Έκκληση προς τους παράτυπους μετανάστες να “μην έρθουν στην Ελλάδα”, απηύθυνε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα μετά την συνάντησή τους με θέμα το προσφυγικό ενόψει της Έκτακτης Συνόδου Κορυφής την Δευτέρα. “Η Ελλάδα δεν θα είναι μια χώρα τράνζιτ”, είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Tusk αναγνώρισε το γεγονός πως η Ελλάδα αποτελεί μια από τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την προσφυγική κρίση και υπογράμμισε την ανάγκη η Ευρώπη να δράσει άμεσα. Παράλληλα, χαιρέτισε την απόφαση της Κομισιόν για οικονομική στήριξη 700 εκατ. ευρώ προς τις χώρες που σηκώνουν το μεγάλο βάρος του προσφυγικού.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που μετά την συνάντησή του με τον Α. Τσίπρα μεταβαίνει στην Κωνσταντινούπολη για να συνεχίσει στη Σερβία, δήλωσε πως σκοπός του ταξιδιού του είναι η επίτευξη ενός πλαισίου ευρωπαϊκής συναίνεσης στο κρίσιμο ζήτημα του προσφυγικού ενόψει της Συνόδου Κορυφή της Δευτέρας.
Τσίπρας: Να υπάρξουν κυρώσεις σε όσους προβαίνουν σε μονομερείς ενέργειες
Η Ελλάδα έχει ήδη αναλάβει βάρος δυσανάλογο με τις δυνάμεις της, δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού συμβουλίου, Donald Tusk.
Στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως συζήτησαν για την ανάγκη να υπάρχει τουλάχιστον σεβασμός στη πιο βασική μας αρχή. Στην τήρηση των συμφωνηθέντων και των αποφάσεων του ευρωπαϊκού συμβουλίου, άλλως να υπάρξουν κυρώσεις στα κράτη- μέλη που προβαίνουν σε μονομερείς κινήσεις, χωρίς προηγούμενη συνεννόηση. Αξιοσημείωτη ήταν παράλληλα και η δήλωση του Πρωθυπουργού ότι οι παράτυποι μετανάστες θα πρέπει να επιστρέψουν άμεσα στις χώρες προέλευσής τους.
Άλλωστε, έκκληση- προειδοποίηση στους παράτυπους μετανάστες απηύθυνε στις δικές του δηλώσεις και ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τονίζοντας: Μην έρχεστε στην Ευρώπη, στην Ελλάδα. Μην πιστέψετε τους διακινητές και μην πετάξετε τα χρήματά σας. Η Ελλάδα δεν θα είναι πλέον χώρα τράνζιτ.
Επεσήμανα στον πρόεδρο Tusk τις θέσεις μας δήλωσε ο πρωθυπουργός, αναφέροντας ότι:
1.Η Ελλάδα έχει ήδη αναλάβει βάρος δυσανάλογο με τις δυνάμεις της. Η ανταπόκρισή μας ήταν άμεση και δεν αφορά μόνο τις υποχρεώσεις μας έναντι της Ε.Ε αλλά το καθήκον μας έναντι στον πολιτισμό και τις αξίες μας. Όταν έχουμε στη χώρα μας ανθρώπους κυνηγημένους επιβάλλει ο πολιτισμός μας να τους προστατεύσουμε. Ο πολιτισμός άλλων μελών . Η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει όλο αυτό το βάρος από μόνη της. Είναι μέρος μιας ένωσης που κανόνας της είναι η αλληλεγγύη των κρατών μελών. Η Ελλάδα θα ζητήσει να γίνει σεβαστή από όλους η ευρωπαϊκή συνθήκη και να υπάρχουν κυρώσεις για όσους δεν την τηρούν.
2.Πρέπει να λειτουργήσει άμεσα η επανεγκατάσταση προσφύγων για να επιτευχθεί η δίκαιη κατανομή. Είναι απαραίτητη η επιστροφή παράτυπων μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους. Η Ελλάδα θα δημιουργήσει εγκαταστάσεις αξιοπρεπούς αλλά προσωρινής διαμονής. Η Ελλάδα δεν θα αναλάβει ούτε περισσότερο ούτε λιγότερο βάρος από όσο της αναλογεί βάσει του πληθυσμού της.
3. Η Ελλάδα χρειάζεται χρηματοδότηση και ανθρωπιστική βοήθεια. Να εξασφαλιστεί ότι θα δίνονται με ταχείς ρυθμούς που υπαγορεύεται από τους ρυθμούς των ροών.
4. Ζητάμε να σταματήσουν οι μονομερείς ενέργειες στην Ε.Ε και η λογική αποκλεισμού κρατών από συζητήσεις. Οι ενέργειες που έγιναν είναι απαράδεκτες και πρέπει να αποδοκιμαστούν από όλους. Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να προστατεύσουμε τη συνθήκη Σένγκεν αλλά και να προασπίσουμε το ευρωπαϊκό δίκαιο. Δεν πρόκειται να κάνουμε επαναπροωθήσεις στη θάλασσα. Φυλάσσουμε τα ευρωπαϊκά θαλάσσια σύνορα επι τη βάση των κανόνων. Προσβλέπουμε στην άμεση μείωση των ροών από τα τουρκικά παράλια.
Προσβλέπω θετικά στην έκτακτη Σύνοδο της Δευτέρας. Θα αναδείξουμε τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν από την Τουρκία.
Την Τρίτη θα επισκεφθώ τη Σμύρνη, ανακοίνωσε ο Α. Τσίπρας, τονίζοντας ότι στο επίκεντρο των συνομιλιών μας θα βρίσκεται η προσπάθεια από κοινού να επιλυθεί η προσφυγική κρίση. “Πρέπει να διατηρήσουμε τους διπλωματικούς διαύλους ανοιχτούς και να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα για συνεργασία. Η κρίση είναι διεθνής και θέτει σε κίνδυνο της συνοχή της Ε.Ε. Χρειάζεται περισσότερη αλληλεγγύη, συνεργασία, τήρηση των κοινών μας κανόνων και συνέπειες σε όσους δεν τους τηρούν”, επανέλαβε.
ΑΠΕ-ΜΠΕ