Ειδήσεις

Απότιση φόρου τιμής στα Δωδ/νησα με την ευκαιρία της επετείου της Ενσωμάτωσης

Ειδική εκδήλωση με θέμα «Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα: Ιστορική αναδρομή – Αναπτυξιακές δυνατότητες και προοπτικές» πραγματοποιήθηκε χθες στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής των Ελλήνων. Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, την οποία διοργάνωσε η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής, απηύθυνε χαιρετισμό ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου κ. Νικόλαος Βούτσης.
Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θεόδωρος Δρίτσας, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γ. Χατζημάρκος, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου και δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτιος Χατζηδιάκος και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθηνών–Πειραιώς κ. Ιωάννης Φραγκούλης.
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με ιστορική αναδρομή στα γεγονότα της Ενσωμάτωσης και εισηγήσεις των βουλευτών Δωδεκανήσου σε θέματα αναπτυξιακής πολιτικής.
Σημειώνεται ότι με αφορμή την 69η επέτειο της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου στο ελληνικό κράτος, το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, σε συνεργασία με τον Δήμο Κω εγκαινιάζουν την έκθεση «7 Μαρτίου 1948: η ολοκλήρωση μιας πορείας» στο Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο του νησιού, τη Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016.
Ο πρόεδρος της Βουλής, στον χαιρετισμό του τόνισε ότι με την εκδήλωση στο Κοινοβούλιο, τιμάται ένα μεγάλο γεγονός της νεότερης ελληνικής ιστορίας:
«Μια ιερή στιγμή δικαίωσης των αγώνων και των ελπίδων πολλών γενιών Δωδεκανησίων που κράτησαν ζωντανή τη φλόγα της Ελευθερίας και της Αντίστασης απέναντι σε αλλεπάλληλους κατακτητές στο διάβα πολλών αιώνων. Αυτοί οι αγώνες, μαζί με πολλούς άλλους του λαού μας, μας γεμίζουν με περηφάνια και με την πεποίθηση ότι η πίστη και η διεκδίκηση των δικαίων δεν είναι ποτέ μια χαμένη υπόθεση, όσες προσπάθειες, κόποι και θυσίες κι αν χρειαστούν για την πραγμάτωσή του».
Ο πρόεδρος της Βουλής μετά την ιστορική αφήγηση και τους αγώνες των Ελλήνων αναφέρθηκε και στο σήμερα, δηλαδή στη μάχη που δίνει η κυβέρνηση με τους Θεσμούς, και μάλιστα ήταν αποκαλυπτικός.
«Στις συζητήσεις με τους Θεσμούς υπήρχε η επιμονή στα όρια της τιμωρίας», είπε ο κ. Βούτσης, ξεκινώντας την απαρίθμηση των γεγονότων, και συνέχισε:
«Ήμουν μέλος της κυβέρνησης όταν έγιναν πολύ σοβαρές συζητήσεις για το θέμα του ΦΠΑ στα νησιά. Ήταν μια απαίτηση για την οποία ούτε ισοδύναμα δέχονταν. Γύρω από αυτήν την ιστορία πέρυσι τον Μάιο υπήρχε μεγάλη ένταση και πίεση από αυτήν την πλευρά. Θα πρέπει να αντιληφθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις εδώ μέσα ότι, αν και όσο η χώρα δεν βγαίνει το συντομότερο δυνατόν από αυτό το πλαίσιο επιτήρησης, δεσμεύσεων και επιβολής τέτοιων πολιτικών, δεν υπάρχει δυνατότητα για αναπτυξιακή πρωτοβουλία. Δεν έρχονται απαιτήσεις για μεταρρυθμίσεις που να ακουμπάνε στις πραγματικές προτεραιότητες. Δυστυχώς, μαζί με κάποιες από αυτές έρχεται και σειρά αιτημάτων, τα οποία αποτελούν εμπόδια και δυσκολίες, και έχουν τιμωρητική διάσταση, με αποτέλεσμα να οδηγείται η χώρα σε επενδυτική αποτελμάτωση».
«Όταν γινόταν η συζήτηση για την ιδιωτική εκπαίδευση και η κυβέρνηση πρότεινε να καταγραφεί η φορολογητέα ύλη, η επιμονή που υπήρχε από την απέναντι πλευρά ήταν ή 0% ή 23%. Η κυβέρνηση προφανώς δεν μπορούσε να πάει στο 23% και αναζήτησε ισοδύναμα στα κρασιά.
Θα πρέπει να τα αποτινάξουμε το δυνατόν γρηγορότερα, με την έννοια να κλείσουν οι αξιολογήσεις. Μέσα στην επόμενη διετία-τριετία η χώρα θα πρέπει να κλείσει αυτήν τη διαδρομή και αυτόν τον κύκλο. Διαφορετικά θα κάνουμε απομνημονεύματα που δεν αφορούν κανέναν», κατέληξε ο πρόεδρος της Βουλής.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, κ. Δημήτρης Γάκης, δήλωσε πως η ειδική εκδήλωση για τα Δωδεκάνησα στη Βουλή των Ελλήνων, αποτελεί, ένα γεγονός εξέχουσας σημασίας, που τιμά όλους τους Δωδεκανήσιους.
Θέτοντας το ερώτημα «Ανάπτυξη: πως και για ποιούς», ο βουλευτής κ. Ηλίας Καματερός μίλησε στη Βουλή για την αναπτυξιακή πορεία της Δωδεκανήσου από την περίοδο της τουρκοκρατίας έως σήμερα και πως η άνιση κατανομή του πλούτου στα νησιά επηρεάζει την κοινωνική ανάπτυξή τους.
Αναφέρθηκε στην ιστορική εξέλιξη των νησιών τονίζοντας ότι ο πλούτος τους διανέμονταν σε όφελος των λίγων, ενώ οι πολλοί έκαναν αγώνα επιβίωσης ή ξενιτεύονταν.
«Ανάπτυξη χωρίς τους νησιώτες δε γίνεται», τόνισε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στα κύρια προβλήματα που συνιστούν την έννοια της νησιωτικότητας και απαιτούν λύσεις, όπως είναι η συγκοινωνία, η υγεία, η παιδεία και η διοίκηση. Επιπλέον επισήμανε ότι δεν έχει γίνει κατανοητή η έννοια της νησιωτικότητας, τονίζοντας ότι χρειάζεται αγώνας για αυτό και κάλεσε όλους να συμμετάσχουν στην προσπάθεια, διερωτώμενος «αν δε το κάνουμε εμείς, ποιοι θα το κάνουν»;
Στους πυλώνες οι οποίοι στήριξαν επί σειράν ετών το θαύμα της δωδεκανησιακής οικονομίας, αλλά που σήμερα έχουν πάψει να υφίστανται, αφιέρωσε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος την ομιλία του.
Με στόχο να αναδείξει τους παράγοντες που έχουν ανακόψει την αναπτυξιακή δυνατότητα και προοπτική της Δωδεκανήσου, πολύ δε περισσότερο σε μια περίοδο εξαιρετικά δύσκολη, όπου τα νησιά της βρίσκονται ενώπιον ιστορικών αλλαγών και προκλήσεων, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου ανέτρεξε στην «οικονομική ιστορία» της Δωδεκανήσου τις τελευταίες δεκαετίες, για να παρουσιάσει ανάγλυφα τις πολιτικές που άλλοτε- όπως τόνισε – ήταν στη σωστή κατεύθυνση θωράκισης των νησιών μας και άλλοτε συντελούσαν στην αποδυνάμωσή τους, με ό,τι αυτό συνεπαγόταν για τις εθνικές υποθέσεις, την εξωτερική πολιτική και την διεθνή θέση και υπόσταση της χώρας.Οι πυλώνες που στήριξαν την οικονομία της Δωδεκανήσου ήταν:
– το ειδικό δασμολογικό καθεστώς που είχε καθιερώσει η ιταλική διοίκηση στις 16/4/1938
– τα προνόμια φορολογικά και πιστοδοτικά, που έπαψαν να ισχύουν με την επιβολή από 1ης Ιανουαρίου 1987 στα νησιά και την ηπειρωτική χώρα, του φόρου προστιθέμενης αξίας (Φ.Π.Α.).
– οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ, που θεσπίστηκαν για πρώτη φορά με το άρθρο 17 του Ν. 1642/1986 και ίσχυαν μέχρι το καλοκαίρι του 2015, οπότε καταργήθηκαν και
– η περιουσία των Δωδεκανησίων μετά το πέρας της ιταλικής κατοχής, την οποία βιαίως και παρανόμως ιδιοποιήθηκε το Ιταλικό Δημόσιο, για να εμφανίζεται σήμερα ως περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου, όρο που ο περιφερειάρχης αποκατέστησε κατά την  ομιλία του, κάνοντας λόγο για «φερόμενη περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου».
Αιχμές κατά της κυβέρνησης για τη βοήθεια που παρέχει στις τοπικές κοινωνίες στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, άφησε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου και δήμαρχος Ρόδου, Φώτης Χατζηδιάκος.
«Σήμερα δείχνουμε καθημερινά την αλληλεγγύη και τη φιλοξενία μας με το να υποδεχόμαστε καθημερινά εκατοντάδες και χιλιάδες πρόσφυγες με ανύπαρκτη στήριξη από το κεντρικό κράτος. Εμείς αρκούμαστε στο δάκρυ των ηλικιωμένων προσφύγων και το χαμόγελο των μικρών παιδιών, όταν φεύγουν από τα νησιά μας με τη φράση «Ευχαριστώ Ελλάδα»», σημείωσε με έμφαση ο κ. Χατζηδιάκος, ενώ καταλήγοντας τόνισε ότι τα Δωδεκάνησα αναμένουν να τους δώσει το κράτος αυτό που τους αξίζει.
«Σε ένα μελλοντικό κόσμο ειρήνης, ο περήφανος λαός της Δωδεκανήσου, για μια ακόμη φορά, θα συνεισφέρει με τις προσπάθειές του, στην αναζωπύρωση της παγκόσμιας φλόγας του πολιτισμού. Στη σύγχρονη εποχή τα Ελληνικά Δωδεκάνησα με την τόσο σημαντική αλλά και εθνικά ευαίσθητη γεωπολιτική τους θέση ασκούν κυρίαρχο και σπουδαίο ρόλο διότι δίνουν στην πατρίδα μας το δικαίωμα να αξιώσει τον απαιτούμενο σεβασμό και την δύναμη του ρυθμιστή των διεθνών εξελίξεων στην περιοχή» τόνισε, προσθέτοντας ότι «η Δωδεκάνησος παραμένει αλυσοδεμένη σαν τον Προμηθέα. Χωρίς ανταπόδοση, με υποβαθμισμένες υποδομές, αρνητικά κίνητρα ανάπτυξης με την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α., δέσμια από το ΤΑΙΠΕΔ για ακίνητα που έχουν ποτιστεί με αίμα και ιδρώτα των προγόνων μας».
Ο συγγραφέας κ. Νικόλαος Νικολάου, προέβη σε μια ιστορική αναδρομή των 6 και πλέον αιώνων σκλαβιάς της Δωδεκανήσου…
«Σπάνια ένας τόπος έχει διατρέξει παρόμοια ιστορική διαδρομή, όπως τα Δωδεκάνησα, με συνεχείς συγκρούσεις και αγώνες, στερήσεις και θυσίες, με προσδοκίες και ανατροπές, μέχρι τη δικαίωση πόθων, οραμάτων και ελπίδων ενός λαού που μάτωσε, πάλεψε και στάθηκε πάντα όρθιος. Κάθε πέρασμα κατακτητή και μια δοκιμασία, κάθε γύρισμα ιστορικής σελίδας και μια απογοήτευση, εξαιτίας της αναλγησίας και την ανιστόρητης τακτικής των ισχυρών της γης», επεσήμανε στην ομιλία του, προσθέτοντας, ότι η «αληθινή ιστορία της Δωδεκανήσου δεν μπορεί να είναι η ιστορία των όποιων κατακτητών της. Είναι η ιστορία του ανώνυμου Έλληνα, του ανώνυμου χωρικού, που επιβιώνει επί χιλιετίες ριζωμένος στη γη της, όσο κι αν για αιώνες ολόκληρους βρέθηκε έξω από τους προβολείς του ενδιαφέροντος των ιστορικών, απασχολημένων με τους άρχοντες και τους ισχυρούς των εποχών. Αυτός ο ανώνυμος, ήταν ο μέγας πρωταγωνιστής και λαμπαδηδρόμος της ιστορίας, που μέσα από τη δική του καρτερικότητα και τη δική του δημιουργία επιβίωσε η ελληνική ιδέα. Έδωσε έναν τιτάνιο αγώνα και νίκησε».
Αναφέρθηκε παραπέρα στην φιλοδοξία της Ρόδου να είναι η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021, τονίζοντας ότι «τα νησιά, κληρονόμοι μιας πλούσιας ιστορίας και πολιτισμού, είναι χώροι παγκόσμιου αρχαιολογικού και τουριστικού ενδιαφέροντος, τα περισσότερα, όμως, με μεγάλα μειονεκτήματα από την έλλειψη ακόμη και βασικών υποδομών, με ένα απαγορευτικό κόστος μεταφορών που πλήττει την ανταγωνιστικότητα της τοπικής οικονομίας. Κι όμως, βρίσκονται στην εμπροσθοφυλακή της Ευρώπης στην αντιμετώπιση του τεράστιου προσφυγικού και ανθρωπιστικού προβλήματος. Έδειξαν, έμπρακτα, περισσή ανθρωπιά, σώζοντας και περιθάλποντας ανθρώπινες ψυχές, όπως και άλλα ακριτικά νησιά του Αιγαίου. Και τους αξίζει, να θωρακιστούν από κάθε πλευρά, με βάση τις πραγματικές τους ανάγκες, τη διαρκή τους προσφορά στην πατρίδα και τον διαχρονικό ιστορικό τους ρόλο».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου