Το κολέγιο των επιτρόπων αναμένεται να εγκρίνει σήμερα 700 εκατ. ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η ανακοίνωση που ετοιμαζόταν χθες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναφερόταν συγκεκριμένα στην Ελλάδα, ωστόσο δεν είναι μυστικό ότι το μεγαλύτερο ποσό των 700 εκατ. αναμένεται να χρησιμοποιηθεί εντός των ελληνικών συνόρων, καθώς χιλιάδες μετανάστες αναμένεται να παραμείνουν εγκλωβισμένοι στο έδαφος της χώρας το επόμενο χρονικό διάστημα.
Σύμφωνα με πολύ καλά ενημερωμένο Ευρωπαίο αξιωματούχο, τα χρήματα αυτά θα διατεθούν σε μη κυβερνητικές οργανώσεις και όχι στην ελληνική κυβέρνηση. Από τα 700 εκατ. ευρώ, τα 300 εκατ. θα διατεθούν φέτος και τα επόμενα 400 θα μοιραστούν ανάμεσα στο 2017 και 2018, ενώ η βοήθεια προς τους πρόσφυγες θα λάβει τη μορφή μετρητών και κουπονιών. Για την έγκριση της χρηματοδότησης απαιτείται και το «πράσινο» φως τόσο από το Συμβούλιο υπουργών όσο και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κάτι που αναμένεται να γίνει με τη διαδικασία του επείγοντος. Ο μηχανισμός μπορεί να είναι έτοιμος το αργότερο μέσα σε δύο μήνες.
Ο τρόπος αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης δεν θα περιγράφεται στην ανακοίνωση, όμως αυτό που γίνεται πλέον σαφές είναι ότι οι μέθοδοι που θα ακολουθηθούν είναι αυτές που χρησιμοποιούνται σε παρόμοιες περιπτώσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε Αφρική και Ασία, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ της «Κ» την περασμένη Κυριακή. Αλλωστε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει χρειαστεί από την ίδρυσή της να αντιμετωπίσει ανθρωπιστική κρίση εντός των συνόρων της· αυτή θα είναι η πρώτη φορά.
Εως σήμερα η συμβολή της Ε.Ε. σε ανθρωπιστικές κρίσεις έχει να κάνει περισσότερο με διάθεση πόρων ή προσωπικού για επιχειρήσεις αντιμετώπισης κυρίως φυσικών καταστροφών, όπως π.χ. σεισμών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει παίξει κυρίως ρόλο στον συντονισμό της βοήθειας που μπορεί να στέλνει το ένα κράτος-μέλος στο άλλο. Ομως τα σχέδια που ετοιμάζονται να χρησιμοποιηθούν στην Ελλάδα αρχικά και στη συνέχεια ίσως και σε άλλα κράτη-μέλη είναι βασισμένα σε εμπειρίες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Συγκεκριμένα, τα σχέδια που έχει χρησιμοποιήσει η Κομισιόν, κυρίως σε χώρες του τρίτου κόσμου είναι βασικά δύο. Το πρώτο είναι αυτό που εφαρμόζεται σε μία σειρά από χώρες της Αφρικής, αλλά και στον Λίβανο και την Ιορδανία, που αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα με τις προσφυγικές ροές. Εκεί η Ε.Ε., μέσω του αρμόδιου Επιτρόπου για ανθρωπιστική βοήθεια και πολιτική προστασία, Χρ. Στυλιανίδη, έχει συμβάλει με το να προσφέρει τη χρηματοδότηση σε έναν διεθνή οργανισμό, όπως ο Ερυθρός Σταυρός ή η Υπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), για τη δημιουργία προσφυγικών καταυλισμών – δηλαδή στήσιμο σκηνών, παροχή τροφής, ύδρευση, αποχέτευση, φύλαξη, ιατρική βοήθεια κ.λπ.
Το δεύτερο σχέδιο είναι να δίνονται σε πρόσφυγες χρήματα σε μορφή κουπονιών (voucher) με τα οποία θα μπορούν να νοικιάσουν διαμερίσματα ή δωμάτια σε ξενοδοχεία και συγχρόνως να παρέχονται και άλλα κουπόνια για αγορές τροφίμων σε σούπερ μάρκετ ή άλλες αγορές. Αυτός είναι ένας τρόπος να μην περιθωριοποιηθούν οι πρόσφυγες, αλλά και να δοθεί μια ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, καθώς η χώρα επωμίζεται οικονομικό βάρος με τις αυξημένες προσφυγικές ροές. Το πρώτο σχέδιο έχει εφαρμοστεί στο παρελθόν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε Σύρους πρόσφυγες στον Λίβανο, σε Τσετσένους πρόσφυγες στο Αζερμπαϊτζάν, ενώ η παροχή κουπονιών έχει χρησιμοποιηθεί και κατά τη διάρκεια λιμού στη Σομαλία.
Καθημερινή