Ειδήσεις

Στα… αζήτητα επί σειράν ετών ο πολεοδομικός σχεδιασμός της Μεσαιωνικής Πόλης

Ο πολεοδομικός σχεδιασμός της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου, τέθηκε και πάλι στο τραπέζι των συζητήσεων ανάμεσα στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και στον Δήμο Ρόδου, με αφορμή την πρόσφατη συνάντηση που είχε ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Φλεβάρης με  τον αντιδήμαρχο Ρόδου κ. Γιώργο Κακούλη και υπηρεσιακούς παράγοντες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από την στιγμή που η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου παίζει συντονιστικό ρόλο σε θέματα χωροταξικού – πολεοδομικού χαρακτήρα, η πλευρά της δημοτικής αρχής Ρόδου ζήτησε να υπάρχει διμερής συνεργασία σε διάφορα θέματα όπως ο πολεοδομικός σχεδιασμός της Μεσαιωνικής Πόλης που βρίσκεται σε εκκρεμότητα.
Η πολεοδομική μελέτη της Μεσαιωνικής Πόλης χρονολογείται από την δεκαετία του 1960 με κάποιες βελτιώσεις που έγιναν μετά το 2011.
Έκτοτε, έχει «κολλήσει» στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και να βρίσκεται «ξεχασμένη» στα συρτάρια του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εδώ και χρόνια!
Καμία δημοτική αρχή μέχρι σήμερα δεν κατάφερε να προχωρήσει την διαδικασία, με αποτέλεσμα να κρίνεται τώρα περισσότερο αναγκαίο από ποτέ να ενεργοποιηθεί με όποιες βελτιώσεις είναι απαραίτητες.
«Έχει γίνει μια αρκετά καλή δουλειά γι’ αυτή την μελέτη. Το 2014 εγκρίθηκε από το τότε δημοτικό συμβούλιο Ρόδου και στάθληκε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τα περαιτέρω. Δυστυχώς, όλα αυτά τα χρόνια παρέμεινε στα… αζήτητα. Ο αντιδήμαρχος κ. Κακούλης ζήτησε την αρωγή της Περιφέρειας προκειμένου να προχωρήσουν οι απαραίτητες διαδικασίες. Αυτή την στιγμή, η Μεσαιωνική Πόλη δεν έχει πολεοδομικό σχεδιασμό και συνεπώς, καθιστά δύσκολες τις όποιες παρεμβάσεις κρίνονται απαραίτητες σε θέματα όπως όροι δόμησης, οι χρήσεις γης, πολεοδομικά χαρακτηριστικά κ.λπ. Δεν είναι δυνατόν ένα Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς να μην έχει ούτε κανονισμό, ούτε έστω ένα Προεδρικό Διάταγμα που να διέπει τους όρους λειτουργίας του μνημείου…», δήλωσε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Πάνος Βενέρης.
Το ζητούμενο για τις δύο πλευρές είναι να «θεσμοθετηθεί» πλέον η πολεοδομική μελέτη και να αποτελέσει «εργαλείο» για τις όποιες επόμενες αποφάσεις και δράσεις μέσα στο Μνημείο.
Να σημειωθεί πως σύμφωνα με πληροφορίες ο Δήμος Ρόδου έχει έναν τυπικό κανονισμό προς ιδίαν χρήση αλλά πέραν τούτου, τίποτε το  επίσημο.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου