Ειδήσεις

Ξεκίνησε το συνέδριο της ΓΣΕΕ στη Ρόδο: «Η ελληνική οικονομία συνεχίζει να είναι εγκλωβισμένη στη λιτότητα»

Την Ετήσια Έκθεση για την Ελληνική Οικονομία και την Απασχόληση για το 2016 παρουσίασε χτες στη Ρόδο, ο Επιστημονικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ και Αν. Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Αργείτης. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 36ου Πανελλαδικού Συνεδρίου της ΓΣΕΕ (Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος).
Η Έκθεση για την ελληνική Οικονομία και την Απασχόληση για το 2016 έχει ως βασικό της στόχο να αναδείξει τη σημασία άσκησης οικονομικής πολιτικής που θα χαρακτηρίζεται από αναπτυξιακό πραγματισμό. Επίσης, επιδιώκει να καταθέσει στο δημόσιο διάλογο ιδέες και προτάσεις για το σχεδιασμό των βασικών πυλώνων παραγωγικής αναδόμησης της οικονομίας και τη δημιουργία ενός βιώσιμου μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης που θα δημιουργεί διατηρήσιμες ροές εισοδήματος, ρευστότητας και απασχόλησης.
Τα εμπειρικά ευρήματα, τα συμπεράσματα και οι προτάσεις οικονομικής πολιτικής της Έκθεσης του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ 2016 δείχνουν αφενός την αποτυχία της λιτότητας, κι αφετέρου τη δυνατότητα αναδόμησης ενός βιώσιμου μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης. Η Έκθεση αξιολογεί τις αρνητικές δημοσιονομικές και τις μακροοικονομικές εξελίξεις για το 2015 και τις υφεσιακές επιπτώσεις της ασκούμενης πολιτικής στην αγορά εργασίας.
Το ποσοστό ανεργίας εξακολουθεί να είναι το υψηλότερο στην ΕΕ, η ποιότητα των θέσεων εργασίας συνεχίζει να χειροτερεύει, οι άτυπες και μη ηθελημένες μορφές μερικής απασχόλησης αυξάνονται, όπως και το ποσοστό της φτώχειας και της οικονομικής ανισότητας.
Η Έκθεση προτείνει τον επαναπροσδιορισμό του μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης αναδεικνύοντας τα κλαδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα που θα μπορούσαν να διαμορφώσουν μια νέα στρατηγική επενδύσεων, αύξησης της παραγωγικότητας, της ανταγωνιστικότητας και των εξαγωγών.
Στην ομιλία του ο Επιστημονικός Δ/ντής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ κ. Γ. Αργείτης τόνισε: «Η Ελληνική οικονομία συνεχίζει να είναι εγκλωβισμένη στη λιτότητα με μη βιώσιμο πρωτογενές πλεόνασμα και υψηλό πιστωτικό ρίσκο και δεσμευμένη στα νέα υφεσιακά μέτρα που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2016 και απαιτούνται από τους δανειστές μέχρι το 2018. Την ίδια στιγμή η Ελληνική κοινωνία βιώνει πρωτόγνωρη σε ένταση και έκταση κρίση με ευρύτερες κοινωνικές ομάδες να αντιμετωπίζουν βίαια φαινόμενα φτωχοποίησης και εργασιακής επισφάλειας. Το 2015 ήταν ένα έτος ραγδαίων οικονομικών και πολιτικών εξελίξεων, που σημαδεύτηκε από τη διάψευση των προσδοκιών για αλλαγή σελίδας στην άσκηση οικονομικής πολιτικής. Η εφαρμογή προγραμμάτων οικονομικής προσαρμογής με τεράστιο έλλειμμα αναπτυξιακού πραγματισμού και με άξονες τη βίαιη δημοσιονομική λιτότητα και την εσωτερική υποτίμηση, κυρίως μέσω της απορρύθμισης της αγοράς εργασίας, ήταν κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα προκαλούσε ανεπανόρθωτη ζημία στο μακροοικονομικό και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, καθώς και οδυνηρές κοινωνικές συνέπειες». Ο κ. Αργείτης πρόσθεσε: «Η ελληνική οικονομία έχει ανάγκη από τη δημιουργία μιας νέας αναπτυξιακής κουλτούρας η οποία θα είναι αποδεσμευμένη από νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες και θα βασίζεται στη διασύνδεση των δημοσιονομικών, των χρηματοπιστωτικών και των μακροοικονομικών επιδόσεων της οικονομίας με τα διαρθρωτικά χαρακτηριστικά του μοντέλου ανάπτυξης, και ειδικά με την παραγωγική ικανότητα και δυναμική της χώρας να δημιουργεί απασχόληση».
