Ρεπορτάζ

Δικαιώθηκαν ΔΕΗ και ΑΒΒ Α.Ε. για τον υποσταθμό υψηλής τάσης

Με απόφαση που εκδόθηκε προχθές από το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά έγιναν δεκτές οι αιτήσεις που υπέβαλαν η ΔΕΗ και η εταιρεία ΑΒΒ ΑΕ, ανάδοχος του έργου της κατασκευής υποσταθμού υψηλής τάσης στη συνοικία του Αγίου Νικολάου, για την ακύρωση της από 19 Νοεμβρίου 2009 απόφασης της Διεύθυνσης Πολεοδομίας του Δήμου Ροδίων με την οποία ανακλήθηκε η οικοδομική άδεια της ΔΕΗ.
Μετά την έκδοση της αποφάσεως, την καθαρογραφή και κοινοποίησή της, ο Δήμος Ρόδου, υποχρεούται πλέον να επιτρέψει την οικοδόμηση στο παλαιό εργοστάσιο της ΔΕΗ στην συνοικία εκτός κι αν η υπόθεση επανεξεταστεί μετά την υποβολή νέων προσφυγών ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Η ΔΕΗ ισχυρίστηκε μεταξύ άλλων ότι την 19η Νοεμβρίου 2008 η Πολεοδομία του Δήμου Ροδίων εντελώς αδικαιολόγητα και χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωσή της, ανεκάλεσε την άδεια και διέταξε την άμεση διακοπή των εργασιών. Η ΑΒΒ τόνισε ότι η συγκεκριμένη ανάκληση βλάπτει προδήλως τα συμφέροντά της και οδηγεί σε μείζονα οικονομική ζημία της, πολλών εκατομμυρίων ευρώ.
Και οι δύο εταιρείες έκαναν παραπέρα ιδιαίτερη μνεία στη σπουδαιότητα της κατασκευής και λειτουργίας του υποσταθμού στη συνοικία του Αγίου Νικολάου, τονίζοντας ότι αποτελεί αναπτυξιακό και ενεργειακό έργο ύψιστης σημασίας για την εξασφάλιση επαρκούς και αξιόπιστης ηλεκτροδότησης στο νησί.
Χαρακτήρισαν παραπέρα την απόφαση της ανάκλησης της οικοδομικής αδείας παράνομη, ελλιπή, εσφαλμένη, αόριστη και με αντιφατική αιτιολογία, ενώ έκαναν λόγο και για μη επιτρεπτή ανάμειξη του ΠΕΧΩ Δωδεκανήσου στην όλη υπόθεση.
Τα μέλη της επιτροπής των κατοίκων που άσκησαν πρόσθετη παρέμβαση στην παράσταση του Δήμου Ρόδου επεσήμαναν από την άλλη ότι μια ενδεχόμενη, απευκταία, κατασκευή ενός κτηρίου που θα εγκαταστήσει ένα ρυπογόνο και επικίνδυνο για την υγεία των ίδιων και των οικογενειών τους κέντρο διανομής ηλεκτρικού ρεύματος, προσβάλλει τα έννομα συμφέροντά τους.
Επεσήμαναν ακόμη ότι η επιστημονική γνώση για τους κινδύνους από την έκθεση στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία (Η/Μ) που εκπέμπεται από τις γραμμές μεταφοράς και τους υποσταθμούς της ΔΕΗ είναι ακόμη ελλιπής και ανολοκλήρωτη, γι’ αυτό πρέπει να αποτρέπονται, ιδίως στις περιπτώσεις όπου οι εκτιθέμενοι βρίσκονται στην παιδική και εφηβική ηλικία.
Ισχυρίζονται συγκεκριμένα ότι δεν υπάρχουν βάσιμες μελέτες που να αποδεικνύουν ότι η υπογειοποίηση ηλεκτρικών καλωδίων εκμηδενίζει την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Επικαλούνται δε και σχετική μελέτη του δόκτορος, Ιατρού, Ιωάννη Καζουλάκη, σχετικά με τις βιολογικές επιπτώσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, καθώς και τις σχετικές αναφορές για το θέμα του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Νήσου Ρόδου και του Ινστιτούτου Καταναλωτών Ρόδου, από τις οποίες προκύπτουν ξεκάθαρα οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για την υγεία των κατοίκων από την ενδεχόμενη λειτουργία του Σταθμού διανομής της ΔΕΗ.
Την υπόθεση χειρίστηκε για λογαριασμό της ΔΕΗ ο δικηγόρος κ. Γ. Μαυρομάτης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου