Ειδήσεις

Π. Γερουλάνος: «Η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης»

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε χτες στην Ρόδο, όπου βρέθηκε, ο πρώην υπουργός, αρμόδιος σε θέματα ανάπτυξης του ΠασΟκ, κ. Παύλος Γερουλάνος.
Συνοδευόμενος από τον κ. Βάιο Καλοπήτα, ο κ. Γερουλάνος επισκέφτηκε την Ρόδο με αφορμή την ομιλία που πραγματοποίησε το ΠασΟκ στο ξενοδοχείο «Πλάζα» για θέματα ανάπτυξης.
«Πολύ συχνά στην Ελλάδα, θυσιάζουμε αυτό που είναι ουσιαστικό στον βωμό του επείγοντος και της κρίσης. Είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση καθώς δεν μπορεί να ορθοποδήσει και να δημιουργήσει οικονομική ανάπτυξη, που θα θέσει τις βάσεις ώστε να βγει η χώρα από την κρίση» είπε ο κ. Γερουλάνος, και πρόσθεσε πως απαραίτητες προϋποθέσεις για όλα αυτά είναι να υπάρχει στρατηγική και σκληρή δουλειά, μακριά από τις παλιές πολιτικές που με ένα «ευχολόγιο» πιστεύαμε πως κάτι μπορεί να αλλάξει.
Μίλησε ακόμη, για την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου παραγωγικού μοντέλου ανάπτυξης με έμφαση στην περιφέρεια, στην τοπική αυτοδιοίκηση και φυσικά στην τοπική κοινωνία.
Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκαν και οι συναντήσεις που είχε νωρίτερα, με τον δήμαρχο Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκο καθώς και με την αντιπεριφερειάρχη τουρισμού κ. Μαριέτα Παπαβασιλείου. «Συζητάμε με ανθρώπους του νησιού που έχουν δοκιμάσει να αξιοποιήσουν τις πηγές  για την ανάπτυξη του τόπου και γνωρίζουν τις δυσκολίες. Αν θέλει το ΠασΟκ να δημιουργήσει μια αξιόπιστη πολιτική πρόταση για το μέλλον, πρέπει να καταλάβει τα προβλήματα και να σηκώσει τα μανίκια για να δουλέψει».
Σε ερώτηση σχετικά με την παρατεταμένη κρίση που διέρχεται η χώρα, ο κ. Γερουλάνος είπε: «Είναι ξεκάθαρο πλέον το γεγονός πως αντί ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι το πρώτο κεφάλαιο από μια νέα περίοδο, είναι το τελευταίο κεφάλαιο μιας παλιάς. Παρά το γεγονός πως έκαναν ό,τι είναι δυνατόν για να πάρουν την εξουσία, είναι προφανές πως δεν είχαν κανένα σχέδιο για την χώρα, καμία εναλλακτική πρόταση. Βασίζονταν στο γεγονός πως είναι δήθεν το ‘καινούργιο’ πολιτικό προσωπικό της χώρας. Κατάλαβαν πολύ γρήγορα ότι δεν αρκούσαν αυτά για να κυβερνήσουν με συνέπεια να έχουμε φτάσει στο σημείο που είμαστε σήμερα. Στην χώρα δεν υπάρχει μια καινούργια πρόταση για να πάει η Ελλάδα μπροστά. Συνεπώς όλα τα κόμματα υποχρεούνται να καταθέσουν προτάσεις για την επόμενη μέρα. Και πρέπει να γίνει άμεσα» είπε ο κ. Γερουλάνος και τόνισε ότι το υπάρχον στελεχιακό δυναμικό στο ΠασΟκ παρά την συρρίκνωσή του, έχει την γνώση και τις δυνατότητες να εκπονήσει προτάσεις για την ανάπτυξη της χώρας.
Κληθείς να σχολιάσει την κατάσταση που επικρατεί στο ΠασΟκ, είπε πως: «Το ΠασΟκ είναι ένα κόμμα που έχει ιστορία και ξεκάθαρες αξίες. Από εκεί και πέρα, πρέπει να καταλάβουμε ότι έχουν αλλάξει τα πράγματα, ότι ο ρόλος στην κοινωνία είναι πλέον διαφορετικός και ότι η προσέγγιση στην κοινωνία πρέπει να αλλάξει. Ο μεγαλύτερος εχθρός του ΠασΟκ ήταν, είναι και θα πρέπει να είναι πάντα τα προβλήματα του τόπου. Όταν εστιάζουμε στα προβλήματα του τόπου, ο κόσμος το ακούει. Όταν εστιάζει στα εσωτερικά του, στα παιχνίδια εξουσίας, ο κόσμος του γυρνάει την πλάτη».
Ειδικά για την ανάπτυξη, όπως τίθεται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ο κ. Γερουλάνος ήταν ξεκάθαρος: «Ένα από τα μεγαλύτερα θέματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, είναι το γεγονός πως από τον πόλεμο κι έπειτα, η ‘ανάπτυξη’ εστιάζεται στο κεντρικό κράτος που καλείται να σχεδιάσει, να χρηματοδοτήσει και τελικά κερδίζει από αυτό. Όμως αυτό, είναι ένα μοντέλο παρωχημένο. Υπάρχουν νέες μέθοδοι για την ανάπτυξη και είναι καιρός να αλλάξει κι εδώ. Μέχρι πρόσφατα θεωρούσαμε πως ένα από τα καλύτερα παραδείγματα ήταν η Ιρλανδία, ενώ αυτή την περίοδο, αναπτύσσονται τα Σκόπια. Δυστυχώς, η Ελλάδα βρίσκεται στην χειρότερη φάση της μεταπολεμικής ιστορίας της και ενώ υπάρχουν εργαλεία, οι κεντρικές κυβερνήσεις αδυνατούν να τα υλοποιήσουν. Ο λόγος είναι πως τελευταία 40-50 χρόνια, η Ελλάδα είχε το ίδιο μοντέλο ανάπτυξης και κανένας δεν είχε ασχοληθεί για να βρει τα νέα εργαλεία ανάπτυξης».
Για το προσφυγικό-μεταναστευτικό είπε: «Το προσφυγικό δεν είναι θέμα δηλώσεων. Είναι θέμα σχεδιασμού. Αποτελεί ένα τεράστιο πρόβλημα το οποίο δυστυχώς η χώρα το υποβάθμισε, και το πήρε πάνω της. Είναι ένα ευρωπαϊκό θέμα κι έτσι έπρεπε να αντιμετωπιστεί. Σήμερα, η Ελλάδα με την τακτική που ακολουθεί συνεχώς απομονώνεται. Το πρόβλημα θα συνεχιστεί και πρέπει να καταλάβουν οι Ευρωπαίοι ότι ακόμη κι αν κλείνουν σύνορα, οι μετανάστες θα χτυπήσουν άλλη πόρτα. Το προσφυγικό δεν πρέπει να συνδέεται με την κρίση. Αλλά η πολιτική είναι κομβική και απαιτείται ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή πολιτική».
Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις εξελίξεις στον Τουρισμό (ως πρώην υπουργός Πολιτισμού – Τουρισμού επί πρωθυπουργίας Γ. Παπανδρέου), είπε: «Ένα λάθος που κάνουν οι υπουργοί Τουρισμού είναι πως η μιζέρια του διπλανού σου είναι καλό για σένα. Το βλέπουμε πολύ συχνά σε δηλώσεις υπουργών, που ‘χαίρονται’ κάθε φορά που έχουν πρόβλημα οι γειτονικές χώρες όπως η Αίγυπτος ή η Τουρκία. Αυτό είναι λάθος λογική και κοντόφθαλμη. Οι γειτονικές χώρες πρέπει να συνεργάζονται για να αυξήσουν ο ΑΕΠ τους από τον Τουρισμό και μαζί μπορούν να προσφέρουν πάρα πολύ καλύτερα πακέτα για τους τουρίστες παρά ο καθένας μόνος του ανάλογα με το προσφερόμενο προϊόν του καθενός. Όσον αφορά το μεταναστευτικό είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα που επηρεάζει τον τουρισμό, αλλά απαιτείται να συμπεριληφθεί στους σχεδιασμούς για τον Τουρισμό. Με τα σημερινά δεδομένα εάν οι σχεδιασμοί είναι σωστοί και οι χειρισμοί, το πιθανότερο είναι ότι ο Τουρισμός δεν θα  πληγεί».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου