Στη διαβεβαίωση ότι οι χώροι που προετοιμάζονται για την παραμονή των προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας είναι χώροι έκτακτης ανάγκης και όχι κανονικοί χώροι φιλοξενίας, προχώρησε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας μιλώντας στο Mega.
Όπως τόνισε, έχει δημιουργηθεί σχέδιο έκτακτης ανάγκης το οποίο δυστυχώς πρέπει να εφαρμοστεί και έχει ενημερωθεί σχετικά η ΕΕ. «Έχουμε σχέδιο έκτακτης ανάγκης το οποίο πλέον πρέπει να υλοποιηθεί. Ελπίζουμε ότι η ΕΕ θα κινηθεί πιο γρήγορα», δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός.
Αναφερόμενος σε δημοσίευμα του Spiegel για πιθανότητα κήρυξης της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ο ίδιος σημείωσε ότι υπάρχει η δυνατότητα να τεθεί σε έκτακτη ανάγκη λ.χ. η νότια Αττική, λέγοντας ότι αυτό δεν εξετάζεται μεν ως ενδεχόμενο, ωστόσο μέσα στα πλαίσια της Πολιτικής Προστασίας πάντα υπάρχει.
Κάνοντας λόγο για ενιαίο σχέδιο, ο κ. Μουζάλας υπογράμμισε ότι υπολογίζεται, βάσει των μελετών που υπάρχουν για αυτές τις περιπτώσεις, ότι θα εγκλωβιστούν 50.000 – 70.000 άνθρωποι στη χώρα, μέσα στον επόμενο μήνα. «Σήμερα είμαστε στις 22.000 εγκλωβισμένων ανθρώπων στη χώρα μας. Φτιάχνουμε χώρους έκτακτης ανάγκης -ούτε καν φιλοξενίας- με σκηνές σε γήπεδα κλπ« είπε.
Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής σημείωσε πάντως ότι μεγάλος αριθμός ανθρώπων θα αποχωρήσει μέσω του προγράμματος οικειοθελούς επιστροφής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. Εκτίμησε επίσης ότι με την εφαρμογή του σχεδίου του ΝΑΤΟ ότι δεν θα διέρχονται 5.000 πρόσφυγες την ημέρα από την Τουρκία, και έτσι θα περιοριστούν οι ροές στο 70%.
Ο ίδιος διέψευσε σενάρια που τον ήθελαν προ παραίτησης, σημειώνοντας πως την ώρα της φημολογούμενης αυτής παραίτησης του, ήταν σε σκάφος της ακτοφυλακής με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.
Ενεργοποίηση του «plan B»
Ήδη η κυβέρνηση παίρνει όλα τα μέτρα σαν να έχουν κλείσει οριστικά τα σύνορα, ενεργοποιώντας το «plan B», επισήμανε ο κ. Μουζάλας και στη διάρκεια συγκέντρωσης στο δημαρχείο Χαϊδαρίου.
«Έχει υποβληθεί από την Ελλάδα στην ΕΕ σχέδιο έκτακτης ανάγκης, όπου η Ελλάδα ζητάει 450 εκατομμύρια ευρώ για είδη και προσλήψεις εκτός μνημονίου, ώστε να εξυπηρετηθούν οι πρόχειροι καταυλισμοί των προσφύγων που αναμένεται να εγκλωβιστούν στη χώρα μας», ανέφερε.
Εξήγησε πως «στερηθήκαμε 20 ημέρες προετοιμασίας, εξαιτίας του αιφνίδιου κλεισίματος των συνόρων. Το βλέπαμε πως θα έρθει, όμως υπήρχε η συμφωνία να παραμείνει το status quo της Ειδομένης, αυτής της άτυπης τρύπας στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, ως την επόμενη συνδιάσκεψη στις 7 Μάρτη.
Η συμφωνία αθετήθηκε, όταν πέντε αρχηγοί της αστυνομίας (Αυστρίας, Σερβίας, Κροατίας, Σλοβενίας και ΠΓΔΜ) την ανέτρεψαν» είπε.
Προσέθεσε πως σε δεκαπέντε ημέρες προβλέπει πως θα μπει μια τάξη στη φιλοξενία των προσφύγων (φαγητό-μπάνιο-στέγη), οι μετανάστες που δεν δικαιούνται άσυλο θα συνεχίζουν να επιστρέφονται και η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί.
Παράλληλα, ανέφερε πως ακόμα υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις στην παροχή βοήθειας από την Ευρώπη, όταν από τα 1.700 άτομα της Frontex που είχε ζητήσει η Ελλάδα, έχουν έρθει 700 και από τα 26 σκάφη, τα 8.
in.gr