Επισήμανε πάντως πως ο τουρισμός παραμένει ένας βασικός πυλώνας ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στον οποίο πρέπει να δοθεί η ανάλογη προσοχή ενώ, παρουσιάζοντας τα στοιχεία για την ανεργία, παρατήρησε πως «πρωταθλητές στην ανεργία είναι η Δυτική Μακεδονία και η Δυτική Ελλάδα. Το Νότιο Αιγαίο βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση και η ανεργία σημειώνει βελτιώσεις».
Ο κ. Αργείτης υπογράμμισε πως «η πολιτική που εφαρμόζει αυτή η κυβέρνηση είναι αποτυχημένη και δεν μπορεί να δημιουργήσει ανάπτυξη. Συνεπώς αποσταθεροποιεί  όχι μόνον το κοινωνικό αλλά και το χρηματο-πιστωτικό σύστημα. Η συνεχιζόμενη ύφεση είναι αναπόφευκτη. Εάν κάνουμε την υπόθεση εργασίας ότι ο ρυθμός αποκλιμάκωσης του ποσοστού ανεργίας παραμένει σταθερός, τότε δεδομένων των δημογραφικών και άλλων παραμέτρων, θα χρειαστούν 20 χρόνια, δηλαδή ως το 2036, ώστε η ανεργία να επιστρέψει στο ποσοστό 7,3% του Μαΐου 2008, πριν δηλαδή αρχίσει η οικονομική κρίση. Η διανομή του εισοδήματος βρίσκεται σε πρωτοφανή πτώση» και τόνισε ακόμα πως υπάρχουν τρόποι για να βελτιωθεί η ανεργία και προτάσεις βιώσιμες σύμφωνα με την έκθεση.

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Γιάννης Παναγόπουλος, επισήμανε τα εξής: «Όπως γνωρίζετε, η ΓΣΕΕ πραγματοποιεί το 36ο Συνέδριό της, το οποίο συμπίπτει με τις συζητήσεις στη Σύνοδο Κορυφής που είναι σε εξέλιξη, για το μείζον θέμα του προσφυγικού. Ελπίζω να βγουν αληθινές οι προσδοκίες μας, αν και οι οιωνοί δεν είναι καλοί. Το ίδιο το συνέδριό μας, θα ασχοληθεί με το μεταναστευτικό, καθώς έχει προσλάβει μεγάλες διαστάσεις και χιλιάδες άνθρωποι εγκλωβίζονται σαν αποτέλεσμα της επιλογής να κλείσουν τα σύνορα και η Ευρώπη από μια ανοιχτή ένωση να έχει μετατρέψει κάποια κράτη σε ‘αποθήκες’ ψυχών. Το ζήτημα του μεταναστευτικού θα είναι αυτό με το οποίο θα ασχοληθούμε πρώτα στο συνέδριό μας. Βεβαίως σε μια χώρα η οποία βρίσκεται πάνω από πέντε χρόνια στη δίνη της κρίσης και έχει μπει σε ένα επαχθέστερο μνημόνιο με υπογραφή αυτών που μέχρι χτες ως αντιπολίτευση μάς έλεγαν ότι θα σκίσουν τα μνημόνια και τα καταργήσουν με ένα νόμο και με ένα άρθρο. Σήμερα, βιώνουμε μια δύσκολη κατάσταση στην οικονομία, στην κοινωνία και στο πολιτικό περιβάλλον. Ιδιαίτερα οι δυνάμεις της μισθωτής εργασίας που έχουν πληρώσει το βαρύτερο φόρο, αυτό της ανεργίας, εξ αιτίας της κρίσης. Έχουμε δει τις αμοιβές μας να μειώνονται δραματικά, να χάνονται τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα και να μην υπάρχει καμία ασφάλεια γύρω από τις εργασιακές σχέσεις. Με όλα αυτά θα ασχοληθούμε στο συνέδριό μας και ελπίζω ότι η ενότητα που θα επιδείξουμε θα μας δώσει τη δυνατότητα να εκτείνουμε τις αγωνιστικές δράσεις είτε για να θεραπεύσουμε ό,τι μπορούμε είτε για να αποτρέψουμε τα χειρότερα. Γιατί δυστυχώς η συνέχιση αυτής της πολιτικής μπορεί να οδηγήσει και σε πολύ χειρότερα». Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ ευχαρίστησε τους κατοίκους της  Ρόδου και τις τοπικές αρχές για την πραγματοποίηση του συνεδρίου.
Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΒΒΑΘΑΣ
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς τόνισε τα εξής: «Βρίσκομαι στη Ρόδο με την ευκαιρία του συνεδρίου της ΓΣΕΕ ώστε να συζητήσουμε και με την άλλη πλευρά, τα προβλήματα των εργαζομένων που έχει επιφέρει η 6ετής κρίση τόσο στην ελληνική οικονομία όσο και στο σύνολο του ελληνικού λαού. Την επόμενη εβδομάδα θα δώσουμε κι εμείς τα στοιχεία της έρευνας οικονομικού κλίματος για τις μικρές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, που διενήργησε το Ινστιτούτο της ΓΣΕΒΕΕ. Τα πρώτα στοιχεία πάντως που μπορώ να σας μεταφέρω, είναι αρνητικά. Συνεχίζεται η απαισιοδοξία, συνεχίζεται η μείωση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων, συνεχίζονται τα ‘λουκέτα’ με συνεπακόλουθο την μείωση των θέσεων εργασίας. Είναι τεράστια τα προβλήματα. Σε όλα αυτά πρέπει να προσθέσουμε ότι στην χώρα δεν υπάρχει κοινωνικός διάλογος και παρά το γεγονός πως παρενέβη το διεθνές γραφείο εργασίας, η κυβέρνηση και οι κοινωνικοί εταίροι εξακολουθούν να μην συζητούν με τους φορείς  για τα μεγάλα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Η χώρα χρειάζεται εθνικό στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη και εθνικές πολιτικές για όλα τα μεγάλα θέματα –συμπεριλαμβανομένου και του προσφυγικού. Τα πολιτικά κόμματα, οι κοινωνικοί εταίροι και η κυβέρνηση θα πρέπει να καθίσουν σε ένα τραπέζι και να συζητήσουν για ένα σχέδιο που θα έχει την αποδοχή και της κοινωνίας εάν θέλουμε να βγούμε από την κρίση».
ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΓΣΕΕ
Να σημειωθεί πως το 36ο Συνέδριο ξεκίνησε τις εργασίες του χτες, Πέμπτη 17 Μαρτίου στο ξενοδοχείο «Ρόδος Παλάς». Στο Συνέδριο θα πραγματοποιηθούν απολογισμός και προγραμματισμός δράσης και θα εκλεγούν τα νέα όργανα (Διοικητικό Συμβούλιο, Εξελεγκτική Επιτροπή και Γενικό Συμβούλιο) της Συνομοσπονδίας. Το 36ο Συνέδριο της Συνομοσπονδίας διεξάγεται με τη συμμετοχή 400 περίπου συνέδρων, οι οποίοι καλύπτουν 120 δευτεροβάθμιες οργανώσεις (Ομοσπονδίες & Εργατικά Κέντρα). Κάθε σύνεδρος εκπροσωπεί 1.000 συνδικαλισμένους – ψηφίσαντες εργαζόμενους σε πρωτοβάθμιο επίπεδο. Η μικρή μείωση των συνέδρων, συγκριτικά πάντα με το 35ο Συνέδριο του 2013, οφείλεται στο γεγονός ότι λόγω της ανεργίας και των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων – αποχωρήσεων, έχουν μειωθεί και οι συνδικαλισμένοι εργαζόμενοι. Την έναρξη του Συνεδρίου θα κηρύξει ο Πρόεδρος της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας (ITUC) João Felicio, ενώ θα παρευρεθούν και θα χαιρετίσουν, ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΕTUC) και ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας (WFTU). Στο Συνέδριο θα είναι παρούσες αντιπροσωπείες από 30 Διεθνείς και Εθνικές Συνδικαλιστικές Οργανώσεις.
Να σημειωθεί τέλος, ότι στη Ρόδο βρίσκονται για τις εργασίες του συνεδρίου οι κ.κ. Νίκος Σκορίνης (ΣΥΡΙΖΑ), Νίκος Παναγιωτόπουλος (ΝΔ), Σωτήρης Ζαργανόπουλος (ΚΚΕ), Στέφανος Ξεκαλάκης (ΠΑΣΟΚ), Λεωνίδας Λάζαρης (ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ), Δημήτρης Στρατούλης (ΛΑΕ) και ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλης Λεβέντης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου