Ειδήσεις

Προηγείται η ΝΔ σε δύο δημοσκοπήσεις-Απαισιόδοξοι οι πολίτες στέλνουν μηνύματα…

Νέα δημοσκόπηση – μήνυμα σε όλα τα κόμματα δείχνει ότι η ψαλίδα μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ μεγαλώνει. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Metron Analysis για τα Παραπολιτικά, η ΝΔ περνά μπροστά στην πρόθεση ψήφου (23,7% έναντι 19,4 του ΣΥΡΙΖΑ) και στην παράσταση νίκης (59% έναντι 25% του κυβερνώντος κόμματος), δηλαδή διαφορά 4, μονάδων.

Αναλυτικά στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ παίρνει κεφάλι με 23,7% και ακολουθούν ΣΥΡΙΖΑ με 19,4%, Χρυσή Αυγή 5,1%, ΚΚΕ 4,7%, Δημοκρατική Συμπαράταξη 4,2%, Ένωση Κεντρώων 3,7% ,ενώ ποσοστά κάτω από το όριο εισόδου στην Βουλή έχουν το ΠΟΤΑΜΙ με 2,2% και οι ΑΝΕΛ με 2,3%.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ενισχύσει σημαντικά την εικόνα του, καθώς είναι ο μόνος με θετικό ισοζύγιο (έστω και οριακά) θετικών γνωμών ενώ πέρασε μπροστά και στο ερώτημα ποιος είναι ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός, με 22% έναντι 19% του Αλέξη Τσίπρα. Τον Ιανουάριο η εικόνα ήταν Τσίπρας 22% και Μητσοτάκης 20%.

Απαισιόδοξοι είναι οι περισσότεροι Ελληνες. Το 85% δηλώνει ότι πάμε σε λάθος κατεύθυνση, το 63% υποστηρίζει ότι είναι σε χειρότερη θέση σε σχέση με έναν χρόνο πριν, το 78,3% κρίνει αρνητικά το έργο της κυβέρνησης και το 70,8% αξιολογεί αρνητικά τον τρόπο με τον οποίο ασκεί τα καθήκοντά του ο πρωθυπουργός.

Ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης βρίσκεται στο μείον 76% με το 88,4% να αξιολογεί αρνητικά την οικονομία και το 72,6% να κάνει αρνητικές εκτιμήσεις για το μέλλον.

Οι πολίτες δηλώνουν ξεκάθρα πως η χώρα κινείται σε κάθος κατεύθυνση και σε ποσοστό 64,7% ζητούν κυβέρνηση συνεργασίας με στόχο να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ (73,2% έναντι 22,4% που προτιμούν την επιστροφή στη δραχμή).

Οι πολίτες είναι πλήρως απογοητευμένοι από τη στάση της ΕΕ στο προσφυγικό (91,4%), κρίνουν αρνητικά τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης (59,4%), συμφωνούν με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ (54,9%) και ανησυχούν για την παραμονή μας στη ζώνη του Σένγκεν (66,7%)

Σε ότι αφορά στα αγροτικά μπλόκα το 58,3% δηλώνει αντίθετο με τη συγκεκριμένη μορφή κινητοποίησης. Αξιοσημείωτο, πάντως, είναι το γεγονός ότι συμφωνεί το 52% των νέων από 18 έως 34 ετών και διαφωνεί το 70% των πολιτών που ανήκουν στην κατηγορία 55- 64 ετών.

Η δημοσκόπηση περιλαμβάνει και μία σειρά ερωτημάτων για το Ποτάμι το οποίο πραγματοποιεί αυτό το Σαββατοκύριακο το πρώτο του συνέδριο. Το 62,8% των ψηφοφόρων ζητά συνεργασίες, με το 44% να προτιμά τη ΝΔ, το 36% τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το 30% τον ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ. αυθόρμητες πολλαπλές αναφορές).

ΠΑΜΑΚ: 6,5 μoνάδες μπροστά η ΝΔ στην πρόθεση ψήφου

Με 6,5 ποσοστιαίες μονάδες προηγείται η Νέα Δημοκρατία του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για λογαριασμό του ΣΚΑΪ.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έρχεται πρώτο με 24% ενώ ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 17,5%. Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται η Χρυσή Αυγή με 6% , τέταρτο το ΚΚΕ με 5,5% ενώ εκτός «δημοσκοπικής Βουλής» μένουν το Ποτάμι και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες που συγκεντρώνουν 2 και 2,5 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα.

Παρόλο που Ένωση Κεντρώων και Δημοκρατική Συμπαράσταση ισοψηφούν στην πέμπτη θέση με 4,5%, πρώτος σε δημοτικότητα πολιτικός ηγέτης προκρίνεται ο Βασίλης Λεβέντης, με το 27% των ερωτηθέντων να έχει θετική ή πολύ θετική άποψη για αυτόν. Ακολουθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 25,5% ενώ ο Αλέξης Τσίπρας έρχεται τρίτος στις προτιμήσεις των ερωτηθέντων, συγκεντρώνοντας 23%.

Δυσαρεστημένη από τις επιδόσεις της κυβέρνησης φαίνεται πως είναι όχι μόνο η πλειοψηφία των ερωτηθέντων κατά 87% αλλά ακόμα και η ίδια η εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 74%.

Εξίσου απαισιόδοξη παρουσιάζεται η κοινή γνώμη και ως προς την οικονομική προοπτική της χώρας, με το 80,5% να μην πιστεύει πως η κυβέρνηση θα καταφέρει να βγάλει την Ελλάδα από το μνημόνιο μέχρι το τέλος της τετραετίας.

parapolitika,gr.skai.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου