεκινήσει με εισφορές 14%, 17% και 20% επί του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος από την αγροτική δραστηριότητα.

Δεδομένο θεωρείται πάντως ότι όσοι επιλέξουν να πληρώνουν εισφορά στο 12% (ή 14%) του εισοδήματός τους, θα δικαιούνται τα 12/20 (ή 14/20) της Εθνικής Σύνταξης, δηλαδή 230 (ή 268,8 αντίστοιχα) ευρώ, ενώ θα έχουν ανάλογη μείωση και στο ανταποδοτικό τμήμα.

Όσοι επιλέξουν να πληρώνουν εισφορές στο 14% (ή εναλλακτικά 17%) θα λάβουν 15/20 (ή 17/20) της Εθνικής Σύνταξης, δηλαδή 288 (ή 326,4) ευρώ συν το ανταποδοτικό, ενώ όσοι αγρότες επιλέξουν το 20%, θα δικαιούνται ολόκληρη την Εθνική, δηλαδή 384 ευρώ συν το ανταποδοτικό.

Τέλος, θα υπάρχει πρόβλεψη για τους αγρότες που αν και επέλεξαν να πληρώνουν μειωμένες εισφορές, θα θελήσουν να λάβουν τελικά ολόκληρη την Εθνική Σύνταξη, μέσω εξαγοράς καθώς και δυνατότητα αλλαγής ασφαλιστικής κλάσης, ώστε να λάβουν υψηλότερη σύνταξη.

Μπαλαντέρ στην κυβερνητική πρόταση θεωρείται ο ΟΓΑ και η πιθανότητα αυτονομίας του, παρότι στην κυβέρνηση δεν υπάρχει ενιαία θέση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται στην τελική κυβερνητική πρόταση να υπάρχουν και κάποιες φορολογικές ελαφρύνσεις, κυρίως για όσους αγρότες δηλώνουν πολύ χαμηλά εισοδήματα. Καθώς βέβαια και τα περιθώρια παρεκτροπής από τους στόχους των φορολογικών εσόδων είναι ανύπαρκτα, όσο μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές για τους αγρότες που δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα, τόσο θα αυξάνονται για αυτούς με τα πολύ υψηλά. Κεντρικό ρόλο στο κυβερνητικό πακέτο παίζει επίσης ο νέος ορισμός του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη, που θα έχει ευνοϊκότερη μεταχείριση σε πολλά επίπεδα από τους ετεροεπαγγελματίες, το μητρώο αγροτών και η κάρτα αγρότη.

Με βάση τα τώρα ισχύοντα (Μνημόνιο), η κυβέρνηση καλείται να αυξήσει τον συντελεστή φορολόγησης των κερδών των αγροτών σε ορίζοντα 2ετίας από το 13% στο 20% και στη συνέχεια στο 26%. Το προηγούμενο διάστημα ζημώνονταν ιδέες για παροχή μεγαλύτερου μεταβατικού διαστήματος αύξησης των φορολογικών βαρών για τους αγρότες, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο φετινός προϋπολογισμός προβλέπει έξτρα έσοδα 32 εκατ. ευρώ από την αύξηση των φόρων. Παράλληλα, όμως, προβλέπει και 79 εκατ. ευρώ από την αύξηση της προκαταβολής φόρου για τους αγρότες, έναντι 36 εκατ. ευρώ το 2015.

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται, επίσης, να δώσει τη δυνατότητα στην αγρότισσα και στα άλλα μέλη της αγροτικής οικογένειας που απασχολούνται στην ίδια εκμετάλλευση να ασφαλίζονται με εργόσημο κι όχι με βάση το κατώτατο ασφαλιστέο εισόδημα, ενώ το ίδιο θα προβλεφθεί και για τους αλλοδαπούς αγρεργάτες χωρίς χαρτιά.

euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου