Ικανοποίηση εξέφρασε ο Έλληνας πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας για μία ακόμη πως απομονώθηκαν οι φωνές που πριν μερικές μέρες ζητούσαν κλείσιμο των συνόρων χωρίς μείωση των ροών προσφύγων και μεταναστών, κάνοντας αναφορά στον Ούγγρο πρωθυπουργό. «Έγινε πράξη η προσπάθεια 3 μηνών, να γίνει αποδεκτό πως πρόκειται για μια διεθνή κρίση που αφορά την ΕΕ στο σύνολο της και έπρεπε από την αρχή να αντιμετωπιστεί ως κοινό πρόβλημα. Αυτό που πριν 15 μέρες έμοιαζε με παρατημένο σχέδιο, δηλαδή μια κοινή λύση της ΕΕ με την Τουρκία. Στην έκτακτη Σύνοδος Κορυφής, οι περισσότεροι προσανατολιζόντουσαν σε κλείσιμο του βαλκανικού δρόμου χωρίς τη μείωση ροών. Η Ελλάδα θα γινόταν αποθήκη ψυχών, το σχέδιο αυτό απετράπη. Η Ελλάδα πέτυχε μια σημαντική διπλωματική νίκη τις τελευταίες μέρες. Σε συνεργασία με την Κύπρο συνεργαστήκαμε να αποτρέψουμε παράλογες απαιτήσεις της Τουρκίας», σημείωσε.
Αναφορά έγινε στο ζήτημα του ανοίγματος κεφαλαίων για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, λέγοντας πως επικράτησαν οι θέσεις της Αθήνας και της Λευκωσίας ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα στην επίλυση του Κυπριακού. «Οι απαιτήσεις για άνοιγμα κεφαλαίων που έχει παγώσει η Κύπρος, έφυγαν από το τραπέζι. Ανοίγουν άλλα κεφάλαια πλέον. Καταφέραμε με μια δύσκολη προσπάθεια να πείσουμε το πόσο σημαντικό είναι να μη δημιουργηθούν τραύματα στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού».
«Στη Σμύρνη μπήκαν οι βάσεις για τη σημερινή συμφωνία. Όποιος τολμά με σχέδιο, έχει επιτυχίες. Στη διάρκεια των δύο μερών, απαιτήσαμε πλήρη κάλυψη σε νομικό επίπεδο για να είναι η συμφωνία απόλυτα μέσα στο Διεθνές Δίκαιο. Ο μηχανισμός διαδικασίας εξέτασης του ασύλου που θα γίνεται στην Ελλάδα θα είναι απολύτως στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Απαιτήσαμε όλη η αυτή η διαδικασία να γίνεται με συνεργασίας της Υ. Αρμοστείας», συμπλήρωσε.
Ο πρωθυπουργός παρουσίασε τα τρία «φίλτρα» σύμφωνα με τα οποία θα πραγματοποιηθεί η μείωση των προσφυγικών ροών και δη των παράτυπων μεταναστών που φτάνουν στη χώρα μας. «Φίλτρο περιορισμού αποτελεί η επιχείρηση του ΝΑΤΟ και το χτύπημα των διακινητών από την Τουρκία» καθώς και το αντικίνητρο για τους παράτυπους μετανάστες που θα γυρίζουν άμεσα στην Τουρκία. «Οι παράτυποι μετανάστες θα γυρίζουν άμεσα στην Τουρκία και ακόμα και αν αυτό δεν γίνεται δεν θα έχουν προτεραιότητα σε σχέση με αυτούς που έχουν εισέλθει νόμιμα, αυτό είναι ισχυρό αντικίνητρο», ανέφερε.
Για ακόμη μια φορά έκανε έκκληση να αδειάσει η Ειδομένη, καθώς απειλείται η ζωή τους και η υγεία τους. «Η άμεση έναρξη εφαρμογής θα ισχύσει με την ενίσχυση των ευρωπαϊκών αρχών και την ανταπόκριση της Τουρκίας για τις ροές. Απευθύνουμε έκκληση στους ανθρώπους στην Ειδομένη: Να φύγουν από την περιοχή. Υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι για τη δική τους υγεία. Να ζητήσουν στέγη στα κέντρα που έχει δημιουργήσει και θα συνεχίσει να δημιουργεί η ελληνική κυβέρνηση», δήλωσε.
«Πετύχαμε το καλύτερο που μπορούσαμε να πετύχουμε. Είναι δύσκολη συμφωνία, αλλά είναι η μόνη διέξοδος για την αντιμετώπιση της κρίσης αυτής», έκλεισε πριν ξεκινήσουν οι ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους.
Αλ.Τσίπρας: Το θέμα Μουζάλα, θα το δούμε στην ώρα του
Απατώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά το πέρας της συνέντευξης τύπου, σε ο,τι αφορά το θέμα της Τουρκίας, υποστήριξε πως «η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ είναι και μοχλός πίεσης για να γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για τη γείτονα χώρα».
Σχετικά με το ζήτημα Μουζάλα, απάντησε «θα το δούμε στην ώρα του. Οι κυβερνήσεις συνεργασίας έχουν τα καλά και τα κακά τους. Και ο Μουζάλας και ο Καμμένος έχουν προσφέρει σημαντικές λύσεις στην κυβέρνηση».
Ερωτηθείς για την έκβαση της Συνόδου Κορυφής δήλωσε πως «μας ενδιαφέρει να υλοποιηθεί η διαδικασία μετεγκαταστάσεων. Παραμένουν οι αντιθέσεις εντός της ΕΕ και θα τις ξαναβρούμε μπροστά μας σε άλλα ζητήματα, ελπίζω όχι στο προσφυγικό. Πρέπει να γίνει αναλογικά το μοίρασμα, ανάλογα με την έκταση και τις οικονομικές δυνατότητες της κάθε χώρας. Δεν γίνεται κάποιοι να τηρούμε τους κανόνες και κάποιοι άλλοι να κοιτούν αλλού. Αν δεν θέλουν να δέχονται πρόσφυγες, ίσως να υπάρχει οικονομική βοήθεια».
Τέλος, σχετικά με τις διαπραγματεύσεις, ανέφερε πως «θα κάνουμε όσα συμφωνήσαμε τον περασμένο Ιούλιο και τίποτα περισσότερο. Να μας πουν όσοι ζητούν παραπάνω, αν έχουν άλλα κίνητρα και θέλουν να εγκαταλείψουν το ελληνικό πρόγραμμα», έκλεισε.