Στη σκληρή γραμμή κατά της Ελλάδας για το προσφυγικό επιμένει η Αυστρία, ενόψει της διάσκεψης με τους υπουργούς Εσωτερικών και Εξωτερικών των Δυτικών Βαλκανίων. Η Σερβία, ωστόσο, διαχωρίζει τη θέση της, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση στο προσφυγικό χωρίς την Ελλάδα.
Μιλώντας στην έναρξη της συνεδρίασης ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, συνέχισε τις φραστικές επιθέσεις κατά της Ελλάδας. Απορρίπτοντας τις αντιδράσεις της Ελλάδας στη μη πρόσκλησή της στη Διάσκεψη, που εκφράστηκαν μάλιστα τόσο με διάβημα διαμαρτυρίας όσο και με έντονη κριτική από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, ο Κουρτς διατεινόταν, με μεγάλη δόση ειρωνείας, πως «δεν πιστεύω ότι στην Ευρώπη μας λείπουν κοινές εκδηλώσεις, αλλά λείπει η βούληση να περιορίσουμε σαφώς την προσφυγική ροή».
Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, «η ελληνική πλευρά δεν έχει δείξει έως τώρα προθυμία για μείωση της προσφυγικής ροής, αλλά ενδιαφερόταν μόνον για την κατά το δυνατό γρήγορη παραπέρα μεταφορά των προσφύγων».
Όπως τόνισε ο επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας, η Αυστρία συνεχίζει να έχει ως στόχο μία ευρωπαϊκή λύση, ωστόσο, κατά την άποψή του, δεν διαγράφεται στον ορίζοντα μία τέτοια κοινή ευρωπαϊκή λύση και ως εκ τούτου η χώρα του υποστηρίζει μία λύση σε εθνικό επίπεδο, την οποία θέλει να συντονίσει σε περιφερειακό επίπεδο με τις εμπλεκόμενες χώρες.
«Δεν υπάρχει ευρωπαϊκή λύση»
Σε δηλώσεις της πριν από την έναρξη της διάσκεψης, η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, προερχόμενη από το συγκυβερνών συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα Γιοχάνα Μικλ Λάιτνερ διαμήνυσε πως η εν λόγω διαδικασία αποσκοπεί στο να ασκήσει πιέσεις προς την Ελλάδα.
Η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, υποδεχόμενη τον Σέρβο ομόλογό της, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο του σερβικού πρακτορείου ειδήσεων Tanjug ότι «η άποψη της κοινής ευρωπαϊκής λύσης βρίσκεται για την ώρα σε αδιέξοδο και απαιτείται η λήψη μέτρων σε εθνικό επίπεδο».
«Απαιτείται, επίσης, μία συμμαχία με τις βαλκανικές χώρες για να ασκηθούν πιέσεις στην Ελλάδα ώστε να επιβάλλει, επιτέλους, την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε χαρακτηριστικά.
Αξίζει να σημειωθεί πως δηλώσεις της, ειδικά στο κομμάτι της λήψης μέτρων σε εθνικό επίπεδο αποτελούν ευθεία αμφισβήτηση των συμφωνηθέντων της Συνόδου Κορυφής της περασμένης Πέμπτης και Παρασκευής. Στα συμπεράσματα γινόταν λόγος για ευρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό, ενώ ο πρωθυπουργός είχε αποσπάσει την προφορική δέσμευση των συναδέλφων του ώστε να μην προχωρήσουν σε μονομερές κλείσιμο των συνόρων μέχρι τη Σύνοδο ΕΕ – Τουρκίας στις 7 Μαρτίου.
Αντίθετη ωστόσο άποψη εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Νέμποϊσα Στεφάνοβιτς, ο οποίος σε δηλώσεις του πριν από τη συνεδρίαση επεσήμανε ότι το προσφυγικό δεν θα μπορεί να λυθεί χωρίς την Ελλάδα.
Ο κ. Στεφάνοβιτς εκτίμησε ότι το κλείσιμο των συνόρων από την πλευρά της ΠΓΔΜ θα προκαλέσει μεγάλη πίεση στην Ελλάδα. «Ως άνθρωπος που ζει σ’ αυτό το μέρος του κόσμου υποστηρίζω ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να αφεθεί μόνη της. Χωρίς τη συμμετοχή της Ελλάδας είναι αδύνατο να υπάρξει κοινή λύση» επισήμανε ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, προσερχόμενος στη διάσκεψη για το προσφυγικό. Υπογράμμισε δε, ότι «οι παρεξηγήσεις θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, εάν είχαν κληθεί και εκπρόσωποι της Ελλάδας στη σημερινή διάσκεψη».