Αθήνα, 3
«Η Ελλάδα δεν θα αφήσει κανέναν αβοήθητο. Θα δημιουργήσει κέντρα προσωρινής φιλοξενίας. Δεν θα επιτρέψουμε όμως να μετατραπεί η Ελλάδα σε αποθήκη ψυχών» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ μετά την συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου. Παράλληλα ζήτησε την τήρηση των συμφωνηθέντων και των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
«Η Ελλάδα έχει ήδη αναλάβει βάρος δυσανάλογο με τις δυνάμεις της. Η ανταπόκρισή μας ήταν άμεση και δεν αφορά μόνο τις υποχρεώσεις μας έναντι της ΕΕ. Αφορά το καθήκον μας απέναντι στις αξίες μας και τον πολιτισμό μας. Δυστυχώς όμως ο πολιτισμός κάποιων άλλων εταίρων είναι διαφορετικός» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
«Αυτές οι ενέργειες ήρθαν να προστεθούν στην επιδεικτική άρνηση πολλών κρατών της ΕΕ να συμμετάσχουν στη διαδικασία της μετεγκατάστασης» πρόσθεσε.
«Ελπίζουμε ότι η ΕΕ θα αναγνωρίσει ρητά ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος μόνη της. Αυτό σημαίνει δίκαιη κατανομή βαρών. Να υπάρχουν κυρώσεις για όσους δεν σεβαστούν την ευρωπαϊκή συνθήκη…» πρόσθεσε.
«Πρέπει να γίνει μετεγκατάσταση προσφύγων. Ζητάμε επιτάχυνση της διαδικασίας μετεγκατάστασης αλλά και απευθείας εγκατάσταση από την Τουρκία προς τις χώρες της ΕΕ».
Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε την ανάγκη για συγκροτημένη πολιτική από την ΕΕ για την επιστροφή παράτυπων μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους.
«Η Ελλάδα δεν θα αφήσει κανέναν αβοήθητο. Θα δημιουργήσει κέντρα προσωρινής φιλοξενίας. Δεν θα επιτρέψουμε όμως να μετατραπεί η Ελλάδα σε αποθήκη ψυχών. Η χώρα μας δεν θα αναλάβει για μόνιμη εγκατάσταση ούτε λιγότερους ούτε περισσότερους απ’ όσους πρόσφυγες τις αναλογούν στην Ευρώπη των “28”» ανέφερε.
«Ζητάμε να σταματήσουν οι μονομερείς ενέργειες και οι αποκλεισμοί χωρών από συζητήσεις που τους αφορούν. Αυτές οι ενέργειες είναι απαράδεκτες και πρέπει να αποδοκιμαστούν» υπογράμμισε.
«Ολοκληρώσαμε τα hotspot και με ταχύτατους ρυθμούς κατασκευάζουμε κέντρα μετεγκατάστασης και υπερβαίνουμε τα όσα έχουμε υποσχεθεί….»
«Δεν πραγματοποιούμε επαναπροωθήσεις στη θάλασσα διακινδυνεύοντας ανθρώπινες ζωές…»
Στην επικείμενη σύνοδο κορυφής πρέπει να αναδειχθούν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν από την Τουρκία για να μειωθούν οι ροές των προσφύγων, ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ενώ ανακοίνωσε ότι την προσεχή Τρίτη θα επισκεφθεί ο ίδιος τη Σμύρνη για το τέταρτο ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας με την Τουρκία.
«Είναι η δεύτερη φορά που βρίσκομαι εδώ. Ευχαριστώ για την πολύ καλή συζήτηση που είχαμε σήμερα» δήλωσε από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τουσκ. «Στόχος της περιοδείας μου είναι μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στην προσφυγική κρίση.
Οι αυξημένες ροές προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία προς την Ελλάδα θα πρέπει να μειωθούν άμεσα για να αντιμετωπιστεί η προσφυγική κρίση, ενώ η έξοδος της Ελλάδας από τη Σένγκεν δεν θα αποτελούσε λύση στο πρόβλημα, δήλωσε ο Τουσκ.
«Το να φύγει η Ελλάδα από την Σένγκεν δεν αποτελεί λύση. Η Ελλάδα θα παραμείνει μέρος του Σένγκεν, της ζώνης του ευρώ και της ΕΕ. Απαιτείται ευρωπαϊκή συναίνεση με βάση του κοινούς κανόνες που έχουμε αναπτύξει» επανέλαβε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκου Συμβουλίου.
«Οι μονομερείς ενέργειες όσο κατανοητές κι αν είναι σε εθνικό πλαίσιο κάνουν κακό στο πνεύμα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Ο σεβασμός των κανόνων Σένγκεν δεν θα λύσει την προσφυγική κρίση αλλά χωρίς αυτούς δεν θα λυθεί σίγουρα η κρίση» σημείωσε.
«Από την Αθήνα κάνω έκκληση στους οικονομικούς παράτυπους μετανάστες: Μην έρθετε στην Ελλάδα. Μην πιστεύετε τους λαθρέμπορους. Μην ξοδέψετε άσκοπα τα χρήματά σας διακινδυνεύοντας τη ζωή σας. Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν θα είναι χώρα διελευσης» είπε ενώ χαιρέτισε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το σχέδιο έκτακτης βοήθειας στην Ελλάδα.
«Η Ελλάδα αποτελεί βασικό σημείο εισόδου μεταναστών. Η κατάσταση εδώ είναι πολύπλοκη. Θα πάω άμεσα στην Τουρκία. Το κοινό σχέδιο δράσης με την Τουρκία παραμένει προτεραιότητα. Τα υψηλά νούμερα εισροών πρέπει να πέσουν γρήγορα…» τόνισε.
• Εν όψει Συμβουλίου
Πολιτικών Αρχηγών
Όλες οι πτυχές του προσφυγικού στη συνεδρίαση του Υπουργικού
Μαραθώνια ήταν η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, στη διάρκεια της οποίας εξετάστηκαν όλες οι πτυχές του προσφυγικού.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκαν οι προτάσεις με τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση θα προσέλθει στη Σύνοδο ΕΕ – Τουρκίας την προσεχή Δευτέρα.
Υπήρξε ενημέρωση από τους υπουργούς, οι αρμοδιότητες των οποίων εμπίπτουν στη διαχείριση του προσφυγικού.
Αναφορικά με το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι στόχος είναι η συνεννόηση και ο εποικοδομητικός διάλογος.
Σχετικά με την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, την χαρακτήριζαν μια καλή συνομιλία, διάρκειας μισής ώρας περίπου, ώστε να υπάρξει μια καλή στάση και στη Σύνοδο.
Ανέφεραν επίσης ότι η Ελλάδα δεν επιδιώκει εντάσεις στις σχέσεις με την Τουρκία αλλά προσδοκά μια καλή στάση στη Σύνοδο και εποικοδομητική συζήτηση και συνεργασία.
Οι ίδιες πηγές αξιολογούν ως θετική τη στάση της καγκελάριου Μέρκελ στο προσφυγικό.
Υπό τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται για την Ελλάδα, η κυβέρνηση δημιουργεί Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης. Τον συντονισμό θα έχει ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Βίτσας.
ΜΟΥΖΑΛΑΣ:
«Το μεταναστευτικό ρεύμα σώζει δημογραφικά τις περιοχές που πηγαίνει»
Οι πρόσφυγες που μπαίνουν στην Ελλάδα, μένουν! Από χώρα τράνζιτ γίνεται χώρα εγκατάστασης, παραδέχεται ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Σε δεύτερο χρόνο ο διαχωρισμός προσφύγων-οικονομικών μεταναστών
Για παρερμηνεία έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του ότι η Ειδομένη δεν θα ξανανοίξει και ότι η Ελλάδα θα γίνει χώρα εγκατάστασης.
Ο ίδιος τόνισε πάντως ότι οι πρόσφυγες θα μείνουν στους χώρους προσωρινής εγκατάστασης για όσο χρόνο χρειάζεται και ότι ο σχεδιασμός γίνεται σαν να είναι κλειστό το σύνορο, επαναλαμβάνοντας ωστόσο ότι η Ελλάδα από χώρα διέλευσης γίνεται χώρα εγκλωβισμού για τους πρόσφυγες.
«Αυτό μας βάζει σε μια άλλη φάση. Από κει που ήμασταν χώρα διέλευσης, αυτή τη στιγμή οι άνθρωποι θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα. Έχουμε καθήκον να τους τακτοποιήσουμε, να πάψουν να γυρίζουν στους δρόμους. Να φτιάξουμε πολύ προσωρινούς χώρους εγκατάστασης», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μουζάλας μιλώντας στο Καλημέρα Ελλάδα και στον Γιώργο Παπαδάκη στον ΑΝΤ1.
Ο κ. Μουζάλας διευκρίνισε πάντως ότι υπάρχει ένας ακόμα σχεδιασμός για χώρους με πολύ καλύτερες συνθήκες, ώστε οι πρόσφυγες να μείνουν όσο χρειάζεται, μέχρι τη στιγμή της μετεγκατάστασης στην Ευρώπη.
Ο ίδιος προέβλεψε ότι η ροή προσφύγων με κλειστά τα σύνορα θα χρειαστεί κάποιο χρόνο αλλά θα μειωθεί, με βάση και τη διεθνή εμπειρία. Τόνισε ότι δεν γνωρίζει πόσους μετανάστες μπορεί να αντέξει η Ελλάδα, αλλά θεωρεί ότι θα είναι λιγότεροι από 150.000.
Ο κ. Μουζάλας ξεκαθάρισε ότι δεν συνδέεται σε καμία περίπτωση το προσφυγικό με την αξιολόγηση και τα μέτρα, ενώ για την Άγκελα Μέρκελ σημείωσε ότι έχει σώσει με την πολιτική της την αξιοπρέπεια της Ευρώπης στο προσφυγικό.
Τέλος, παραδέχθηκε ότι είναι επιστημονική αλήθεια ότι το μεταναστευτικό ρεύμα σώζει δημογραφικά τις περιοχές που πηγαίνει, ενώ έκανε λόγο για «αυτοκτονικές πολιτικές» κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Σλοβάκου πρωθυπουργού για τη θυσία που πρέπει να κάνει η Ελλάδα, ώστε να σωθεί η Ευρώπη.