Τουλάχιστον ένας άνεργος στο 40% των ελληνικών οικογενειών – Ένα στα τρία νοικοκυριά φοβάται ότι θα χάσει το σπίτι του – Τι δείχνει έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ
Τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1201 αντιπροσωπευτικών νοικοκυριών τον Δεκέμβριο του 2013 έδειξαν ότι 1 στα 3 νοικοκυριά βρίσκεται στο όριο καθυστέρησης πληρωμών προς το δημόσιο, με το 34,8% των νοικοκυριών να καθυστερεί τις οφειλές για να μπορέσει να αντεπεξέλθει, ενώ το 41,7% να δηλώνει ότι δε διαθέτει επαρκές εισόδημα για την κάλυψη των υποχρεώσεων του. Μάλιστα, το 41,7% θεωρεί ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις του επόμενου έτους, με το ποσοστό αυτό να εκτοξεύεται πάνω από το 50% για τις οικογένειες που έχουν τουλάχιστον έναν άνεργο.
Το 44,3% του πληθυσμού δηλώνει ότι έχει οικονομικές υποχρεώσεις προς τις τράπεζες και 1 στα 10 νοικοκυριά αναφέρει ότι έχει χρειαστεί να ρευστοποιήσει τα περιουσιακά του στοιχεία για να ανταπεξέλθει στην κρίση. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι 1 στα 3 νοικοκυριά φοβάται ότι θα χάσει το σπίτι του εξ αιτίας αυτών των συσσωρευμένων υποχρεώσεων.
Την ίδια στιγμή, το 94,6% των νοικοκυριών, δηλαδή η συντριπτική πλειοψηφία τους, έχει υποστεί μειώσεις εισοδήματος, έως και 40%, το διάστημα της κρίσης (2010-2013) με την Αθήνα να είναι η περιοχή με τη μεγαλύτερη μείωση (41,06%).Η πλειοψηφία των νοικοκυριών που ανήκουν στo εισοδηματικό κλιμάκιο 10,000-25,000€ (96-97%) εμφανίζει μειώσεις στα εισοδήματά της ενώ σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, το 82,4% του πληθυσμού αναφέρει ότι έχει υποστεί μειώσεις μέσα στο 2013, γεγονός που δείχνει ότι τα εισοδήματα διατηρούν την καθοδική τους τάση.
Περίπου το 40,2% των νοικοκυριών, δηλαδή 1,4 εκ. νοικοκυριά, έχουν στην οικογένεια ένα τουλάχιστο άτομο σε ανεργία. Από αυτό το ποσοστό μόνο το 9,8%, δηλαδή 200.000 άτομα, λαμβάνει επίδομα ανεργίας. Βασική, ίσως και μοναδική στήριξη των νοικοκυριών να αποτελούν τα εισοδήματα από συντάξεις (48,6%) καθώς τα εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες έχουν υποχωρήσει στο 35,9% των νοικοκυριών και από τα ελεύερα επαγγέλματα στο 10,3%.
Ως αποτέλεσμα αυτών, οι περικοπές στην κατανάλωση έχουν αυξηθεί δραματικά, με το 90,3% των νοικοκυριών να έχει περιορίσει τις δαπάνες για ένδυση και υπόδηση, το 63,7% των νοικοκυριών να περικόπτει τις δαπάνες στον τομέα της διατροφής ενώ το 90% έχει περιορίσει τις εξόδους σε εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ, σινεμά. Άνω του 75% των νοικοκυριών έχει κάνει περικοπές στις δαπάνες για θέρμανση και μετακινήσεις, γεγονός που συνδέεται με τη διατήρηση του υψηλού και αναποτελεσματικού φόρου στην κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης.