Ειδήσεις

«Αρραγές μέτωπο» τοπικών φορέων για την διεκδίκηση της λεγόμενης «δημόσιας ακίνητης περιουσίας»

Να ενώσουν τις δυνάμεις τους στον νομικό αγώνα που ξεκινά η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την αποκατάσταση του δικαίου, όσον αφορά την υφαρπαγή της δωδεκανησιακής ακίνητης περιουσίας από το ελληνικό δημόσιο, που συνετελέσθη δολίως το 2011, συμφώνησαν σύσσωμοι οι τοπικοί φορείς σε συνάντηση που έγινε χθες, Παρασκευή 1η Απριλίου, στην Περιφέρεια, με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου.
Στην σύσκεψη έλαβαν μέρος οι:  Φώτης Χατζηδιάκος, δήμαρχος Ρόδου και πρόεδρος της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, Γιάννης Πάππου, πρόεδρος Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, Αντώνης Καμπουράκης, πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου και Α΄αντιπρόεδρος ΠΟΞ, Κώστας Κωνσταντινίδης, αντιπρόεδρος Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ιάκωβος Γρύλλης, πρόεδρος Τεχνικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, Χαράλαμπος Λουκαράς, εκπρόσωπος  Οικονομικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, Κυριάκος Κασάπης,  μέλος διοίκησης Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου, Γιώργος Σκιαδόπουλος, πρόεδρος Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου, Κωνσταντίνος Σαρρής, πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου, Νίκος  Μπόνης, [ρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου, Χρήστος Μαντάς, πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου, Νίκος Τσούλος, πρόεδρος Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Δωδεκανήσου, Γιάννης Κλούβας, πρόεδρος Σωματείου Εστιατόρων Ρόδου καθώς και οι δικηγόροι  Θεόδωρος Παπαγεωργίου, νομικός σύμβουλος Δήμου Ρόδου και Γιώργος  Φιλιππάκος, νομικός σύμβουλος Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Στην διάρκεια της σύσκεψης, η οποία λόγω του μεγέθους και της σοβαρότητας του θέματος,  λαμβάνει ιστορικό χαρακτήρα, άπαντες οι συμμετέχοντες  συμφώνησαν ότι η απώλεια της δωδεκανησιακής ακίνητης περιουσίας, άρρηκτα συνδεδεμένης με την ιστορία της Δωδεκανήσου, δεν αποτελεί μόνο παραχάραξη της ιστορίας, που κανένας δεν διανοήθηκε να αμφισβητήσει μέχρι το 2011, (οπότε ψηφίστηκε σιωπηρά ο νόμος  3965/2011 – ΦΕΚ 113 της 18ης Μαΐου 2011 που αφαιρούσε από την αυτοδιοίκηση της Δωδεκανήσου το 75% από τα έσοδα των εκποιήσεων), αλλά και μείζον σκάνδαλο, απέναντι στο οποίο κανένας δεν έχει το δικαίωμα να μείνει απαθής.
Αφού συνεχάρησαν την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την πρωτοβουλία της να ανοίξει το φάκελο της Δωδεκανησιακής ακίνητης περιουσίας,  δήλωσαν αποφασισμένοι να συμπράξουν στην απόφασή της, παράλληλα με την διαρκή πολιτική πίεση, να εξαντλήσει και όλα τα ένδικα μέσα, για να ανατρέψει τις διαμορφωθείσες καταστάσεις.
Ο περιφερειάρχης, απευθυνόμενος στους φορείς, περιέγραψε το γενικότερο κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί στα Δωδεκάνησα, τα τελευταία χρόνια, με τα αλλεπάλληλα πλήγματα που δέχεται ο τόπος:
«Είμαστε αποφασισμένοι και δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω στην απόφασή μας να θεραπεύσουμε την βαρύτατη βλάβη που υπέστη ο τόπος μας. Και δεν είναι η μόνη. Εκείνοι που εν μια νυκτί στέρησαν από τον Δωδεκανησιακό λαό την περιουσία του, καταργώντας  το ειδικό καθεστώς που αναγνώριζε την ιδιαιτερότητά της – αυτή που έγινε απολύτως σεβαστή από το 1947 μέχρι το 2011, ανεξαρτήτως πολιτικής και πολιτειακής αλλαγής στην Ελλάδα – παραβλέπουν ότι η Δωδεκάνησος ανήκει στην πιο υποχρηματοδοτημένη Περιφέρεια της χώρας. Παραβλέπουν ότι πρόκειται για την Περιφέρεια που έχει υποστεί την μεγαλύτερη μείωση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ, μεταξύ των Περιφερειών της Ευρώπης, από το 2008 έως και το 2014. Παραβλέπουν το συντριπτικό πλήγμα που δέχτηκε η ανταγωνιστικότητά της από την αδικαιολόγητη και άνευ δημοσιονομικού αποτελέσματος, κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Παραβλέπουν ότι οι μελέτες αποτύπωσης της φτώχειας δείχνουν ότι μια στις τρεις οικογένειες στο Νότιο Αιγαίο δεν έχουν ούτε έναν εργαζόμενο. Από αυτόν τον τόπο άρπαξαν και την ακίνητη περιουσία του, παραχαράσσοντας την ίδια του την ιστορία. Η σημερινή είναι μία ιστορική σύσκεψη στην οποία εκπληρώνουμε το χρέος μας απέναντι στην πατρίδα μας και στέλνουμε το μήνυμα ότι οι εποχές που οι Δωδεκανήσιοι ήταν σκυφτοί έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί» ανέφερε.
Οι εκπρόσωποι των φορέων από την πλευρά τους δήλωσαν αποφασισμένοι ότι δεν θα ανεχθούν  άλλο την στοχοποίηση του τόπου,  η οποία δεν μπορεί πλέον να αιτιολογηθεί με όρους λογικής και δεν υπακούει σε καμία τεκμηρίωση και θα συστρατευθούν στον κοινό αγώνα ανατροπής των αποφάσεων που συστηματικά οδηγούν την Δωδεκάνησο σε πλήρη υποβάθμιση και απαξίωση.

Ο Θ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
Την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί ιστορικά και νομικά, σχετικά με την απώλεια της δυνατότητας διαχείρισης και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας της Δωδεκανήσου, διευκρίνισε χτες, με δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο νομικός σύμβουλος του Δήμου Ρόδου, κ. Θεόδωρος Παπαγεωργίου.
«Με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου, συναντώνται όλοι οι φορείς της Δωδεκανήσου –επιστημονικοί, επαγγελματικοί, αυτοδιοικητικοί- για το μείζον ζήτημα της περιοχής, την λεγόμενη ακίνητη περιουσία του Δημοσίου. Είναι ένα θέμα που ταλανίζει επί χρόνια, αλλά ποτέ δεν είχε τελικό αποτέλεσμα. Το ζήτημα έχει κορυφωθεί διότι από το 2011, όπως γνωρίζουμε, δεν αποδίδεται πλέον στην Δωδεκάνησο οποιοδήποτε προϊόν από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχει αποξενωθεί εντελώς η περιοχή από ένα αντικείμενο το οποίο δεν ανήκει στο Δημόσιο. Αυτό το λέμε μετά λόγου γνώσεως με τεκμηρίωση τόσο ιστορική, όσο και νομική».
Όπως εξήγησε: «Τα ακίνητα που είναι γραμμένα στο Κτηματολόγιο της Ρόδου, της Κω και στο Λακκί της Λέρου και γράφονται ως ‘Ακίνητα του Δημοσίου’ είναι πλασματικώς νομικά καταγεγραμμένα. Πρόκειται για ακίνητα τα οποία ανέπτυξε περισσότερο ο Ιταλός κατακτητής –που τα βρήκε από τον Οθωμανό κατακτητή- με συνέπεια αυτή η περιουσία να έχει μια ιδιορρυθμία απέναντι στην περιουσία του Δημοσίου. Σπεύδω να πω ότι τα ακίνητα του Δημοσίου σε αυτές τις τρεις περιοχές αντιπροσωπεύουν τα 2/3 της δημόσιας περιουσίας σε όλη την Ελλάδα. Και μόνο με την κοινή λογική, διερωτάται κανένας πώς είναι δυνατό να συμβαίνει αυτό; Και απαντώ ότι αυτό συμβαίνει διότι ‘πλασματικώς’ έχουν καταγραφεί στα Κτηματολόγια και αυτή την κατάσταση την είχε αντιμετωπίσει ο εθνικός νομοθέτης του 1952 συστήνοντας τον Οργανισμό της Ακίνητης Περιουσίας του Δημοσίου στην Δωδεκάνησο, με τον οποίο η αξιοποίηση και διαχείριση όλων αυτών των ακινήτων γινόταν αποκλειστικά υπέρ του Δωδεκανησιακού λαού. Αυτό ίσχυσε μέχρι το 1973 οπότε και καταργήθηκε αυτός ο Οργανισμός. Κατόπιν, το 1979, έγινε μια ‘ισορροπιστική’ αντιμετώπιση, αποδίδοντας προϊόν της τάξης του 75% από την διαχείριση αυτών των ακινήτων στον Δωδεκανησιακό λαό. Αυτό όμως, καταργήθηκε το 2011 με συνέπεια να έχει αποξενωθεί ο Δωδεκανησιακός λαός από την περιουσία του και να έχει ‘προικίσει’ το κράτος με κάτι που δεν του ανήκει.
Σε ερώτηση εάν υπάρχει… ελπίδα, ο κ. Παπαγεωργίου είπε: «Η ελπίδα θέλει αποφασιστικότητα και πυγμή από όλους τους φορείς. Πρέπει να ενεργήσουμε οργανωμένα τόσο σε πολιτικό όσο και νομικό – δικαστικό επίπεδο».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου