Γράφει ο
Μοράρης Κ. Εμμανουήλ
Η Τσικνοπέμπτη, είναι μία γιορτή της Ορθοδοξίας που δίνει την ευκαιρία στα νοικοκυριά να καταναλώσουν με εορταστικό τρόπο ό, τι κόκκινο κρέας τους έχει απομείνει πριν από τη νηστεία της Σαρακοστής.
Η λέξη “τσικνοπέμπτη” προέρχεται από την λέξη “τσίκνα” (η μυρωδιά του ψημένου κρέατος) και από την λέξη “Πέμπτη”. Γιορτάζεται άλλωστε την Πέμπτη, 11 ημέρες πριν την Καθαρά Δευτέρα. Είναι μια μέρα διασκέδασης και ετοιμασίας για την μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής πριν από το Πάσχα.
Αν λοιπόν αγαπάτε περισσότερο τον εαυτό σας και την υγεία σας από τα παϊδάκια και αν έχετε αποφασίσει να “συνδυάσετε” τη Διατροφή με την Τσικνοπέμπτη θα πρέπει να θυμάστε:
Καλύτερο διατροφικά είναι όποιο κρέας έχει λιγότερο λίπος. Ωστόσο οι φίλοι των ψητών, πρέπει να γνωρίζουν πως όσο λιγότερο λίπος έχει το κρέας τόσο δυσκολότερα ψήνεται στα κάρβουνα.
Υπάρχουν επιλογές και τρόποι για να τσικνίσει κάποιος όπως προστάζει το έθιμο της ημέρας και να έχει στο πιάτο του μια καλοψημένη μερίδα κρέας που δεν θα τον επιβαρύνει θερμιδικά και διατροφικά. Μια λύση, είναι να παραγγείλει- σε περίπτωση που θα φάει έξω- ή να ψήσει παϊδάκια κοτόπουλου. Έτσι, μπορεί στη συνέχεια να αφαιρέσει την πέτσα, όπου βρίσκεται το λίπος και με αυτό τον τρόπο θα καταναλώσει λιγότερα λιπαρά. Μία ακόμη λύση, είναι να επιλέξει κάποιος μια χοιρινή μπριζόλα αντί για αρνίσια παϊδάκια που έχουν περισσότερο λίπος. Γενικώς, οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν πως τα κρέατα σούβλας όπως το αρνί ή το κοκορέτσι έχουν αρκετά λιπαρά. Η καλύτερη επιλογή πάντως για όσους δεν θα διασκεδάσουν έξω αλλά στο σπίτι τους είναι να αγοράσουν κρέας που δεν θα έχει πάρα πολύ λίπος.
Όσον αφορά το πιο λιπαρό κρέας, μπορούμε να το καταναλώσουμε αρκεί να φροντίσουμε να αφαιρέσουμε το ορατό λίπος.
Κρέας με ψητά λαχανικά
Η αλήθεια είναι πως είναι δύσκολο να αντισταθούμε στα νόστιμα ορεκτικά που βρίσκονται στο τραπέζι της Τσικνοπέμπτης. Επειδή όμως είναι και αρκετά θερμιδογόνα, καλό είναι να περιορίσουμε τις ποσότητες. Παρότι λοιπόν το τζατζίκι έχει βασικό συστατικό του το ωφέλιμο γιαούρτι, περιέχει όμως και αρκετό λάδι. Καλό θα είναι να αποφύγουμε τα τηγανητά-πατάτες, μελιτζάνες, κολοκυθάκια- και να τα αντικαταστήσουμε με ψητά λαχανικά.
Ο συνδυασμός ‘τυρί με κρέας’ δεν συνιστάται, γι΄ αυτό φάτε μικρότερη ποσότητα ή επιλέξτε τυρί χαμηλών λιπαρών. Ιδανικά, πριν σερβιριστούμε, μπορούμε να φάμε λίγη σαλάτα για ορεκτικό. Αυτό θα μας βοηθήσει να νιώσουμε πιο εύκολα χορτάτοι και έτσι να είμαστε συγκρατημένοι όταν έρθει η ώρα του ψητού.
Μπριζόλα αντί για παϊδάκια
Μια ψητή χοιρινή μπριζόλα επιβαρύνει λιγότερο τον οργανισμό από ό, τι τα αρνίσια παϊδάκια, τα οποία φορτώνουν τον οργανισμό με θερμίδες.
Περιορισμένο αλκοόλ
Το άφθονο κρασί που συνήθως συνοδεύει τα κρεατικά στο τραπέζι της Τσικνοπέμπτης δεν είναι η καλύτερη επιλογή για όσους δεν θέλουν να επιβαρύνουν τον οργανισμό τους με επιπλέον θερμίδες. Τα λιπαρά του κρέατος και το κρασί δημιουργούν έναν εκρηκτικό συνδυασμό θερμίδων! Καλό είναι λοιπόν να περιοριστείτε σε ένα ποτηράκι.
ΓΕΝΙΚΑ
• Το καλύτερο διατροφικά είναι όποιο κρέας έχει λιγότερο λίπος
• Τα παϊδάκια κοτόπουλου ή η χοιρινή μπριζόλα έχουν λιγότερα λιπαρά από τα γνωστά μας αρνίσια παϊδάκια. Τα κρέατα σούβλας όπως το αρνί ή το κοκορέτσι έχουν δυστυχώς αρκετά λιπαρά
• Προσοχή στα νόστιμα και θερμιδογόνα ορεκτικά, αν τα καταναλώσετε με μέτρο, το όφελος θα είναι μεγάλο!
• Τα ψητά λαχανικά είναι πολύ καλύτερη επιλογή απο τα τηγανητά
• Μη ξεχάσετε τις σαλάτες! Φάμε λίγη σαλάτα για ορεκτικό για να σας βοηθήσει να νιώσετε πιο εύκολα χορτάτοι και έτσι να είστε συγκρατημένοι όταν έρθει η ώρα του ψητού!
• Μη το παρακάνετε στο αλκοόλ, καθώς το άφθονο κρασί που συνοδεύει τα κρεατικά στο τραπέζι της Τσικνοπέμπτης δεν είναι και η καλύτερη επιλογή
ΜΑΡΙΝΑΡΕΤΕ ΤΑ ΚΡΕΑΤΑ, ΑΝΑΨΤΕ ΤΑ ΚΑΡΒΟΥΝΑ ΚΑΙ ΙΔΟΥ ΤΟ ΠΙΟ ΚΛΑΣΙΚΟ ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΟ ΠΙΑΤΟ!
Υλικά
• 4 φιλέτα από στήθος κοτόπουλου ή κρέας χωρίς λίπος
• χοντρό αλάτι και πιπέρι
• ελάχιστη σκόνη τσίλι
• 3 λιωμένες σκελίδες σκόρδο
• 2κ.σ. θρυμματισμένα φυλλαράκια δεντρολίβανου
• 1κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
• 1/4φλ. χυμό λεμονιού
• 1/4φλ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Βρέχουμε ελαφρώς κάθε φιλέτο ή το κρέας και το τοποθετούμε πάνω σε ξύλο κοπής, ανάμεσα σε δύο μεγάλα κομμάτια διαφανούς μεμβράνης. Τα χτυπάμε με το ειδικό σφυράκι, μέχρι να πλατύνουν και να λεπτύνουν αρκετά. Τοποθετούμε τα φιλέτα σε ένα ταψάκι. Τα ραντίζουμε με το ελαιόλαδο και το χυμό λεμονιού και τα πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και τη σκόνη τσίλι, και από τις δύο πλευρές. Τέλος, τα πασπαλίζουμε με το σκόρδο, το δεντρολίβανο και το μαϊντανό, καλύπτοντας και τις δύο πλευρές. Σκεπάζουμε το ταψάκι και το τοποθετούμε στο ψυγείο για 20 λεπτά, για να μαριναριστεί ο κοτόπουλο. Ετοιμάζουμε καυτή θράκα και ψήνουμε τα φιλέτα για 2 λεπτά από κάθε πλευρά, γυρίζοντάς τα προσεκτικά με σπάτουλα. Τα σερβίρουμε αμέσως, ραντίζοντάς τα ελαφρά με ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού.
ΚΑΛΟ ΤΣΙΚΝΙΣΜΑ