Αθήνα, 4
Μέσα σε κλίμα δυσπιστίας και αμοιβαίας καχυποψίας, επαναλήφθησαν οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών στην Αθήνα, ενώ στο Βερολίνο αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση της Άνγκελας Μέρκελ με την διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τον Πολ Τόμσεν.
Οι συνομιλίες του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους επικεφαλής των δανειστών -στον απόηχο της κρίσης που προκλήθηκε στις σχέσεις με το ΔΝΤ μετά την διαρροή εμπιστευτικής συνομιλίας του Πολ Τόμσεν με την Ντέλια Βελκουλέσκου και την Ίβα Πέτροβα- ήταν μάλλον γραφειοκρατικού χαρακτήρα αφού απλώς καθορίστηκε το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
Η Ελλάδα βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο καθώς εγκαλείται για την απροθυμία να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει αναλάβει, ενώ από προχθές κατηγορείται και για υποκλοπή των συνομιλιών των μελών του ΔΝΤ, Τόμσεν-Βελκουλέσκου. Ακόμη και εάν δεν έκαναν οι ελληνικές υπηρεσίες τις υποκλοπές, η κυβέρνηση εγκαλείται γιατί δεν μπορεί να προστατεύσει την ιδιωτικότητα των μελών της αποστολής.
Τσίπρας: «Ανοησία
η κωλυσιεργία
στη διαπραγμάτευση»
Σε κυβερνητική ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη σύσκεψη κυβερνητικών στελεχών που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό με αντικείμενο την πορεία της διαπραγμάτευσης αναφέρεται: «Η στρατηγική κωλυσιεργίας στη διαπραγμάτευση προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας στην Ελλάδα λίγο πριν το βρετανικό δημοψήφισμα είναι πράγματι μια μεγάλη ανοησία. Μία ανοησία που οφείλουμε, όλοι, να αποτρέψουμε. Η διαπραγμάτευση πρέπει να κλείσει άμεσα χωρίς εξωπραγματικές απαιτήσεις για επιπρόσθετα μέτρα, πέρα από όσα ορίζει η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου».
Η ανακοίνωση που εκδόθηκε από την ελληνική κυβέρνηση την Δευτέρα αναφέρεται και στα ζητήματα ασφάλειας: «Η ελληνική κυβέρνηση διαβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα απόλυτα ασφαλής, πολύ περισσότερο, μάλιστα, από χώρες στις οποίες έχει πραγματοποιηθεί η συντριπτική πλειοψηφία των διαρροών των WikiLeaks».
Πάντως οι υποψίες του διεθνούς Τύπου για την υποκλοπή και την διαρροή πέφτουν πάνω στην ελληνική κυβέρνηση. Είναι χαρακτηριστικό το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Tagesspiegel το οποίο αποδίδει την διαρροή του διαλόγου Τόμσεν – Βελκουλέσκου στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, κάνοντας ειδική αναφορά στον διοικητή της ΕΥΠ Γιάννη Ρουμπάτη ως «άνθρωπο του Τσίπρα, που θεωρείται ως η εύλογη πηγή της διαρροής, η οποία κλόνισε την ήδη προβληματική σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και των δανειστών της». Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα η υποκλοπή έγινε σε ένα τηλεφώνημα από δωμάτιο του Χίλτον στην Αθήνα στην έδρα του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον και ακολούθως δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο Wikileaks.
Επίσης σε άρθρο τους που αναφέρεται στην όλη υπόθεση που δημιουργήθηκε με τη διαρροή του Wikileaks, οι Financial Times σημειώνουν ότι «αρκετοί παρατηρητές στην Αθήνα υποψιάζονται ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να βρίσκεται πίσω από τη διαρροή των πρακτικών». Ο δημοσιογράφος της WSJ Marcus Walker σχολίασε ότι η διαρροή του τηλεφωνήματος «μοιάζει με μία περίεργη ελληνική προσπάθεια να μετατρέψει σε αποδιοπομπαίο τράγο τον καλύτερο φίλο στις συζητήσεις για το χρέος».
Ενώ το πρώτο διήμερο η ελληνική κυβέρνηση σήκωσε το θέμα με τις τηλεφωνικές επικοινωνίες του πρωθυπουργού με τους ξένους ηγέτες και την επιστολή του στην Κριστίν Λαγκάρντ, φαίνεται ότι αναδιπλώνεται μετά την επιστολή-απάντηση της κυρίας Λαγκάρντ στον Αλέξη Τσίπρα. Η επικεφαλής του ΔΝΤ στηρίζει απόλυτα τους συνεργάτες της, θέτει θέμα προστασίας της προσωπικής τους ζωής και χαρακτηρίζει ανοησίες τα περί πρόκλησης πιστωτικού γεγονότος.
Απάντηση από την πλευρά της κυβέρνησης στις αιτιάσεις της κυρίας Λαγκάρντ δεν δόθηκε. Σε διαρροή που έγινε από συνεργάτη του πρωθυπουργού ανέφερε ότι με τον τρόπο που απάντησε «η επικεφαλής του Ταμείου δείχνει την ενοχή της». Σύμφωνα με την ίδια διαρροή «η Κριστίν Λαγκάρντ αναφέρει στην επιστολή της ότι στηρίζει τους συνεργάτες της καθώς δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά». Σημειώνεται ότι το προηγούμενο διήμερο υπήρξαν διαρροές ότι ο κ. Τόμσεν είναι persona non grata στην Ελλάδα και ότι για να συνεχιστούν οι συνομιλίες θα πρέπει να αποσυρθούν τα συγκεκριμένα πρόσωπα. Ωστόσο οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Αμύνης Δημήτρη Βίτσα ήταν σε πιο χαμηλούς τόνους λέγοντας ότι «είναι βαρύ να πεις ότι είναι persona non grata ο Τόμσεν» αν και σημείωσε ότι «η στάση μας είναι πάρτε αυτή την λογική από το τραπέζι και αυτό περιλαμβάνει και τα πρόσωπα». Πρόσθεσε δε, ότι «η Ελλάδα δεν έχει λόγο να κάνει υποκλοπές και διαρροές και ότι οι πιο ασφαλείς άνθρωποι στην Ελλάδα είναι τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας».
Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκαν και οι δηλώσεις του ευρωβουλευτή Κώστα Χρυσόγονου ο οποίος ανέφερε ότι «δεν μπορούμε να διώξουμε το Ταμείο από τις διαπραγματεύσεις».
Το ποιος έκανε την διαρροή βέβαια είναι από δύσκολο εώς αδύνατο να αποδειχθεί. Το ερώτημα είναι γιατί η ελληνική κυβέρνηση ανέβασε τόσο πολύ το θέμα. Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι αφού διαπίστωσε ότι το κούρεμα του χρέους -το οποίο θέτει το ΔΝΤ – δεν πρόκειται να υπάρξει λόγω της άρνησης του Βερολίνου, επιλέγει έναν εχθρό, ώστε να μειώσει το κόστος της δημοσιονομικής προσαρμογής που ζητά το ΔΝΤ. Είναι ερώτημα εάν έχει εγγυήσεις ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι θα δεχθούν την απομάκρυνση του ΔΝΤ -όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας στον Προκόπη Παυλόπουλο, ο ευρωπαϊκός μηχανισμός ESM έχει πλέον την τεχνογνωσία για να διεκπεραιώσει το πρόγραμμα- ή εάν πρόκειται για ένα ακόμη παιχνίδι που θα αφήσει εκτεθειμένη την ελληνική κυβέρνηση και την χώρα, ενώ οι υπόλοιποι μετέχοντες Ευρωπαίοι και ΔΝΤ θα βρουν ξανά έναν συμβιβασμό. Εάν τα βρουν, τότε το ΔΝΤ θα παραμείνει σαν σύμβουλος βάζοντας τους δημοσιονομικούς του όρους, ενώ η συζήτηση για το χρέος θα μεταφερθεί σε δεύτερο χρόνο, όπως επιθυμεί το Βερολίνο. Είναι πολύ πιθανό πάντως η εικόνα να αρχίσει να ξεκαθαρίζει από σήμερα το βράδυ μετά τα δύο ραντεβού στο Βερολίνο, δηλαδή τη συνάντηση της Άνγκελας Μέρκελ με την Κριστίν Λαγκάρντ και το τετ-α-τετ του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τον Πολ Τόμσεν.
Η πρώτη επίσημη αντίδραση από Γερμανία για
την υπόθεση Wikileaks
Βερολίνο: «Για εμάς
δεν είναι φυσικό να γίνονται υποκλοπές»
«Για εμάς στο Βερολίνο δεν είναι φυσικό να γίνονται υποκλοπές». Αυτή ήταν η απάντηση του εκπροσώπου του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Μάρτιν Γέγκερ στην ενημέρωση των δημοσιογράφων στην πρώτη επίσημη γερμανική αντίδραση δύο 24ωρα μετά τις αποκαλύψεις του Wikileaks για τον διάλογο Τόμσεν-Βελκουλέσκου.
Πρόσθεσε επίσης πως «δεν θα υπάρξει διχασμός μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ για την Ελλάδα».
Αναφορικά με την αξιολόγηση είπε ότι «περιμένουμε ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Απριλίου – αρχές Μαΐου», ενώ πρόσθεσε ότι δεν τίθεται στην παρούσα φάση θέμα κουρέματος του ελληνικού χρέους. Υπογράμμισε δε ότι: «Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα βρεθεί λύση με την Ελλάδα αλλά χρειάζεται περισσότερη δουλειά».
Ο ίδιος είπε ότι δεν είναι προς συζήτηση ένα κούρεμα χρέους για την Ελλάδα, μετά τη διαρροή από τα Wikileaks της συζήτησης που είχαν στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για μια τέτοια πιθανότητα.
«Ένα κούρεμα χρέους δεν είναι προς συζήτηση αυτή τη στιγμή» αρκέστηκε να σχολιάσει.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου, Στέφεν Ζάιμπερτ, αρκέστηκε στο σχόλιο ότι «για εμάς αυτές οι συνομιλίες δεν υπάρχουν».