Δεύτερες, ακόμη και… τρίτες σκέψεις φαίνεται να έχουν προς το παρόν οι Γερμανοί τουρίστες στο να προχωρήσουν τελικά στην κράτηση πακέτου διακοπών για την Ελλάδα, με τα μηνύματα που έρχονται μέχρι στιγμής από όλους τους μεγάλους tour operators που δραστηριοποιούνται στη γερμανική αγορά να είναι μοιρασμένα.
Σύμφωνα μάλιστα με μεγάλη έρευνα της διεθνούς εταιρείας μελετών GfK πάνω στα τελευταία στοιχεία των κρατήσεων από τη γερμανικά αγορά- η οποία έρχεται λίγες μόλις ημέρες πριν την έναρξη της μεγαλύτερης τουριστικής έκθεσης της Ευρώπης, της ITB στο Βερολίνο που ξεκινά στις 9 Μαρτίου, οι Γερμανοί τουρίστες θα προτιμήσουν να περιμένουν πριν πάρουν την τελική τους απόφαση για τον προορισμό των φετινών τους διακοπών, ενώ συνολικά ένα εκατ. λιγότεροι Γερμανοί έχουν κάνει κράτηση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ανεξαρτήτως προορισμού. Κατά συνέπεια ο τζίρος των ταξιδιωτικών πρακτορείων έχει πέσει κατά 9%.
Οι προορισμοί της ανατολικής Μεσογείου, όπως δείχνει η έρευνα, είναι οι “μεγάλοι χαμένοι” της φετινής σεζόν για τους Γερμανούς τουρίστες. Ειδικότερα, οι πωλήσεις για Τουρκία, Τυνησία και Αίγυπτο είναι κατά 500 εκατ. ευρώ λιγότερες σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρσι, με την πτώση στην ζήτηση να αγγίζει το 40%.
Τα δεδομένα αυτά διαβάζονται με μεγάλη προσοχή από τους Έλληνες ξενοδόχους και επιχειρηματίες του τουρισμού, καθώς η Γερμανία αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά για την Ελλάδα, ενώ τα προηγούμενα δύο χρόνια οι tour operators διεύρυναν τον προγραμματισμό των κρατήσεων. Είναι δε ενδεικτικό πως μόνο πέρσι οι εισπράξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 13,6% και διαμορφώθηκαν στα 2,266 δισ. ευρώ. Από την άλλη οι αφίξεις είχαν αύξηση 14,3%.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα μηνύματα της γερμανικής αγοράς, το πλήγμα στις τουριστικές κρατήσεις από τη Γερμανία, κυρίως λόγω του προσφυγικού, για τα νησιά των Δωδεκανήσων και του Βορείου Αιγαίου, με επίκεντρο την Κω, τη Σάμο και τη Λέσβο, είναι σαρωτικό όπως διαπιστώνουν οι tour operators. Το ενθαρρυντικό όμως είναι πως ο ρυθμός των κρατήσεων για τους υπόλοιπους προορισμούς της χώρας δεν δείχνει να έχει επηρεαστεί. Παρόλα αυτά, παραμένει η επιφυλακτικότητα των Γερμανών να κλείσουν πακέτο για την Ελλάδα, περιμένοντας να δουν το πως θα εξελιχθεί η ροή των προσφύγων το επόμενο διάστημα.
Η αύξηση που παρουσιάζουν Κυκλάδες, Κρήτη και τα νησιά του Ιονίου, εκεί όπου διοχετεύονται πλέον οι περισσότερες κρατήσεις, είναι μικρή σε σύγκριση με πέρσι και σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα δεν φαίνεται να ξεπερνά το 5%. Στελέχη της TUI ειδικότερα, του μεγαλύτερου tour operator στην Ευρώπη, με ευρύ πρόγραμμα για τη χώρα μας, αναφέρουν πως η αύξηση για την Ελλάδα αγγίζει το 12%, όμως οι προσδοκίες της Thomas Cook και του tour operator Alltours εκτιμάται πως είναι μικρότερες. Και οι τρεις επιβεβαιώνουν την αύξηση της ζήτησης για την Κρήτη, σε αντιστάθμισμα των απωλειών που εμφανίζουν τα νησιά που δέχονται το μεγάλο κύμα των μεταναστών.
Στη αντίπερα όχθη, Ισπανία, Πορτογαλία απορροφούν όλη την ζήτηση, όπως δείχνουν τα στοιχεία της έρευνας, ενώ ισχυρή αύξηση καταγράφουν φέτος μακρινοί και εξωτικοί προορισμοί (Μαλδίβες, Καραϊβική, Ταϊλάνδη), ως αντιστάθμισμα στους μέχρι πέρσι δημοφιλείς προορισμούς της Ανατ. Μεσογείου.
Για το λόγο αυτό εξάλλου, όπως είχε μεταδώσει αυτή την εβδομάδα το Capital.gr μπαίνει σε εφαρμογή έκτακτο σχέδιο από τους τουριστικούς φορείς στήριξης των νησιών που έχουν πληγεί από το εξωτερικό, ώστε να τονωθούν οι κρατήσεις από τη Γερμανία. Το υπουργείο Τουρισμού ανακοίνωσε επίσης πως θα υπάρξει προώθηση και στήριξη των προορισμών στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού ITB στο Βερολίνο την ερχόμενη εβδομάδα, όπου διαμορφώνονται οι ετήσιες πωλήσεις για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια τουριστική αγορά. Τέλος έχει αποφασιστεί και πρόγραμμα παρακολούθησης και κατεύθυνσης θετικής δημοσιότητας των νησιών σε Γερμανία, Αγγλία, Ολλανδία, Γαλλία και ΗΠΑ από τον ΕΟΤ, τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και το ΣΕΤΕ για την αντιστροφή του κλίματος.
capital.gr