Είναι πλέον ορατή η πιθανότητα η Ευρωπαϊκή Ένωση να καταρρεύσει μέσα στις επόμενες 10 ημέρες με αφορμή το προσφυγικό και το κλείσιμο των συνόρων, υποστηρίζει σε άρθρο του στους Finacial Times, ο Βόλφγκανγκ Μουνχάου.
Όπως υπογραμμίζει την ερχόμενη εβδομάδα οι ηγέτες της ΕΕ έχουν προγραμματίσει μια νέα σύνοδο στις Βρυξέλες με την παρουσία και του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου σε μια προσπάθεια να ασκηθεί πίεση στην Άγκυρα ώστε να κάνει αυτό που απέτυχε η Ελλάδα.
Να προστατέψει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και να σταματήσει τις προσφυγικές ροές προς την βόρεια Ευρώπη.
Ωστόσο, όπως υποστηρίζει ο αρθρογράφος υπάρχει πλούσιο διπλωματικό παρασκήνιο μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας με το Βερολίνο να μην είναι σε καλή διάθεση.
Το άρθρο σχολιάζει τη στάση της Αυστρίας, Ουγγαρίας και άλλων χωρών να υψώσουν φράκτες για την προστασία των εθνικών τους συνόρων με αποτέλεσμα να έχει κλείσει η Οδός των Δυτικών Βαλκανίων κατά μήκος της οποίας οι μετανάστες έφταναν στη Γερμανία.
«Τώρα οι πρόσφυγες βρίσκονται παγιδευμένοι στην Ελλάδα. Μερικοί θα μπορούσαν να φύγουν για την Ιταλία με πλοίο.
Όσο όμως χιλιάδες άνθρωποι που επιβίωσαν από τα σαπιοκάραβα των δουλεμπόρων φτάνουν σε κράτη όπως Σλοβενία, ακόμη και η Ελβετία και η Γαλλία θα κλείσουν τα σύνορά τους.
Και τότε το Συμβούλιο της Ευρώπης παύει να είναι λειτουργικό και αποτελεσματικό» υποστηρίζει ο αρθρογράφος.
Η προσφυγική κρίση είναι πλέον εκτός ελέγχου και θα μπορούσε να επηρεάσει ακόμη και το βρετανικό δημοψήφισμα.
Στην περίπτωση αυτή η ΕΕ θα βρισκόταν αντιμέτωπη με δύο σημαντικές κρίσεις την εποχή μάλιστα που το Brexit θα μπορούσε να την καταστρέψει ολοκληρωτικά.
«Η ΕΕ είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει μία από τις πιο δύσκολες στιγμές της ιστορίας της. Τα κράτη μέλη έχουν χάσει τη θέληση να βρουν κοινές λύσεις για τα προβλήματα της ΕΕ, αλλά όχι για τα δικά τους.
Ο πληθυσμός της ΕΕ είναι πάνω από 500 εκατομμύρια και θα μπορούσε εύκολα να απορροφήσει 1 εκ πρόσφυγες το χρόνο. Κανένα κράτος μέλος δεν μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο μόνο του, ακόμη και αν πρόκειται για τη Γερμανία. Η τάση προς τις εθνικές λύσεις γίνεται ακόμη πιο έντονη στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη με την Αυστρία να στήνει τα δικά της τείχη ακόμη και σε Διασκέψεις στα Βαλκάνια.
Η Μέρκελ πρέπει να αναλάβει μεγάλο μέρος της ευθύνης ώστε να επικρατήσει η πολιτική των ανοικτών συνόρων διαφορετικά η ΕΕ βρίσκεται αντιμέτωπη με 4 σοβαρά ενδεχόμενα διάλυσης.
-Την μερική αναστολή ακόμη και κατάργηση της συνθήκης Σέγκεν η οποία θα μπορούσε να δημιουργήσει ενα σκληρό πυρήνα μεταξύ Γερμανίας, Γαλλίας και Μπενελούξ αφήνοντας εκτός ακόμη και την Ιταλία.
– Τον κίνδυνο διάλυσης του ευρώ με την έξοδο από αυτό χωρών όπως η Ελλάδα.
– Τον διχασμό μεταξύ των χωρών της ανατολικής και δυτικής Ευρώπης αφήνοντας εκτός τους εθνικιστές όπως ο Ούγγρος πρόεδρος Ορμπάν.
– Και φυσικά το Brexit.
Το γεγονός ότι η προσφυγική κρίση λαμβάνει χώρα σε μια εποχή που Γερμανία και Γαλλία δεν διανύουν τις καλύτερες διπλωματικές του σχέσεις κάνει ακόμη μεγαλύτερο διάλυσης της ΕΕ μετά από 60 χρόνια.
«Δεν θα πρόκειται για πραγματική διάλυση καθώς κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά δύσκολο, όμως η υπάρχουσα μορφή της ΕΕ θα είναι λιγότερο αποτελεσματική» καταλήγει ο Βόλφγκανγκ Μουνχάου.
ΑΠΕ-ΜΠΕ