Ειδήσεις

Τουρισμός: Στο «last minute» θα κριθεί η χρονιά – Το top 10 επισκεπτών

Ενθαρρυντικές ενδείξεις από την έκθεση ΙΤΒ του Βερολίνου για αναθέρμανση κρατήσεων από τη Γερμανία. Επιβεβαιώνεται η αυξημένη ζήτηση για προορισμούς του Ιονίου. Πώς οι προγραμματισμένες πτήσεις «φωτογραφίζουν» τη φετινή χρονιά. Το Τοπ 10 των ξένων τουριστών που αναμένονται φέτος.

«Ανοιχτό στοίχημα», ακόμα και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, φαίνεται πως θα παραμείνουν οι φετινές επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού. Αυτή την εκτίμηση μετέφεραν στο Euro2day.gr παράγοντες κι επιχειρηματίες του τουρισμού οι οποίοι μετέχουν στη μεγαλύτερη τουριστική έκθεση του πλανήτη (ITB) που άνοιξε χθες τις πύλες της στο Βερολίνο.

Πολλά αναμένεται να κριθούν στο μέτωπο των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής, οι οποίες, σύμφωνα με στελέχη του χώρου, αναμένεται να είναι περισσότερες από κάθε άλλη φορά τα τελευταία χρόνια.

Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) για τις πτήσεις που έχουν προγραμματιστεί για τη θερινή περίοδο ενισχύουν το «σασπένς», καθώς αποτυπώνουν μείωση των διαθέσιμων θέσεων σε απευθείας πτήσεις από το εξωτερικό προς τους κύριους παραθεριστικούς προορισμούς της χώρας.

Τα ίδια στοιχεία επιβεβαιώνουν τη μετατόπιση του τουριστικού ρεύματος από νησιά του Αιγαίου προς προορισμούς της ηπειρωτικής Ελλάδας και το Ιόνιο και «φωτογραφίζουν», εν μέρει, τις αλλαγές στο πελατολόγιο του ελληνικού τουρισμού.

Η αν. υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Έλενα Κουντουρά έκανε λόγο στις δηλώσεις για «ενθαρρυντικά μηνύματα» για τον ελληνικό τουρισμό. Εκφράζοντας την αισιοδοξία της ότι η φετινή χρονιά θα είναι καλύτερη από το 2015. Κορυφαίοι παράγοντες της ταξιδιωτικής αγοράς της Γερμανίας έκαναν λόγο για ανοδική πορεία των κρατήσεων για την Ελλάδα το τελευταίο διάστημα. Το ερώτημα είναι ποιο ήταν το σημείο αφετηρίας γι’αυτή την άνοδο καθώς όλες οι πληροφορίες μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου έκαναν λόγο για σημαντική υστέρηση.

Ενθαρρυντικές για την Ελλάδα ήταν οι δηλώσεις που έκαναν στην Deutsche Welle ο πρόεδρος του Γερμανικού Συνδέσμου Τουριστικών Γραφείων (DRV) Νόρμπερτ Φίμπιχ και ο πρόεδρος του Συνδέσμου του Γερμανικού Τουριστικού Κλάδου (BTW) Μίχαελ Φρέντζελ. Ο πρώτος ανέφερε πως από την πορεία των κρατήσεων για την Ελλάδα δεν διαπιστώνονται μέχρι στιγμής σημαντικές συνέπειες εξαιτίας του προσφυγικού.

Ο δεύτερος δήλωσε πως βάσει των κρατήσεων, θα πρέπει να αναμένεται άνοδος από την αγορά της Γερμανίας. Έσπευσε να επισημάνει, ωστόσο, ότι αυτό δεν αφορά το σύνολο των ελληνικών προορισμών αλλά νησιά όπως η Κρήτη, η Ρόδος και η Κέρκυρα.

Διαφορετικές ήταν οι εκτιμήσεις που μετέφεραν στο Euro2day.gr επιχειρηματίες του χώρου που βρέθηκαν στην έκθεση ΙΤΒ. Οι περισσότεροι έκαναν λόγο για σημαντική υστέρηση των κρατήσεων σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Εκφράζοντας, ταυτόχρονα, συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η «ψαλίδα» είναι πιθανό να κλείσει, αν επιβεβαιωθούν οι ενδείξεις για «μπουμ» κρατήσεων της τελευταίας στιγμής, από τον Μάιο.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) από την πλευρά του φρόντισε να θέσει αστερίσκους με… bold γράμματα στους φετινούς στόχους του ελληνικού τουρισμού.

Εκφράζοντας την επιφυλακτικότητά του, χρησιμοποίησε την έκφραση «μπορεί να», αναφέροντας πως οι διεθνείς αφίξεις στο σύνολο της χρονιάς «μπορεί να ανέλθουν» στα 25 εκατ. έναντι 23,5 εκατ. το 2015 και τα 27,5 εκατ. συνυπολογίζοντας τις κρουαζιέρες έναντι 26 εκατ. το 2015. Οι δε τουριστικές εισπράξεις εκτίμησε ότι «μπορεί να ανέλθουν» στα 15 δισ. ευρώ έναντι 14,2 δισ. ευρώ το 2015.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ έθεσε δύο προϋποθέσεις για την επίτευξη αυτών των στόχων: την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος στήριξης της χώρας από τους δανειστές μέχρι το τέλος Απριλίου αλλά και την αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών ροών, ώστε να μην αποτελούν ορατά προβλήματα στην καθημερινότητα των νησιών.

Επεσήμανε, ταυτόχρονα, πως αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα και αποτελεσματικά αυτά τα θέματα, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να επιβαρυνθούν τόσο η εικόνα της Ελλάδας όσο και τα μεγέθη του ελληνικού τουρισμού.

Οι πτήσεις ανακατεύουν την… τράπουλα

Αν μπορούσαμε να διακινδυνεύσουμε μια πρόβλεψη για τη φετινή χρονιά, θα λέγαμε πως το «τρίγωνο» των best seller της φετινής χρονιάς θα βρίσκεται στην ηπειρωτική Ελλάδα και θα αποτελείται από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Κέρκυρα. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως η Κρήτη και η Ρόδος χάνουν την πρωτοκαθεδρία στον ελληνικό τουρισμό.

Μια πρώτη «ακτινογραφία» του φετινού ελληνικού καλοκαιριού αποτελούν τα στοιχεία που επεξεργάστηκε το Ινστιτούτο ΣΕΤΕ (SETE Intelligence) και βασίστηκε σε στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) για τις προγραμματισμένες πτήσεις της θερινής περιόδου.

Για τα 16 από τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας για τα οποία υπάρχουν συγκρίσιμα στοιχεία της προηγούμενης χρονιάς, προκύπτει ότι το 2016 θα υπάρχει συνολική μείωση 5% των διαθέσιμων θέσεων, η οποία μεταφράζεται σε 833.279 λιγότερες θέσεις.

Ο προβληματισμός των παραγόντων του χώρου εδράζεται στο γεγονός ότι στο «κόκκινο» με σημαντική μείωση των διαθέσιμων θέσεων σε προγραμματισμένες πτήσεις βρίσκονται σχεδόν όλοι οι βασικοί παραθεριστικοί προορισμοί της χώρας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το Ηράκλειο θα έχει το 2016 569 χιλ. λιγότερες διαθέσιμες θέσεις (-14%), η Ρόδος 286 χιλ. λιγότερες θέσεις (-10%), η Κως 267 χιλ. λιγότερες θέσεις (-18%), ενώ μείωση των διαθέσιμων θέσεων καταγράφουν η Σαντορίνη (-15%), ο Άραξος στη Βορειοδυτική Πελοπόνησο (-33%), η Σάμος (-17%), η Μύκονος και η Κεφαλονιά (-7%), η Ζάκυνθος (-2%) και η Καβάλα (-9%).

Στον αντίποδα, σημαντική αύξηση προγραμματισμένων δρομολογίων καταγράφουν φέτος η Θεσσαλονίκη (+18%), η Κέρκυρα (+13%), η Καλαμάτα (+10%) και το Άκτιο (+11%), που εξυπηρετεί προορισμούς όπως η Λευκάδα, η Πρέβεζα, η Πάργα ή τα Σύβοτα.

Όπως προκύπτει από τα ίδια στοιχεία, το 60% των προγραμματισμένων πτήσεων θα κατευθυνθεί σε μόλις τέσσερις προορισμούς (Ηράκλειο, Ρόδο, Θεσ/νίκη Κέρκυρα). Η μείωση, μάλιστα, των πτήσεων προς την Κω έδωσε την ευκαιρία στην Κέρκυρα να αναρριχηθεί στην τέταρτη θέση της κατάταξης. Απόρροια και του γεγονότος ότι από φέτος λειτουργεί στην Κέρκυρα βάση της ιρλανδικής εταιρείας χαμηλού κόστους Ryanair.

Το φετινό «πελατολόγιο»

O «χάρτης» των χωρών απ’ όπου θα αναχωρούν οι προγραμματισμένες πτήσεις για Ελλάδα το 2016 προδιαγράφει πολλά για τις κρατήσεις από τις συγκεκριμένες αγορές αλλά και τις ανακατατάξεις στο πελατολόγιο του ελληνικού τουρισμού.

Έτσι, οι προγραμματισμένες πτήσεις από Ρωσία καταγράφουν μείωση 53% ή πάνω από 1 εκατ. διαθέσιμες θέσεις. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι Ρώσοι τουρ οπερέιτορ αποφάσισαν να βγάλουν τον… «αέρα» από την αγορά. Κι αυτό καθώς πέρυσι υλοποίησαν τις μισές από τις πτήσεις που είχαν προγραμματίσει.

Οι περισσότερες πτήσεις έχουν προγραμματιστεί από το Ηνωμένο Βασίλειο, γεγονός που προϊδεάζει για πιθανό προσπέρασμα των Άγγλων στους Γερμανούς για την κατάκτηση της κορυφής στην ελληνική αγορά.

Με αμείωτο ρυθμό αυξάνει η ζήτηση από την Πολωνία καθώς το 2016 έχουν προγραμματιστεί 18% περισσότερες θέσεις σε πτήσεις σε σύγκριση με το 2015.

Οι τελικές επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού, πάντως, θα κριθούν όχι μόνο από το ποσοστό των προγραμματισμένων πτήσεων που θα πραγματοποιηθούν αλλά και από τα… κενά καθίσματα στα αεροπλάνα.

Επιπλέον, πολλά θα κριθούν από τον σημαντικά αυξημένο αριθμό θέσεων που έχουν προγραμματιστεί σε πτήσεις εσωτερικού. Πτήσεις που τα τελευταία χρόνια προτιμούν πολλοί ξένοι που φθάνουν ως την Αθήνα και συνεχίζουν ως τον τελικό τους προορισμό με κάποιο δρομολόγιο εσωτερικού.

euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου