Το σχέδιό του για την επιστροφή της Νέας Δημοκρατίας σε συνθήκες βιώσιμης οικονομικής λειτουργίας παρουσιάζει σήμερα ο Πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης καθώς τόσο ο όγκος των χρεών που έχουν σωρευτεί (εκτιμώνται σε περισσότερα από 210 εκατομμύρια) όσο και τα νέα ελλείμματα που δημιουργούνται καθημερινά απαιτούν ριζικές λύσεις.
Ο κύριος όγκος των οφειλών αφορά στις τράπεζες, περίπου 200 εκατομμύρια, ενώ τα υπόλοιπα αφορούν ενοίκια για το κτήρια της Συγγρού, οφειλές σε προμηθευτές αλλά και μισθούς στο προσωπικό της Συγγρού, οι οποίοι έχουν καθυστερήσει σχεδόν επτά μήνες.
Για τον κ. Μητσοτάκη αποτελεί μονόδρομο η περικοπή των δαπανών αλλά και η αύξηση των εσόδων. Για τη μείωση των δαπανών, ο δρόμος είναι συγκεκριμένος: μετακόμισε στο φτηνότερο κτήριο της Πειραιώς με ενοίκιο 9,800 ευρώ αντί…. 95.000 ευρώ το μήνα και… απολύσεις. Ήδη από τη Συγγρού έχουν αποχωρήσει αρκετά στελέχη, ενώ συχνά η επιλογή γίνεται και με κριτήριο το ύψος της αποζημίωσης που απαιτείται καθώς χρήματα απλώς δεν υπάρχουν.
Το «μνημόνιο Μητσοτάκη» στη Ν.Δ. πρέπει να περιλαμβάνει και αύξηση εσόδων. Και εδώ αρχίζουν τα προβλήματα. Η κρατική επιχορήγηση έχει μειωθεί με νόμο, τα ποσοστά της Ν.Δ., βάσει των οποίων υπολογίζεται, επίσης ενώ ένα σημαντικό κομμάτι των χαμηλών, έστω, χρηματοδοτήσεων δεσμεύεται στην πηγή προκειμένου να πληρωθούν κατά προτεραιότητα ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες.
Ο κ. Μητσοτάκης έχει κάνει λόγο για μία γενναία οικονομική εξόρμηση του κόμματος, ωστόσο και σε αυτό το σημείο υπάρχουν ζητήματα. Τόσο ως προς την ανταπόκριση των πολιτών, ειδικά σε περίοδο οικονομικής δυσπραγίας και ανασφάλειας, όσο και με όρους νομοθεσία. Και αυτό γιατί, ο ισχύων νόμος (4304/ΦΕΚ Α 234/23.10.2014) για τη χρηματοδότηση των κομμάτων προβλέπει ότι «η ιδιωτική χρηματοδότηση πολιτικού κόμματος ή συνασπισμού, από το ίδιο πρόσωπο, κατά τη διάρκεια του ίδιου έτους, δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει συνολικά το ποσό των είκοσι χιλιάδων (20.000) ευρώ» και, επιπλέον, ότι «το σύνολο των εσόδων κάθε πολιτικού κόμματος και συνασπισμού κομμάτων από τη διοργάνωση των εξορμήσεων με σκοπό την οικονομική τους ενίσχυση δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσόν των εκατόν πενήντα χιλιάδων (150.000) ευρώ κατ’ έτος». Με άλλα λόγια, και εφόσον δεν υπάρχει κάποιο νομικό παραθυράκι, το μέγιστο ποσό που μπορεί να προκύψει στο πλαίσιο της οικονομικής εξόρμησης ανέρχεται στο… ελάχιστον των 150.000 ευρώ ενώ για να μαζέψει ένα ικανοποιητικό ποσό, πχ. Δύο εκατομμύρια ευρώ, η Ν.Δ. θα πρέπει να βρεί ούτε λίγο ούτε πολύ 100 ιδιώτες που θα την ενισχύουν με 20.000 έκαστος.
Ο έλεγχος
Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να περιγράψει αναλυτικά την οικονομική κατάσταση του κόμματος, ωστόσο η έκθεση των ορκωτών ελεγκτών που ήλεγξαν τις οικονομικές καταστάσεις του κόμματος δεν πρόκειται να δημοσιοποιηθεί. Συνεργάτες του Προέδρου της Ν.Δ. απορρίπτουν εμφατικά κάθε σενάρια για αξιοποίηση των όποιων πορισμάτων των ελεγκτών προκειμένου να διασφαλιστούν οι εσωκομματικές ισορροπίες. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι όσοι ισχυρίζονται ακριβώς το αντίθετο, εξηγώντας ότι οι εν λόγω εκθέσεις είναι κάτι σαν το… βέτο. Δηλαδή η αξία τους βρίσκεται στην επίκληση της ύπαρξής τους και όχι στη δημόσια χρήση τους.
newpost.gr