Στις 31 Μαρτίου θα κριθεί η τύχη του Μνημείου της Καλλιθέας, ως αναγνωρισμένες ιαματικές πηγές, οπότε και θα συνεδριάσει η αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης που θα εξετάσει μεταξύ άλλων, τον φάκελο για την πιστοποίησή τους.
Χθες ο Δήμος Ρόδου επανυπέβαλε τον σχετικό φάκελο με όλα τα στοιχεία που ζητήθηκαν από την επιτροπή, στον οποίον περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων οι σχετικές μελέτες του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, και τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών του Εθνικού Κέντρου Ερευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» από τις οποίες προκύπτει ότι το νερό των Πηγών Καλλιθέας είναι ιαματικό. Στο Δήμο Ρόδου επικρατεί αισιοδοξία, καθώς ο φάκελος είναι πλήρης, όπως εξάλλου ήταν και την προηγούμενη φορά που υποβλήθηκε, ωστόσο υπάρχουν καταγγελίες που αποδίδουν σε άλλα αίτια την απόρριψη του φακέλου, ενός Μνημείου μάλιστα που στο παρελθόν ήταν ξακουστό για τα ιαματικά νερά του!
Καταγγελίες για
επιχειρηματίες που
εμποδίζουν το εγχείρημα!
Ο αντιπρόεδρος της ΔΕΡΜ.ΑΕ κ. Βασίλης Ψυλλάκης με δηλώσεις του στην «δημοκρατική» κάνει λόγο για καταγγελίες που έγιναν και αφορούν μια συγκεκριμένη “κλίκα” ανθρώπων που προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποτρέψει τον χαρακτηρισμό του Μνημείου ως ιαματική πηγή, καθώς όπως λέει αυτό θα βλάψει τα επιχειρηματικά τους σχέδια (!) και προειδοποιεί ότι αν δεν συνετιστούν, τότε θα δώσει τα ονόματά τους στην δημοσιότητα.
«Υπάρχουν καταγγελίες ότι η αναγνώριση των Πηγών Καλλιθέας ως ιαματικές πηγές, εμποδίζεται από μία κλίκα ανθρώπων που έχουν συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή. Η αναγνώριση του μνημείου, θα μπει εμπόδιο στα σχέδιά τους λόγω του ό,τι θα ισχύει η ζώνη προστασίας των ιαματικών πηγών ως κύκλο, με κέντρο την Πηγή και ακτίνα 1.000 μ. Αν οι καταγγελίες που έγιναν ευσταθούν, τότε τους προειδοποιώ ότι θα δώσω τα ονόματά τους στην δημοσιότητα αν δεν συνετιστουν. Δεν είναι δυνατόν μια κλίκα ανθρώπων να θέλει να βλάψει ένα ολόκληρο νησί, δεν θα το επιτρέψουμε».
Προοπτικές μέσω
του αναπτυξιακού νόμου
Στην συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της 31ης Μαρτίου, στην οποία, σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατικής», θα παραστεί και ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, ο φάκελος των Πηγών Καλλιθέας έχει προγραμματιστεί να συζητηθεί ως θέμα στην ημερήσια διάταξη.
Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι στον νέο αναπτυξιακό νόμο προβλέπεται, μεταξύ άλλων, και η χρηματοδότηση των πιστοποιημένων ιαματικών πηγών, που σημαίνει ότι με την αναγνώριση των Πηγών Καλλιθέας από το αρμόδιο υπουργείο, θα μπορεί το Μνημείο να ενταχθεί στον σχετικό νόμο και δρομολογηθούν μία σειρά από παρεμβάσεις για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.
Οι αναγνωρισμένοι φυσικοί πόροι ως ιαματικοί
Πρόκειται για τις Θέρμαι Σύλλα, Σουρωτή, Κρηνίδες Καβάλας, Γιάλτρα Αιδηψού, Λουτρά Κυλλήνης, Λουτρά Ν. Απολλωνίας, Φρύνη Σκουρτανιώτη, Λουτρά Ελευθερών Καβάλας, Λουτράκι Αριδαίας-Αλμωπίας, Κάνιστρο Κασσάνδρας Χαλκιδικής, Λουτρά Υπάτης, Πηγή Λέττα Βασιλάκου Αιδηψού, Πηγή Κομπογιάννη Αιδηψού και Πηγή Γ1 Νταμάρια Αιδηψού.
Οι φυσικοί πόροι που
τελούν σε διαδικασία
έκδοσης υπουργικών
αποφάσεων αναγνώρισης
Λίμνη Βουλιαγμένη, Πηγή Καλλυντικά-Καμμένα Βούρλα Κονιαβίτη, Γεώτρηση Δημαρχείου Μώλου, Πηγή Λουτρών Θερμών Νιγρήτας, Πηγή Λουτρών Γερανίου Καϊάφα, Πηγάδι Οικισμού Θερμών Καλύμνου, Λουτρά Λάκκου Αδάμαντα Μήλου, Πηγή Ιωάννη και Νικολάου Μπαλαλά στα Λουτρά Αιδηψού, Πηγή Αγ.Αναργύρων Ν. Κύθνου, Πηγή Κακαβού Ν. Κύθνου, Λουτρά στις Θερμές Δήμου Μύκης Ν. Ξάνθης, Πηγή Αν. Παπαϊωάννου στα Λουτρά Αιδηψού, Γεώτρηση Αγραπιδιάς-Λιμνοχωρίου Δήμου Αμυνταίου Φλώρινας, Λουτρά Τραϊανούπολης, Πηγή Μπανιώτη-Χέλωβα Λυσιμαχίας, Ζωγόπουλου.